Aquaduct Veluwemeer

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aquaduct Veluwemeer
Waterweg Veluwemeer
Lengte 25 meter
Openstelling 29-01-2003
Intensiteit 33.700 mvt/etmaal
Locatie kaart

Het aquaduct Veluwemeer is een aquaduct in de N302 bij Harderwijk, dat tevens de grens vormt tussen de provincies Flevoland en Gelderland. De N302 is ter plaatse een 2x2 weg met tijdens de spits een geslotenverklaring voor langzaam verkeer. Aan de Flevolandse kant ligt een turborotonde, aan de Gelderse kant is de N302 ongelijkvloers uitgebouwd door Harderwijk. Het aquaduct ligt onder een smal stuk van het Veluwemeer.

Geschiedenis

Ter plaatse van het aquaduct lag vroeger een sluizencomplex, de Hardersluis die op 20 april 1954 in gebruik werd genomen.[1] De weg van Harderwijk naar Lelystad verliep oorspronkelijk via de Knardijk, maar vanaf 1968 via de huidige route door de polder. De Hardersluis raakte overbelast, begin jaren '90 reden er dagelijks al 20.000 voertuigen per dag over heen, wat frequent voor opstoppingen zorgde.[2][3] Het was de eerste keer dat het ontwerp van het aquaduct door een extern adviesbureau werd uitgevoerd in plaats van door Rijkswaterstaat.[4] Het aquaduct opende op 29 januari 2003 voor het verkeer.[5]

Destijds waren er 2x1 rijstroken beschikbaar in het aquaduct, met een middenberm en vluchtstroken. De vluchtstroken mochten bereden worden door bussen en tractoren. Er is tevens een aparte fietsvoorziening aanwezig. In 2009 en 2010 is de N302 door Harderwijk verbouwd van een 1x2 weg met verkeerslichten tot een 2x2 weg met ongelijkvloerse aansluitingen. Sinds de voltooiing van dit project is het aquaduct met 2x2 rijstroken opengesteld voor al het verkeer. Tijdens de spits geldt een geslotenverklaring voor landbouwverkeer. In het aquaduct, en de N302 door Harderwijk, is verkeerssignalering aanwezig dat het verkeer op langzaam verkeer wijst. De maximumsnelheid wordt dan verlaagd van 80 naar 50 km/uur. De N302 was hiermee de eerste niet-rijksautosnelweg (provinciale weg) die verkeerssignalering kreeg.

Verkeersintensiteiten

In 2009[6] reden dagelijks 28.000 voertuigen door het aquaduct. In 2015 reden 33.700 voertuigen door het aquaduct. Dit deel van de N302 is hiermee één van de drukste provinciale wegen van de provincie Gelderland (de drukste niet-snelweg is de N325 ten oosten van Arnhem).

Referenties

Aquaducten in Nederland

Alphen-aquaductAmstel AquaductBoxemtunnelCortlandt-aquaductDampoort AquaductGaag-aquaductGalamadammen akwaduktGeauakwaduktGouwe-aquaductHendrik BulthuisaquaductHoukesloot aquaductIe-AkwaduktJeltesleat AkwaduktNaviduct KrabbersgatAquaduct LangdeelAquaduct LemmerLeppa AkwaduktLimesaquaductMargaretha Zelle AkwaduktM.C. EscheraquaductAkwadukt Mid-FryslânPrinses MargriettunnelRichard Hageman AkwaduktRingvaartaquaductAquaduct ScharsterrijnAquaduct Steenbergen aan ZeeAquaduct Van HarinxmakanaalAquaduct VechtzichtAquaduct VeluwemeerEco-aquaduct Zweth en Slinksloot

Bruggen, dammen en tunnels in Flevoland

Hollandse BrugHoutribdijkKetelbrugRamspolbrugStichtse BrugAquaduct Veluwemeer