M.C. Escheraquaduct

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Aquaduct Drachtsterweg)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M.C. Escherakwadukt
Blank.png
Blank.png
Waterweg Van Harinxmakanaal
Lengte ~80 meter
Openstelling 2017
Intensiteit 36.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

Het M.C. Escheraquaduct , ook wel aquaduct Drachtsterweg, is een aquaduct in Nederland, gelegen in Leeuwarden in Friesland.

Kenmerken

Het aquaduct is gelegen in de Drachtsterweg aan de zuidzijde van Leeuwarden en telt 2x2 rijstroken met een gesloten gedeelte van circa 80 meter lengte. Het aquaduct heeft aan de zuidzijde een ongelijkvloerse kruising met de Tearnserdyk en aan de noordzijde een kruispunt met de Aldlânsdyk, die onderdeel is van de Ring van Leeuwarden. Door het aquaduct rijdt verkeer van Leeuwarden naar Drachten, de Drachtsterweg komt uit op de N31.

Naam

Het aquaduct is vernoemd naar Maurits Cornelis Escher (1898-1972), een grafisch artiest uit Leeuwarden die wereldberoemd werd met zijn schilderijen en tekeningen, vooral vanwege de 'onmogelijke constructies'.

Geschiedenis

In 1971 werd de brug in de Drachtsterweg over het Van Harinxmakanaal aangelegd. De brug is tegelijkertijd aangelegd met de nieuwe enkelbaans autoweg van Leeuwarden naar Drachten in de jaren '70. De brug was identiek aan de oude Fônejachtbrug.

Tussen 2013 en 2017 is de Drachtsterweg verder verbreed naar 2x2 rijstroken en is het aquaduct Drachtsterweg aangelegd. Tevens is een ongelijkvloerse aansluiting ten zuiden van het aquaduct gerealiseerd. Het project werd uitgevoerd als onderdeel van het megaproject 'vrij-baan' waarbij veel knelpunten in de regio Leeuwarden worden aangepast. De aanleg van het aquaduct zelf begon op 7 februari 2014.[1]

Bij de bouw waren er veel tegenslagen. De grondcondities waren lastiger dan verwacht, waardoor het bouwproces aangepast moest worden, de bouwkuip is meermaals vol water gelopen, de bouwkuip bleek ook zand te lekken waardoor de naastgelegen brug verzakte en er moesten 300 heipalen opnieuw geheid worden vanwege scheuren en breuken.

De openstelling van het aquaduct is diverse malen vertraagd. Bij aanvang van de werkzaamheden werd een openstelling eind 2015 gepland, wat later verschoven is naar maart 2016,[2] mei 2016, later eind 2016[3] en uiteindelijk pas augustus 2017. Op 7 augustus 2017 werd de eerste rijbaan van het aquaduct in gebruik genomen[4][5] en op 13 augustus 2017 werd de tweede rijbaan geopend, waarmee het aquaduct voor autoverkeer geheel in gebruik was.

Verkeersintensiteiten

In 2011 reden dagelijks 36.000 voertuigen over de Drachtsterweg. Voor het jaar 2025 wordt uitgegaan van 48.000 voertuigen per etmaal.

Zie ook

Er zijn in totaal 4 aquaducten onder het Van Harinxmakanaal aangelegd in de periode 2014-2017:

Referenties

Aquaducten, tunnels, bruggen en dammen in Friesland

Akwadukt Mid-Fryslân (A32)Hendrik Bulthuis Akwadukt (N356)Aquaduct Langdeel (N31)Aquaduct Lemmer (N359)Richard Hageman Akwadukt (N31)Aquaduct Scharsterrijn (A6)Aquaduct Van Harinxmakanaal (N31)Galamadammen akwadukt (N359)Geauakwadukt (N7)Houkesloot aquaduct (N354)Ie-Akwadukt (N928)Jeltesleat Akwadukt (N354)Leppa Akwadukt (A32)Margaretha Zelle AkwaduktM.C. Escheraquaduct

Prinses MargriettunnelFônejachtbrugScharsterrijnbrugAfsluitdijk

Aquaducten in Nederland

Alphen-aquaductAmstel AquaductBoxemtunnelCortlandt-aquaductDampoort AquaductGaag-aquaductGalamadammen akwaduktGeauakwaduktGouwe-aquaductHendrik BulthuisaquaductHoukesloot aquaductIe-AkwaduktJeltesleat AkwaduktNaviduct KrabbersgatAquaduct LangdeelAquaduct LemmerLeppa AkwaduktLimesaquaductMargaretha Zelle AkwaduktM.C. EscheraquaductAkwadukt Mid-FryslânPrinses MargriettunnelRichard Hageman AkwaduktRingvaartaquaductAquaduct ScharsterrijnAquaduct Steenbergen aan ZeeAquaduct Van HarinxmakanaalAquaduct VechtzichtAquaduct VeluwemeerEco-aquaduct Zweth en Slinksloot