Anguilla

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anguilla
Hoofdstad The Valley
Oppervlakte 91 km²
Inwonertal 16.000
Lengte wegennet 175 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg
Benaming snelweg
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode UK

Anguilla is een Brits overzees territorium in het Caribisch gebied, gelegen in de Kleine Antillen. Het territorium telt 16.000 inwoners, de hoofdstad is The Valley.

Inleiding

Geografie

Anguilla bestaat uit een hoofdeiland en enkele kleine onbewoonde eilanden. Het eiland ligt 7 kilometer ten noorden van het Franse eiland Saint-Martin, gescheiden door het Anguilla Channel. Anguilla ligt ook 150 kilometer ten oosten van de British Virgin Islands.

Het hoofdeiland meet 25 kilometer in de lengte en maximaal 5 kilometer in de breedte. Het eiland is relatief vlak, maar ligt grotendeels wel wat hoger boven zeeniveau. De 73 meter hoge Crocus Hill is het hoogste punt van Anguilla. Het eiland is relatief verstedelijkt maar heeft geen duidelijke stedelijke kern, de hoofdstad The Valley ligt in het binnenland maar heeft geen historische kern.

Anguilla heeft een tropisch klimaat met een beperkte temperatuursvariatie, tussen 28°C in de winter en 31°C in de zomer. Er valt circa 1.000 mm neerslag per jaar, variërend van 40 tot 110 mm per maand, met een piek in de zomer en herfst tijdens het orkaanseizoen. Het eiland is gevoelig voor orkanen, maar de kleine omvang van het eiland zorgen maar sporadisch voor een directe landfall op Anguilla.

Demografie

Het inwonertal van Anguilla groeide van circa 4.000 rond 1900 tot 10.000 rond 2000. De bevolkingsgroei is sinds de jaren '80 versneld. De bevolking is voor 90% van Afrikaanse afkomst, blanken vormen 4% en gemixte inwoners 5%. In de jaren 2000 kwamen veel Chinese, Indiase en Mexicaanse gastarbeiders naar Anguilla voor de bouw van resorts.

Economie

Anguilla heeft weinig grondstoffen en is weinig geschikt voor de landbouw, dit is een reden dat het eiland lange tijd weinig inwoners had. Het toerisme speelt een grote rol, evenals offshore financiële instellingen.

Geschiedenis

Het is onduidelijk wanneer Anguilla is ontdekt door Europeanen, mogelijk zag Columbus het eiland op zijn tweede reis in 1493, maar de eerste die aan land kwam was een Fransman in 1564. In 1631 bouwden de Nederlanders een fort op het eiland. Vanaf de jaren 1650 begonnen de Engelsen het eiland van Saint Kitts te bevolken. Kenmerkend voor het Caribisch gebied en vooral de Kleine Antillen werd het eiland voortdurend gecontesteerd tussen de Engelsen, Fransen en Nederlanders.

Het eiland stond vanaf 1667 min of meer permanent onder Brits bestuur. Het werd aanvankelijk vanaf Antigua bestuurd, later vanaf Saint Kitts. Nadat de slavernij in 1834 werd afgeschaft verlieten veel Britten het eiland, aangezien de kalksteen bodem weinig geschikt was voor landbouw. Vanaf 1958 werd het eiland onderdeel van de West Indies Federation, een politieke unie tussen tal van Caribische eilanden. Anguilla stapte daar in 1962 al weer uit en was daarna een associated state van Saint Kitts-Nevis-Anguilla. In 1967 stapte Anguilla ook uit deze unie. Vervolgens werd een republiek uitgeroepen, maar in 1969 greep het Verenigd Koninkrijk met een kleine groep militairen in om het eiland weer onder Brits bestuur te plaatsen.

Wegennet

In 2004 had Anguilla 175 kilometer weg, waarvan 82 kilometer is verhard.[1] Het verkeer op Anguilla rijdt links, net zoals in het Verenigd Koninkrijk.

Het eiland heeft één primaire weg die oost-west over het eiland verloopt, vanaf West End via The Valley naar Island Harbour. Alle wegen op Anguilla zijn enkelbaans, de belangrijkste wegen zijn verhard. Er zijn een aantal rotondes.

Maximumsnelheid

De maximumsnelheid op Anguilla is in mijlen per uur en bedraagt veelal 20 tot 30 mph. Op een enkele weg geldt 40 mph.[2]

Referenties

British Overseas Territories en Crown Dependencies

AnguillaBermudaBritish Antarctic TerritoryBritish Indian Ocean TerritoryBritish Virgin IslandsCayman IslandsFalkland IslandsGibraltarMontserratPitcairn IslandsSaint Helena, Ascension and Tristan da CunhaSouth Georgia and the South Sandwich IslandsAkrotiri and DhekeliaTurks and Caicos Islands

GuernseyJerseyMan

Wegen in het Caribisch gebied

Antigua en BarbudaBahamasBarbadosCubaDominicaDominicaanse RepubliekGrenadaHaïtiJamaicaSaint Kitts en NevisSaint LuciaSaint Vincent en de GrenadinesTrinidad en Tobago

AnguillaArubaBermudaBonaireCuraçaoGuadeloupeKaaimaneilandenMartiniqueMontserratPuerto RicoSabaSaint-BarthélemySint EustatiusSaint-MartinSint MaartenTurks and Caicos IslandsBritish Virgin IslandsUnited States Virgin Islands