Angola

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Angola.svg
Angola
Angola.png
Hoofdstad Luanda
Oppervlakte 1.246.700 km²
Inwonertal 25.789.000
Lengte wegennet 5.349 km
Lengte snelwegennet 205 km
Eerste snelweg 2008
Benaming snelweg Auto-estrada
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode ANG

Angola is een groot land in het zuiden van Afrika. Het land is circa 31 keer zo groot als Nederland en telt ruim 25 miljoen inwoners. De hoofdstad is Luanda.

Inleiding

Angola heeft een lange kustlijn aan de Atlantische Oceaan en grenst in het noorden aan de Democratische Republiek Congo, in het oosten aan Zambia en in het zuiden aan Namibië. De exclave Cabina grenst ook aan de Republiek Congo. De hoofdstad Luanda ligt in het noordwesten van het land aan de kust. Andere belangrijke steden zijn Lobito, Lubango, Huambo en Benguela. Het westen van Angola is bergachtig, het oosten bestaat uit een plateau doorsneden door rivierdalen. Angola vormt de overgang tussen de tropische jungles naar de savannes en semi-woestijnen in het zuiden. Het land meet circa 1.200 kilometer van oost naar west en 1.300 kilometer van noord naar zuid. Grote delen van het land zijn erg dunbevolkt, met name langs de kust en in het oosten.

Angola krabbelt op van een decennia lang durende burgeroorlog en geldt als één van de snelstgroeiende economieën van Afrika, met name door de olie-export. De economie groeit met 10 tot 25% per jaar. De meeste economische groei vindt in en rond de hoofdstad Luanda plaats. Angola geldt als één van de meest corrupte landen ter wereld en armoede is nog steeds wijdverspreid, ondanks een voor Afrikaanse begrippen hoog inkomen van $ 6.100 per inwoner. Grote delen van het platteland zijn bezaaid met landmijnen, als gevolg van de burgeroorlog die van 1975 tot 2002 duurde. Tegenwoordig wordt er door de EU en China fors geïnvesteerd in Angola. In Angola wordt het Portugees wijdverbreid gesproken en door bijna de gehele bevolking verstaan.

Wegennet

Het wegennet van Angola was vroeger behoorlijk omvangrijk, maar is door decennia oorlogen verwoest. Er wordt sinds de vrede van 2002 grootschalig geïnvesteerd in het wegennet, zowel door de EU als China. Diverse wegen zijn gemoderniseerd en zijn van Europese kwaliteit[1][2][3]. Rondom de hoofdstad Luanda is een 55 kilometer lange ringsnelweg aangelegd, de eerste autosnelweg van het land, de Via Expresso genaamd. In het noordwesten van Angola is in 2017 de Autoestrada N'zeto - Soyo opengesteld. Met name in het oosten van het land zijn veel wegen in dermate slechte toestand dat automobilisten en vrachtwagenchauffeurs door de berm parallelle zandroutes hebben gemaakt. Men moet echter oppassen met landmijnen, die nog overal voorkomen en de ontwikkeling van infrastructuur op het platteland bemoeilijken. Desondanks is het wegennet vrij beperkt, er is een oost-westas van Luanda naar Luau aan de grens met Congo in het oosten, en een noord-zuidroute vanuit Kinshasa naar de grens met Namibië. In het midden loopt een oost-westas vanaf de havenstad Lobite naar Luau en van Lubango takt een moderne weg af naar Namibië. De noord-zuidroute is grotendeels verhard, maar de oost-westroutes niet. In het zuidoosten van Angola zijn bijna helemaal geen verharde wegen.

Wegnummering

Het hoofdwegennet bestaat uit de Estrada Nacional, afgekort EN, soms gewoon N. Op de bewegwijzering staan ze als N, in geschreven tekst echter als EN. Nummers die met een 1 beginnen lopen noord-zuid, waarbij de nummering oostwaarts oploopt. Oost-westroutes beginnen met een 2 en de nummering hiervan loopt zuidwaarts op. Er is dus een gridnetwerk, deels theoretisch, omdat veel EN-wegen niet meer dan zandwegen zijn.

Bewegwijzering

De bewegwijzering in Angola is identiek aan die van Portugal, met witte borden met zwarte letters.[4][5][6] Er komen echter ook blauwe borden met witte letters voor.[7][8] Ook worden bruine (toeristische?) doelen gebruikt.[9] Horizontale verkeerslichten met aftellers zijn ook gebruikelijk in Luanda.[10]

Referenties


Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRepubliek CongoRwandaSão Tomé and PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan