Antigua en Barbuda

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Antigua and Barbuda)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Antigua and Barbuda.svg
Antigua and Barbuda
Antigua and Barbuda.png
Hoofdstad St. John's
Oppervlakte 440 km²
Inwonertal 82.000
Lengte wegennet 384 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode AG

Antigua en Barbuda zijn een eilandnatie in het oostelijk Caribisch gebied, onderdeel van Noord-Amerika. Het land bestaat uit de eilanden Antigua en Barbuda en telt 82.000 inwoners. De hoofdstad is St. John's.

Inleiding

Antigua and Barbuda liggen in het uiterste noordoosten van het Caribisch gebied, ten oosten van Saint Kitts and Nevis en de Britse overzeese territoria Anguilla en Montserrat. Naar het zuiden ligt het Franse eiland Guadeloupe. De hoofdeilanden zijn Antigua en Barbuda, daarnaast zijn er nog enkele kleine eilandjes, die veelal onbewoond zijn. Het belangrijkste eiland is Antigua, waar ook de hoofdstad St. John's gesitueerd is, die 25.000 inwoners telt. Op het eiland Barbuda is slechts één dorp; Codrington. Vrijwel de gehele bevolking woont in St. John's of één van de voorsteden. Antigua meet 25 bij 20 kilometer, Barbuda is iets kleiner. Antigua is bergachtig, met name in het zuiden, terwijl Barbuda erg vlak is.

Het land werd in 1981 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk, en is een democratische monarchie. Het toerisme is de belangrijkste economische sector, daarnaast is het bankwezen van belang.

Wegennet

Het wegennet is beperkt, en is voornamelijk op het eiland van Antigua ontwikkeld, omdat hier de meeste mensen wonen. Op Barbuda zijn slechts enkele wegen. Nog geen 400 kilometer weg is verhard, en de meesten zijn in matige toestand. De maximumsnelheid in het land is 40 mijl, of 64 km/uur, en men rijdt links. Er zijn geen autosnelwegen in Antigua en Barbuda, alle wegen zijn enkelbaans. Er is enige verkeersdrukte in het centrum van St. John's, dat een gebrek aan parkeerplaatsen kent.

De belangrijkste wegen zijn:

  • Valley Road, die van de hoofdstad langs Bolands (2186 inwoners) naar het zuidwesten gaat.
  • All Saints Road, die van de hoofdstad langs All Saints (5306 inw.), Liberta (3408) & Swetes (1872) naar het zuiden loopt.
  • De Sir Sydney Walling Highway, die van de hoofdstad langs Potters Village (3471 inw.) naar de oostelijke dorpen Freetown (619) & Willikies (1149) voert.
  • Friars Hill Road, die van de hoofdstad naar het noordelijke dorp Cedar Grove (933 inw.) gaat.
  • Old Parham Road, die van de hoofdstad naar het noordoostelijke dorp Carlisle (1403 inw) en VC Bird International Airport loopt en Jonas Road die de tweede grootste stad van Antigua & Barbuda, All Saints, verbindt met Parham (757) centraal in het oosten.

Op Barbuda is er maar een belangrijke weg die Codrington (1325 inw.) verbindt met de kust in het noorden en het zuiden.

Wegnummering

Er is geen wegnummering in Antigua en Barbuda.

Bewegwijzering

Er is weinig bewegwijzering op de eilanden, maar wat er staat is naar Brits model.[1][2] Wegmarkering ontbreekt veelal, de wegen zijn er te smal voor.

Referenties

Wegen van Noord-Amerika

Antigua en BarbudaBahamasBarbadosBelizeCanadaCosta RicaCubaDominicaDominicaanse RepubliekEl SalvadorGrenadaGuatemalaHaitiHondurasJamaicaMexicoNicaraguaPanamaSaint Kitts en NevisSaint LuciaSaint Vincent en de GrenadinesTrinidad en TobagoVerenigde Staten