Antonivka Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Антонівський міст
M14 UA.svg
Antonivka Bridge.jpg
Overspant Dnieper
Rijstroken 2x2
Totale lengte 1.366 meter
Hoofdoverspanning 2 x 105 meter
Hoogte brugdek 17 meter
Openstelling 24-12-1985
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Antonivka Bridge (Oekraïens: Антонівський міст, Russisch: Антоновский мост), is een brug in Oekraïne, gelegen over de Dnieper bij de stad Kherson. Het is de meest stroomafwaarts gelegen brug over de Dnieper.

Kenmerken

De Antonivka Bridge is een betonnen brug van 1.366 meter lengte. Het grootste deel is een betonnen liggerbrug met 31 pijlers en overspanningen van circa 42 meter, maar aan de zuidkant is de brug een grotere cantilever kokerbrug met twee overspanningen van 105 meter. De brug is 25 meter breed en telt 2x2 rijstroken. De M14 van Kherson naar Melitopol voert er overheen. De brug voert over de Dnieper zelf, zuidelijker is nog een tweede kleinere brug over een zijtak van de Dnieper die de Konka heet.

De brug ligt ongeveer 6 kilometer stroomafwaarts van de spoorbrug. De Antonivka Bridge is de meest stroomafwaarts gelegen brug over de Dnieper, ongeveer 40 kilometer van de monding van de rivier in de Zwarte Zee.

Naamgeving

De brug is vernoemd naar het dorp Antonivka dat ten westen van de noordelijke aanlanding van de brug ligt. Dit is een dorp dat tegen de grotere stad Kherson aan ligt.

Geschiedenis

De eerste brug in dit gebied was de spoorbrug, die ook de Antonivka Bridge heet. De bouw hiervan begon in 1939 maar werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gestaakt. De bouw werd in 1949 hervat en de spoorbrug is op 12 december 1954 geopend. Het was destijds de eerste brugverbinding na Zaporizhia. Met de brug werd het zuiden van de Oekraïense SSR met de Krim verbonden zonder een omweg via Oost-Oekraïne te hoeven maken.

In 1977 begonnen voorbereidingen voor de bouw van een wegbrug. De bouw begon in mei 1977 en de brug werd na 8,5 jaar bouwtijd op 24 december 1985 opengesteld voor het verkeer. De brug verving een veerdienst en verbeterde de bereikbaarheid in het kustgebied van zuidelijk Oekraïne aanzienlijk. Het gehele project omvatte de bouw van een 6 kilometer lange verbinding door het brede stroomdal van de Dnieper. In diezelfde periode is vermoedelijk ook de bypass van Kherson aangelegd.

Tussen de Russische invasie van Oekraïne op 24-25 februari 2022 werd hevig gevochten rond de brug. Dit was het eerste punt waar de Russische strijdkrachten vanuit de Krim de rivier de Dnieper bereikten.

Zie ook

Referenties