Aquaduct Steenbergen aan Zee

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Aquaduct Steenbergen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Steenbergen aan Zee
Waterweg Steenbergse Vliet
Lengte ~25 meter
Openstelling 24-11-2014
Intensiteit 42.500 mvt/etmaal
Locatie kaart
Het aquaduct in aanleg in september 2013.
Een render van het aquaduct.

Het aquaduct Steenbergen aan Zee is een aquaduct in Nederland, gelegen in de autosnelweg A4 ter hoogte van Steenbergen in Noord-Brabant.

Naamgeving

Op het aquaduct staat de naam 'Steenbergen aan zee' (sic). De Steenbergse Vliet, waaronder het aquaduct loopt, verbindt Steenbergen met het Volkerak. Het Volkerak stond voor de bouw van de Deltawerken in open verbinding met de zee.

Kenmerken

Het aquaduct is gelegen aan de westzijde van Steenbergen, waar de A4 is aangelegd tussen Dinteloord en Halsteren. Dit sloot een ontbrekende schakel van de A4 tussen Rotterdam en Antwerpen. Het aquaduct heeft een breedte van 28 meter en heeft 2x2 rijstroken met vluchtstroken. Het heeft een doorrijhoogte van 4,6 meter. Het aquaduct ligt op maximaal 3,25 meter beneden NAP. Het is een relatief klein aquaduct, met een doorvaartbreedte van 10 meter met aan weerszijden 5 meter voor ecologische zones.[1] Het aquaduct gaat onder de zogenaamde Steenbergse Haven door, een smal kanaal van 25 meter breed. Dit kanaal loopt dood in Steenbergen. Ten zuiden van het aquaduct volgt de aansluiting Steenbergen.

Geschiedenis

De A4 werd al decennia gepland, waarvoor in 1992 de eerste stappen zijn gezet in een studie voor de A4 en A16 in Noord-Brabant. Op 11 juni 1992 is hiervoor een startnotitie gepubliceerd. In 2005 was de verbreding van de A16 naar 2x3 rijstroken afgerond en eind 2007 opende de A4 tussen Halsteren en Bergen op Zoom. In 1998 is reeds een tracébesluit genomen voor de aanleg van de A4 rond Steenbergen, die daarna door de Raad van State vernietigd is, omdat er te weinig onderzoek zou zijn gedaan naar de westelijke en oostelijke variant rond Steenbergen. Op 18 februari 2011 is het definitieve tracébesluit voor de aanleg van de A4 rond Steenbergen genomen, met een aquaduct ter hoogte van Steenbergen. Op 14 maart 2012 zijn alle beroepen tegen dit tracébesluit door de Raad van State ongegrond of niet-ontvankelijk verklaard[2] en daarmee kon het aquaduct definitief gebouwd worden. Op 14 september 2013 volgde de nautische opening van het aquaduct. Op 24 november 2014 is het aquaduct voor het wegverkeer geopend.

Verkeersintensiteiten

In 2015 reden dagelijks 23.900 voertuigen door het aquaduct[3] wat gestegen was naar 42.500 voertuigen in 2018. Voor 2020 was een intensiteit van 60.000 voertuigen per dag verwacht.

Referenties

Aquaducten in Nederland

Alphen-aquaductAmstel AquaductBoxemtunnelCortlandt-aquaductDampoort AquaductGaag-aquaductGalamadammen akwaduktGeauakwaduktGouwe-aquaductHendrik BulthuisaquaductHoukesloot aquaductIe-AkwaduktJeltesleat AkwaduktNaviduct KrabbersgatAquaduct LangdeelAquaduct LemmerLeppa AkwaduktLimesaquaductMargaretha Zelle AkwaduktM.C. EscheraquaductAkwadukt Mid-FryslânPrinses MargriettunnelRichard Hageman AkwaduktRingvaartaquaductAquaduct ScharsterrijnAquaduct Steenbergen aan ZeeAquaduct Van HarinxmakanaalAquaduct VechtzichtAquaduct VeluwemeerEco-aquaduct Zweth en Slinksloot