Apapa - Oshodi Expressway

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Apapa Oworonshoki Expressway)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
-
Begin Lagos
Einde Lagos
Lengte 25 km
Route

Marine Road

Port of Lagos

Olodi-Apapa Bridge

Kirikiri Prison Road

Lagos - Badagry Expressway

New Festac Bridge Road

Okota Road

Mushin Road

Murtala Muhammed International Airport

Diya Street

Third Mainland Bridge

De Apapa - Oshodi Expressway, ook wel bekend als de Apapa - Oworonshoki Expressway is een expressway in Lagos, Nigeria. De autosnelweg vormt een rondweg door de binnenste voorsteden van Lagos en ontsluit ook de luchthaven. De autosnelweg is 25 kilometer lang.

Routebeschrijving

De autosnelweg verloopt door de binnenste ring van voorsteden in het westen en noorden van Lagos. De autosnelweg begint in Apapa, niet ver ten zuidwesten van het centrum en loopt tot aan de Third Mainland Bridge, ruim ten noorden van het centrum. De autosnelweg telt 2x2 tot 2x3 rijstroken en heeft daarnaast ook parallelwegen. De snelweg ontsluit zowel de haven van Lagos als de luchthaven van de stad. Er zijn knooppunten met de Lagos - Badagry Expressway, de ontsluiting van de Luchthaven en de Third Mainland Bridge. Tevens zijn er aansluitingen op de A1 en A5.

Geschiedenis

De Apapa - Oshodi Expressway is tussen 1975 en 1978 aangelegd tijdens de hoogtijdagen van de Nigeriaanse wegenbouw. De autosnelweg is van groot economisch belang, aangezien het zowel de luchthaven van Lagos als de zeehaven van Lagos ontsluit. In 2012-2014 is de snelweg gerenoveerd.

Congestie

De autosnelweg is berucht vanwege de enorme congestie, met name rond de haven van Lagos.[1] Vrachtwagens staan vaak op de autosnelweg te wachten om de havens in en uit te rijden waardoor de snelweg vaak de hele dag muurvast staat.[2][3] Regelmatig kost het uren om een paar kilometer af te leggen.[4]

Referenties

Expressways in Lagos

Apapa RoadApapa - Oshodi ExpresswayEko BridgeGbagada ExpresswayIjora CausewayIkorodu RoadLagos - Badagry ExpresswayLagos - Ibadan ExpresswayLekki - Epe ExpresswayRing RoadThird Mainland BridgeFourth Mainland Bridge