Anillo Periférico (Mexico City)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blank.png
Anillo Periférico map.png
-
Begin Ciudad de México
Einde Ciudad de México
Lengte 59 km
Route

Knooppuntsymbool.svg Autopista Mexico - Querétaro

Afslagsymbool.svg Lago de Guadelupe

Afslagsymbool.svg Ceylan

Afslagsymbool.svg De Los Continentes

Afslagsymbool.svg Mario Colin

Afslagsymbool.svg Convento de Santa Monica

Afslagsymbool.svg Camino Metalurgistas

Afslagsymbool.svg Cto Novelistas

Afslagsymbool.svg Super Avenida Lomas Verdes

Afslagsymbool.svg Vía Gustavo Baz

Afslagsymbool.svg Las Torres

Afslagsymbool.svg Río San Joaquin

Afslagsymbool.svg Conscripto

Afslagsymbool.svg Ejército Nacional Mexicano

Afslagsymbool.svg Paseo de Las Palmas

Afslagsymbool.svg Paseo de La Reforma

Afslagsymbool.svg Molino del Rey

Knooppuntsymbool.svg Viaducto Miguel Alemán

Afslagsymbool.svg San Antonio

Afslagsymbool.svg Molinos

Afslagsymbool.svg Barranca del Muerto

Afslagsymbool.svg Rómulo O'Farril

Afslagsymbool.svg Puebla

Afslagsymbool.svg Óvalo San Jerónimo

Afslagsymbool.svg Luis Cabrera

Afslagsymbool.svg Camino a Santa Teresa

Afslagsymbool.svg Entronque Picacho-Ajusco

Afslagsymbool.svg Zacatepetl

Afslagsymbool.svg Carretera Federal 95

Afslagsymbool.svg Estadio Azteca

Afslagsymbool.svg De Tlalpan

Knooppuntsymbool.svg Autopista Mexico - Cuernavaca

Afslagsymbool.svg Mexico-xochimilon

Afslagsymbool.svg Fco. Goytia

Afslagsymbool.svg Acoxpa

De Anillo Periférico (ringweg) is een autopista in Mexico. De snelweg vormt de ringweg van Mexico City. De weg is een volledige ringweg om de stad, maar alleen het westelijke en zuidelijke deel is een volwaardige snelweg. Grote delen zijn dubbeldeks met 4x3 rijstroken. De volledige ringweg is 89 kilometer lang, waarvan 59 kilometer een volwaardige snelweg is. Ongeveer 35 kilometer is dubbeldeks.

Routebeschrijving

Het bovenste dek van de zuidring (Autopista Urbana Sur).

Autopista

De snelweg begint in het noorden van Mexico City, waar de Autopista Mexico - Querétaro verder noordwaarts gaat en de Autopista Mexico - Toluca begint. De snelweg heeft hier een parallelsysteem met 4x3 rijstroken, alhoewel de buitenste rijbanen eigenlijk te substandaard zijn voor een snelweg. De snelweg voert zuidwaarts door het westen van Mexico City, en wordt gekenmerkt door een hoge afritdichtheid. Sommige aansluitingen zijn knooppuntachtig vormgegeven. Vanaf Naucalpan is de snelweg dubbeldeks, met twee rijbanen op maaiveld met 3 rijstroken per richting, en een verhoogd dek boven de snelweg met nog eens twee rijbanen met elk 3 rijstroken, zodat er 4x3 rijstroken beschikbaar zijn. De snelweg kent relatief weinig aansluitingen met andere snelwegen. Ten westen van het centrum sluit de Viaducto Miguel Alemán aan, de oost-westsnelweg door Mexico City. Vanaf de voorstad Tlalpan draait de snelweg naar het oosten, het oost-westdeel door het zuiden van Mexico City is gedeeltelijk dubbeldeks, maar telt hier 10 rijstroken, met 2x3 rijstroken op maaiveld en een viaduct met 2x2 rijstroken er bovenop. Ook kruist men de Autopista Mexico - Cuernavaca. Niet ver daarna gaat de ringweg over in een gelijkvloerse boulevard.

Oostring

De oostring is een gelijkvloerse stadsweg met over het algemeen 2x3 rijstroken. Er zijn geen directe alternatieve snelwegen voorhanden. De ring vormt deels de begrenzing tussen het Distrito Federal en de omgrenzende staat México. Door de staat México heeft de ringweg meer ruimte voor een toekomstige snelweg, die in de middenberm past. Daarna buigt de weg abrupt naar het westen af.

Noordring

De begrenzing van het Distrito Federal wordt weer deels gevormt door de ringweg. Men kruist de Central, een korte noord-zuidsnelweg door het noordoosten van Mexico City. De noordring is het minste uitgebouwd, met op sommige punten slechts 2 rijstroken per richting. Doorgaand verkeer kan echter wel de tolweg 57D nemen. In de wijk Tlalnepantla sluit de ringweg weer op de autopista aan.

Geschiedenis

De Periférico Anillo.
De Periférico Anillo.

De plannen voor een ringweg om Mexico City dateren al uit 1925. De ringweg is waarschijnlijk rond 1950 opengesteld. Vanaf 2006 is een tweede dek op het snelwegdeel van de ring gebouwd, zodat dubbele capaciteit beschikbaar is.

