Antigua en Barbuda

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Antigua and Barbuda)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Antigua and Barbuda
Hoofdstad St. John's
Oppervlakte 440 km²
Inwonertal 100.000
Lengte wegennet 1.253 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode AG

Antigua en Barbuda is een eilandnatie in het oostelijk Caribisch gebied. Het land bestaat uit de eilanden Antigua en Barbuda en telt 100.000 inwoners. De hoofdstad is St. John's.

Inleiding

Geografie

Antigua and Barbuda zijn twee eilanden in het uiterste noordoosten van het Caribisch gebied, in de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen. De eilanden zijn gelegen ten oosten van Saint Kitts and Nevis en de Britse overzeese territoria Anguilla en Montserrat. Naar het zuiden ligt het Franse eiland Guadeloupe. De hoofdeilanden zijn Antigua en Barbuda, daarnaast zijn er nog enkele kleine eilandjes, die veelal onbewoond zijn. Het belangrijkste eiland is Antigua, waar ook de hoofdstad St. John's is gelegen, die 25.000 inwoners telt. Op het eiland Barbuda is slechts één dorp; Codrington. Vrijwel de gehele bevolking woont in St. John's of één van de voorsteden. Antigua meet 25 bij 20 kilometer, Barbuda is iets kleiner. Antigua is bergachtig, met name in het zuiden, terwijl Barbuda erg vlak is.

De eilanden hebben een tropisch klimaat, het is het hele jaar door tussen 28 en 31°C. Er valt ruim 1.000 mm regen per jaar, met een piek in het najaar, vooral vanwege de invloed van tropische stormen en orkanen. De eilanden worden bijna elkaar jaar getroffen door een orkaan, soms ook door zeer krachtige orkanen.

Demografie

Het inwonertal van de eilanden lag op 50.000 in de jaren '50. In 2022 werd de grens van 100.000 inwoners bereikt. De bevolking is voor het overgrote deel van Afrikaanse afkomst. In het land wordt het Engels gesproken, en in afwijking van veel andere Caribische eilanden wordt er neergekeken op het gebruik van het creools.

Economie

De eilanden zijn sterk afhankelijk van het toerisme dat ongeveer de helft van het BBP beslaat. De eilanden worden met name bezocht door vermogende toeristen, met veel dure resorts. Afgezien van landbouw voor de eigen voedselvoorziening zijn andere economische sectoren klein. Er is maar een zeer kleine maakindustrie. De eilanden hadden in 2019 een nominaal BBP van $ 19.000 per inwoner, wat één van de hoogste van het Caribisch gebied is.

Geschiedenis

De eilanden werden al 3000 jaar BC bewoond. Columbus was de eerste Europeaan die de eilanden zag in 1493. De oorspronkelijke bevolking stierf uit vanwege nieuw geïntroduceerde ziekten. De Engelsen koloniseerden Antigua vanaf 1632. In de koloniale tijd werden veel slaven uit Afrika gehaald om te werken in de plantages. Zij waren snel talrijker dan de Engelsen zelf. In 1967 verkreeg Antigua en Barbuda autonomie binnen het Verenigd Koninkrijk en het land werd op 1 november 1981 formeel onafhankelijk. Na onafhankelijkheid werd de toeristenindustrie uitgebouwd.

Wegennet

Het wegennet van Antigua.

Antigua en Barbuda heeft een netwerk van 1.253 kilometer weg, waarvan 817 kilometer van is geasfalteerd en 436 kilometer onverhard is.[1] Ongeveer 60 kilometer weg wordt beschouwd als primaire wegen.

Het wegennet is voornamelijk op het eiland van Antigua ontwikkeld, omdat hier de meeste mensen wonen. Het eiland heeft een behoorlijk dicht netwerk van wegen. Op Barbuda zijn slechts enkele wegen. Er zijn geen autosnelwegen in Antigua en Barbuda, alle wegen zijn enkelbaans. De grootste afstand die op Antigua over de weg afgelegd kan worden bedraagt circa 25 kilometer. Er is enige verkeersdrukte in het centrum van St. John's, dat een gebrek aan parkeerplaatsen kent.

Het verkeer in Antigua en Barbuda rijdt links.

De belangrijkste wegen zijn:

  • Valley Road, die van de hoofdstad langs Bolands (2186 inwoners) naar het zuidwesten gaat.
  • All Saints Road, die van de hoofdstad langs All Saints (5306 inw.), Liberta (3408) & Swetes (1872) naar het zuiden loopt.
  • De Sir Sydney Walling Highway, die van de hoofdstad langs Potters Village (3471 inw.) naar de oostelijke dorpen Freetown (619) & Willikies (1149) voert.
  • Friars Hill Road, die van de hoofdstad naar het noordelijke dorp Cedar Grove (933 inw.) gaat.
  • Old Parham Road, die van de hoofdstad naar het noordoostelijke dorp Carlisle (1403 inw) en VC Bird International Airport loopt en Jonas Road die de tweede grootste stad van Antigua & Barbuda, All Saints, verbindt met Parham (757) centraal in het oosten.

Op Barbuda is er maar een belangrijke weg die Codrington (1325 inw.) verbindt met de kust in het noorden en het zuiden.

Wegnummering

Er is geen wegnummering in Antigua en Barbuda.

Bewegwijzering

Er is weinig bewegwijzering op de eilanden, maar wat er staat is naar Brits model. Wegmarkering ontbreekt veelal, de wegen zijn er te smal voor.

Maximumsnelheid

wegtype Vmax

De maximumsnelheid in Antigua en Barbuda is vastgelegd in de Vehicles and Road Traffic Act.[2] De maximumsnelheid bedraagt 20 mph (32 km/h) in de bebouwde kom van St. John's en 40 mph (64 km/h) op alle andere wegen, tenzij er een apart snelheidsregime ingesteld is.

Referenties

Wegen van Noord-Amerika

Antigua en BarbudaBahamasBarbadosBelizeCanadaCosta RicaCubaDominicaDominicaanse RepubliekEl SalvadorGrenadaGuatemalaHaïtiHondurasJamaicaMexicoNicaraguaPanamaSaint Kitts en NevisSaint LuciaSaint Vincent en de GrenadinesTrinidad en TobagoVerenigde Staten

Wegen in het Caribisch gebied

Antigua en BarbudaBahamasBarbadosCubaDominicaDominicaanse RepubliekGrenadaHaïtiJamaicaSaint Kitts en NevisSaint LuciaSaint Vincent en de GrenadinesTrinidad en Tobago

AnguillaArubaBermudaBonaireCuraçaoGuadeloupeKaaimaneilandenMartiniqueMontserratPuerto RicoSabaSaint-BarthélemySint EustatiusSaint-MartinSint MaartenTurks and Caicos IslandsBritish Virgin IslandsUnited States Virgin Islands