ANWB

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Anwb)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De ANWB is een vereniging die de belangen behartigt van haar leden op het gebied van recreatie, toerisme, verkeer en vervoer. De letters ANWB zijn acroniem voor Algemene Nederlandsche Wielrijders-Bond welke ontstond in 1885. Deze uitleg wordt echter niet meer gebruikt, sinds 1974 is de naam Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB.

Wegenwacht

De ANWB is onder andere bekend van de Wegenwacht. Dit is een onafhankelijke pechdienst die automobilisten helpt bij technische mankementen die onderweg ontstaan. Met het drukker worden van het verkeer is ook het takenpakket van de Wegenwacht uitgebreid. Vaak helpen zij bij de hulpverlening bij ongevallen.

Bewegwijzering

Een andere belangrijke taak van de ANWB was de verzorging van bewegwijzering. Hier is zij in 1892 mee begonnen door het plaatsen van houten wegwijzers voor fietsverkeer. Deze werden al snel vervangen door metaal. Tot circa 2003 was de ANWB de enige partij in Nederland die verantwoordelijk was voor de bewegwijzering. Inmiddels mogen ook andere partijen zich hier mee bezighouden. Zo heeft Rijkswaterstaat de bewegwijzering voor haar wegen enige tijd uitbesteed aan Tebodin. Ironisch genoeg volgden zij nog de ontwerpeisen zoals die door de ANWB zijn opgesteld, terwijl de ANWB zelf een nieuw ontwerp had ingevoerd. Dit is het zogenaamde redesign, dat niet vrij is van kritiek. Redesign wijkt dusdanig af van het oorspronkelijke ontwerp, dat er in Nederland geen sprake meer is van een uniforme bewegwijzering. Het is ironisch te constateren dat de ANWB, blijkens haar website, in haar begintijd een grote mate van uniformiteit nastreefde en zich nog steeds weert tegen aanbesteding van bewegwijzering met het argument dat dat alleen maar leidt tot een gebrek aan uniformiteit.

Externe link

Website ANWB

In andere talen

  • Engels (English): Royal Dutch Touring Association