Apapa - Oshodi Expressway

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Apapa Oworonshoki Expressway)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Motorway.svg
Blank.png
-
Begin Lagos
Einde Lagos
Lengte 25 km
Route

Afslagsymbool.svg Marine Road

Afslagsymbool.svg Port of Lagos

Afslagsymbool.svg Olodi-Apapa Bridge

Afslagsymbool.svg Kirikiri Prison Road

Knooppuntsymbool.svg Lagos - Badagry Expressway

Afslagsymbool.svg New Festac Bridge Road

Afslagsymbool.svg Okota Road

Afslagsymbool.svg Mushin Road

Afslagsymbool.svg Murtala Muhammed International Airport

Afslagsymbool.svg A5 UK.png

Afslagsymbool.svg A1 UK.png

Afslagsymbool.svg Diya Street

Knooppuntsymbool.svg Third Mainland Bridge

De Apapa - Oshodi Expressway, ook wel bekend als de Apapa - Oworonshoki Expressway is een expressway in Lagos, Nigeria. De snelweg vormt een rondweg door de binnenste voorsteden van Lagos en ontsluit ook de luchthaven. De snelweg is 25 kilometer lang.

Routebeschrijving

De snelweg verloopt door de binnenste ring van voorsteden in het westen en noorden van Lagos. De snelweg begint in Apapa, niet ver ten zuidwesten van het centrum, en loopt tot aan de Third Mainland Bridge, ruim ten noorden van het centrum. De snelweg telt 2x2 tot 2x3 rijstroken en heeft daarnaast ook parallelwegen. De snelweg ontsluit zowel de haven van Lagos als de luchthaven van de stad. Er zijn knooppunten met de Lagos - Badagry Expressway, de ontsluiting van de Luchthaven en de Third Mainland Bridge. Tevens zijn er aansluitingen op de A1 en A5.

Geschiedenis

Het is niet bekend wanneer de snelweg exact is aangelegd, in elk geval voor 2000 en mogelijk al in de jaren '70. De snelweg is van groot economisch belang, aangezien het zowel de luchthaven van Lagos als de zeehaven van Lagos ontsluit. In 2012-2014 is de snelweg gerenoveerd.

Congestie

De snelweg is berucht vanwege de enorme congestie, met name rond de haven van Lagos.[1] Vrachtwagens staan vaak op de snelweg te wachten om de havens in en uit te rijden waardoor de snelweg vaak de hele dag muurvast staat.[2][3] Regelmatig kost het uren om een paar kilometer af te leggen.[4]

Referenties

Expressways in Lagos

Apapa RoadApapa - Oshodi ExpresswayEko BridgeGbagada ExpresswayIjora CausewayIkorodu RoadLagos - Badagry ExpresswayLagos - Ibadan ExpresswayLekki - Epe ExpresswayRing RoadThird Mainland Bridge