Antarctica

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Antarctica.png
Grootste stad
Oppervlakte 14.000.000 km²
Inwonertal 0
Lengte wegennet 0 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt

Antarctica is een continent dat de zuidpool omvat. Het continent heeft een oppervlakte van circa 14 miljoen vierkante kilometers en heeft geen permanente inwoners.

Inleiding

Antarctica omvat het zuidelijkste deel van de wereld en bestaat grotendeels uit ijs. Antarctica is groot, met een oppervlakte van 14 miljoen km², circa 370 keer zo groot als Nederland en groter dan Europa. De afstand van het schiereiland ten zuiden van Zuid-Amerika tot het gedeelte ten zuiden van Australië meet in rechte lijn ruim 5.500 kilometer. Loodrecht daarop meet Antarctica ruim 4.000 kilometer. De grootste afstand vanaf het noordpuntje van het Antarctische schiereiland tot de zuidpool bedraagt 3.000 kilometer. Het noordelijkste deel van Antarctica ligt op 63,3 graden zuiderbreedte, op het noordelijk halfrond vergelijkbaar met Trondheim in Noorwegen, dat op 63,3 graden noorderbreedte ligt.

Ongeveer 98% van Antarctica is bedekt met ijs van een dikte van minstens 1,5 kilometer. Antarctica heeft hoge gebergtes, met de 4.892 meter hoge Vinson Massif als hoogste punt. Antarctica heeft de grootste gemiddelde hoogte van alle continenten. Antarctica is technisch gezien een woestijn gezien de zeer geringe neerslag. Antarctica kent ook de koudste plek op de wereld, de laagste temperatuur ooit gemeten op Vostok was −89.2 °C. In de zomer zijn de noordelijk gelegen kusten relatief warm, temperaturen van boven nul komen voor, soms tot wel +15 °C.

Op Antarctica zijn geen permanente inwoners, wel zijn er tal van onderzoeksstations op Antarctica gelegen. Het aantal tijdelijke bewoners bedraagt circa 1.000 in de winter en 5.000 in de zomer. Daarnaast komen er toeristen. Op enkele onderzoeksbases zijn permanente instellingen als kerken en scholen. Antarctica heeft geen overheid en behoort formeel tot geen enkel land, alhoewel diverse landen wel claims leggen op delen van het continent.

Wegennet

Er is geen sprake van een wegennet op Antarctica. Rondom grotere bases zijn enkele geasfalteerde wegen, maar reguliere voertuigen worden maar sporadisch gebruikt op Antarctica. Er zijn een aantal sneeuwwegen die door terreinwagens te berijden zijn. De bekendste hiervan is de 1.600 kilometer lange McMurdo – South Pole Highway. Deze weg bestaat uit compacte sneeuw en wordt gemarkeerd met vlaggen. Deze route is tussen 2002 en 2006 gerealiseerd. Enkele eilanden bij Antarctica zijn niet permanent met sneeuw en ijs bedekt, op sommigen hiervan zijn enkele korte wegen. In de loop der geschiedenis zijn voor de grap enkele wegwijzers met wegnummers neergezet.

Verkeersintensiteiten

Op sommige wegen is het vrij druk met pinguïns.

Referenties