Anillo Norte

In 2009 opende een nieuw ongelijkvloers deel aan de noordkant van de stad, een 6 kilometer lang deel als tolweg.

Autopista Urbana Sur

De Autopista Urbana Sur is een tweede dek bovenop de bestaande snelweg tussen Óvalo San Jeronimo en Cir­cui­to Az­te­cas. Dit is 12 kilometer lang en sluit aan op het in 2006 opengestelde viaduct noordelijker langs de westkant van de stad. Het tweede dek telt veelal 2x2 (soms 2x3) rijstroken en is een tolweg.

Op 21 augustus 2012 opende de eerste fase, een 8,5 kilometer lang viaduct boven de bestaande snelweg voor het verkeer in het zuidwesten van Mexico City tussen San Jeronimo en Za­ca­té­petl.[1] Op 6 november 2012 opende een tweede deel van 3,5 kilometer langs de zuidkant van de stad vanaf Za­ca­té­petl tot het Circuito Aztecas.[2] Op 25 oktober 2016 opende nog eens 2 kilometer verder tot het knooppunt met de Autopista México - Cuernavaca.[3] Dit heet ook wel de Viaducto Tlalpan en is een verbinding tussen de Anillo Periférico en de Autopista México - Cuernavaca.[4]

Autopista Urbana Norte

De Autopista Urbana Norte is een tweede dek boven de snelweg tussen Óvalo San Jeronimo en het Viaducto Bicentenario net ten noorden van de grens van het federale district Ciudad de México. Dit stuk is 9 kilometer lang en bestaat uit een 2x3 verhoogde snelweg. Op 21 januari 2012 is dit deel voor het verkeer opengesteld.[5] Dit sluit aan op de Anillo Norte in het noorden en de Autopista Urbana Sur in het zuiden. Op 22 december 2014 opende 4 kilometer viaductsnelweg tussen Primer de Mayo en Lomas Verdes.[6]

Referenties

Autopistas in Mexico

Mexico-1.svg Tijuana - EnsenadaMexico-2.svg Tijuana - MexicaliReynosa - MatamorosMexico-14.svg Lib. MoreliaMexico-15.svg Mexico - TolucaMexico - GuadalajaraMacrolibramiento de GuadalajaraGuadalajara - TepicTepic - MazatlánMazatlán - CuliacánMexico-16.svg Periférico ChihuahuaChihuahua - CuauhtémocMexico-40.svg Durango - MazatlánDurango - TorreónTorreón - SaltilloSaltillo - MonterreyPoniente - Oriente MonterreyLib. MonterreyMonterrey - ReynosaMexico-45.svg Macrolib. QuéretaroQuerétaro - IrapuatoIrapuato - LeónSalamanca - LeónLeón - AguascalientesLib. Oriente de ChihuahuaMexico-54.svg Guadalajara - ColimaMexico-57.svg Arco NorteChimalhuacan - HuehuetocaMexico - QuerétaroLib. QuerétaroQuerétaro - San Luis PotosíLib. San Luis PotosíLib. MatehualaLib. SaltilloSabinas - AllendeMexico-80.svg Guadalajara - Lagos de MorenoPeriférico San Luis PotosíMexico-85.svg Mexico - TizayucaMonterrey - Nuevo LaredoMexico-95.svg Mexico - CuernavacaCuernavaca - AcapulcoMexico-110.svg Libramiento de IrapuatoLibramiento Norte de La PiedadMexico-117.svg Tlaxcala - TexmelucanLibramiento de TlaxcalaMexico-119.svg Tlaxcala - PueblaMexico-132.png México - TuxpanMexico-134.svg Autopista Naucalpan - TolucaMexico-135.svg Tehuacán - OaxacaMexico-140.png Puebla - PerotePerote - XalapaLib. XalapaMexico-145.svg Córdoba - MinatitlánMalpasito - Tuxtla GutiérrezMexico-150.svg Mexico - Puebla Puebla - OrizabaOrizaba - VeracruzMexico-160.svg Autopista La Pera - CuautlaMexico-180.svg Tuxpan - TampicoCardel - VeracruzAgua Dulce - Cárdenaslib. VillahermosaCampeche - Champotónlib. CampecheMérida - CancúnMexico-185.svg Salina Cruz - La VentosaMexico-190.svg Mitla - TehuantepecArriaga - OcozocoautlaTuxtla Gutiérrez - San CristóbalMexico-200.svg Libramiento de AcapulcoAhuacatlán - Puerto VallartaManzanillo - Colima

Autopistas in Mexico City

Arco NorteAutopista Chimalhuacan - HuehuetocaAutopista Mexico - CuernavacaAutopista Mexico - PueblaAutopista Mexico - QuerétaroAutopista Mexico - TizayucaAutopista Mexico - TolucaAutopista Naucalpan - EcatepecAutopista Pirámides - TexcocoAutopista Siervo de la NaciónCircuito InteriorAnillo PeriféricoSupervía PoetasViaducto Miguel AlemánCircuito Exterior MexiquenseAcceso Principal al AIFA