Dampoort Aquaduct

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Aquaduct Middelburg)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dampoort Aquaduct
NLN057.svg
N57 Nederland 01.jpg
Waterweg Kanaal door Walcheren
Lengte 150 meter
Openstelling 2011
Intensiteit 24.900 mvt/etmaal
Locatie kaart

Het Dampoort Aquaduct is een aquaduct in Nederland, gelegen in de provincie Zeeland. Het aquaduct ligt aan de oostzijde van de provinciehoofdstad Middelburg en gaat onder het Kanaal door Walcheren door. Door het aquaduct loopt de N57. Het aquaduct telt 2x2 rijstroken.

Naamgeving

Het aquaduct is vernoemd naar een voormalige poort in Middelburg, de Dampoort, gebouwd tussen 1585-1591 door Pieter van Loo. De poort is in 1873 afgebroken. Restanten van de poort zijn nog steeds aanwezig. De Dampoort wordt ook wel Veersepoort genoemd[1].

Kenmerken

Het aquaduct gaat onder het Kanaal door Walcheren door, een noord-zuidkanaal vanaf Vlissingen tot aan Veere. Er zijn relatief weinig oeververbindingen over dit kanaal, in Middelburg twee en in Vlissingen twee. Het Dampoort Aquaduct is de derde oeververbinding die het kanaal bij Middelburg kruist. Het aquaduct telt 2x2 rijstroken en de autoweg N57 verloopt er doorheen. Het aquaduct is in totaal 800 meter lang met een gesloten deel van 150 meter. De weg loopt tot -11,5 meter ten opzichte van NAP. De maximale doorrijhoogte is 4,70 meter, hoog genoeg voor alle gangbare vrachtwagens.

Geschiedenis

Oorspronkelijk moest al het doorgaande verkeer vanaf Walcheren naar Zuid-Beveland door de bebouwde kom van Middelburg, wat met name in de zomer tot lange files leidde. Tussen 2008 en 2011 is het aquaduct aangelegd. Sinds 5 februari 2011 is het aquaduct opengesteld voor het verkeer. Het is de eerste vaste-oeververbinding, de overige verbindingen zijn beweegbaar. Tevens is hierbij de gehele N57 om Middelburg geleid met een ongelijkvloers 2x2 tracé.

Verkeersintensiteiten

Door het aquaduct reden in februari/maart 2011 circa 12.000 - 13.000 mvt/werkdag.[2] In 2015 maakten dagelijks 21.100 voertuigen gebruik.[3] In 2019 was dit gestegen naar 24.900 voertuigen per dag.

Referenties

Aquaducten in Nederland

Alphen-aquaductAmstel AquaductBoxemtunnelCortlandt-aquaductDampoort AquaductGaag-aquaductGalamadammen akwaduktGeauakwaduktGouwe-aquaductHendrik BulthuisaquaductHoukesloot aquaductIe-AkwaduktJeltesleat AkwaduktNaviduct KrabbersgatAquaduct LangdeelAquaduct LemmerLeppa AkwaduktLimesaquaductMargaretha Zelle AkwaduktM.C. EscheraquaductAkwadukt Mid-FryslânPrinses MargriettunnelRichard Hageman AkwaduktRingvaartaquaductAquaduct ScharsterrijnAquaduct Steenbergen aan ZeeAquaduct Van HarinxmakanaalAquaduct VechtzichtAquaduct VeluwemeerEco-aquaduct Zweth en Slinksloot