Antonivka Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Антонівський міст

Антоновский мост

Overspant Dnipro
Rijstroken 2x2
Totale lengte 1.366 meter
Hoofdoverspanning 2 x 105 meter
Hoogte brugdek 17 meter
Openstelling 24-12-1985
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Antonivka Bridge (Oekraïens: Антонівський міст, Russisch: Антоновский мост), is een brug in Oekraïne, gelegen over de Dnipro bij de stad Kherson. Het is de meest stroomafwaarts gelegen brug over de Dnipro.

Kenmerken

De Antonivka Bridge is een betonnen brug van 1.366 meter lengte. Het grootste deel is een betonnen liggerbrug met 31 pijlers en overspanningen van circa 42 meter, maar aan de zuidkant is de brug een grotere cantilever kokerbrug met twee overspanningen van 105 meter. De brug is 25 meter breed en telt 2x2 rijstroken. De M14 van Kherson naar Melitopol voert er overheen. De brug voert over de Dnipro zelf, zuidelijker is nog een tweede kleinere brug over een zijtak van de Dnipro die de Konka heet.

De brug ligt ongeveer 6 kilometer stroomafwaarts van de spoorbrug. De Antonivka Bridge is de meest stroomafwaarts gelegen brug over de Dnipro, ongeveer 40 kilometer van de monding van de rivier in de Zwarte Zee.

Naamgeving

De brug is vernoemd naar het dorp Antonivka dat ten westen van de noordelijke aanlanding van de brug ligt. Dit is een dorp dat tegen de grotere stad Kherson aan ligt. De brug wordt vanwege de prominentie in de media ook wel met de Russische naam Antonovsky Bridge genoemd.

Geschiedenis

De eerste brug in dit gebied was de spoorbrug, die ook de Antonivka Bridge heet. De bouw hiervan begon in 1939 maar werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gestaakt. De bouw werd in 1949 hervat en de spoorbrug is op 12 december 1954 geopend. Het was destijds de eerste brugverbinding stroomafwaarts van Zaporizhia. Met de brug werd het zuiden van de Oekraïense SSR met de Krim verbonden zonder een omweg via Oost-Oekraïne te hoeven maken.

In 1977 begonnen voorbereidingen voor de bouw van een wegbrug. De bouw begon in mei 1977 en de brug werd na 8,5 jaar bouwtijd op 24 december 1985 opengesteld voor het verkeer. De brug verving een veerdienst en verbeterde de bereikbaarheid in het kustgebied van zuidelijk Oekraïne aanzienlijk. Het gehele project omvatte de bouw van een 6 kilometer lange verbinding door het brede stroomdal van de Dnipro. In diezelfde periode is vermoedelijk ook de bypass van Kherson aangelegd.

Russische invasie in Oekraïne

Bij aanvang van de Russische invasie in Oekraïne op 24-25 februari 2022 werd hevig gevochten rond de brug.[1][2] Dit was het eerste punt waar de Russische strijdkrachten vanuit de Krim de rivier de Dnipro bereikten. Later in het conflict heeft het Oekraïense leger de brug op 20 juli 2022 bestookt met artillerie, waarbij er gaten in het brugdek werden geslagen.[3] Op 27 juli 2022 volgde een tweede aanval met raketartillerie die de brug verder degradeerden.[4][5] Later in juli en augustus 2022 volgden herhaaldelijke aanvallen met HIMARS raketlanceerders. De GMLRS raketten zijn echter relatief licht waardoor de brug ook na tal van aanvallen nog niet ingestort was.[6] In oktober werd gesteld dat er meer dan 120 aanvallen met HIMARS op de brug waren uitgevoerd. In november 2022 begon het Russische leger uit een terugtrekking van de westoever van de Dnipro, in de nacht van 10 op 11 november 2022 is een aanzienlijk deel van het noordelijk deel van de brug volledig ingestort.[7][8] Het deel van de betonnen kokerbrug stond echter nog. De nabijgelegen spoorbrug werd op dat moment ook opgeblazen.

In juni 2023 vestigden Oekraïense troepen een bruggenhoofd op de zuidoever van de brug. Op 30 juni 2023 hebben Russische troepen een ballistische raket op het zuidelijk deel van de brug afgevuurd.

Zie ook

Referenties