Arenatunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Arenatunnel
Blank.png
Blank.png
Blank.png
Kruist stadion Johan Cruijff Arena
Lengte 241 meter
Openstelling 14 augustus 1996
Intensiteit 20.000 mvt/dag
Tunnelcategorie E
Locatie kaart

De Arenatunnel is een onderdoorgang in Nederland, gelegen in Amsterdam in de provincie Noord-Holland. De tunnel is gelegen onder het stadion Johan Cruijff Arena en heeft een gesloten deel van ongeveer 241 meter. De Arenatunnel is door zijn korte lengte geen tunnel in de zin van de Tunnelwet en hoeft dan ook niet aan de eisen uit deze Wet te voldoen. De tunnel bestaat uit twee buizen met ieder twee rijstroken. Eén tunnelbuis heeft op een klein deel drie rijstroken. De derde rijstrook betreft een rijstrook die voortkomt uit een in de tunnel gelegen uitgang van een parkeergarage. De maximumsnelheid in de tunnel is 50 km/h.

De onderdoorgang bevat geen nooduitgangen of andere vluchtvoorzieningen. Ook tussen beide tunnelbuizen is geen (vlucht)deur aanwezig. In het geval van een calamiteit dienen weggebruikers via de reguliere uitgangen van de tunnel te vluchten.

Achtergrond

De Arenatunnel is tegelijk gebouwd met het stadion Amsterdam ArenA en het onder het stadion gebouwde Transferium en loopt dwars onder het stadion door. Voordat op deze plek het stadion werd gebouwd liep hier reeds de Burgemeester Stramanweg. [1] Uiteindelijk is besloten de betreffende weg op dezelfde plaats te laten liggen en te overkappen.

De tunnel is op 14 augustus 1996 geopend en in beheer bij de gemeente Amsterdam. Het is onbekend welke kosten met de aanleg van de tunnel gepaard zijn gegaan, omdat de kosten versleuteld zitten in de kostprijs van het gehele transferium van circa 58 miljoen gulden (€ 26 miljoen). De tunneltechnische installaties kostten (daarnaast) zo'n 6,5 miljoen gulden (€ 3 miljoen). [2]

De tunnel wordt bewaakt vanuit de verkeerscentrale van de gemeente Amsterdam, gevestigd in het zuidelijk ventilatiegebouw van de IJtunnel.

In 2017 en 2018 was groot onderhoud aan de tunnel gepland. De opgestarte renovatie is in oktober 2017 stilgelegd vanwege personele problemen. Bovendien was op dat moment onvoldoende bekend over de onderhoudsstaat van de tunnel. [3]

Toekomst

Naar verwachting zal nu vanaf eind 2022 het al langer geplande groot onderhoud aan de Arenatunnel worden uitgevoerd.[4] Hierbij worden onder meer de technische installaties ontvangen. Hoewel de tunnel niet onder de Tunnelwet valt, worden door de beheerder wel dezelfde standaarden aangehouden als bij 'officiële' tunnels. Dit vanwege het bijzondere risicoprofiel van de tunnel onder een groot sportstadion.

Referenties

  1. Website Architectuurcentrum Amsterdam
  2. Kredietaanvraag aanleg installaties in de tunnel onder het complex Stadion/ Transferium (Zuidoost) (juni 1996)
  3. Programmaplan Aanpak Wegtunnels Amsterdam (2018)
  4. Raadsnotitie inzake Programma Aanpak Wegtunnels Amsterdam (februari 2019)