Argentinië

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Argentina.svg
Argentina
Argentinië.png
Hoofdstad Buenos Aires
Oppervlakte 2.766.890 km²
Inwonertal 43.417.000
Lengte wegennet 230.000 km
Lengte snelwegennet 1.575 km
Eerste snelweg 1948[1]
Benaming snelweg Autopista
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode RA

Argentinië is een groot land in Zuid-Amerika. Het land is circa 70 keer zo groot als Nederland en telt 43 miljoen inwoners. De hoofdstad is Buenos Aires.

Inleiding

Argentinië ligt voornamelijk aan de Atlantische Oceaan, met een zeer lange oostkust. In het zuiden grenst het land voor een klein stukje aan de Pacifische Oceaan. Het land deelt een lange grens met Chili in het westen en grenst in het noorden aan Bolivia en Paraguay en in het noordoosten aan Brazilië en Uruguay. Het land meet circa 3.700 kilometer van noord naar zuid en maximaal 1.250 kilometer van oost naar west. De hoofdstad is Buenos Aires, dat een agglomeratie van 13 miljoen inwoners telt, de tweede van Zuid-Amerika na São Paulo. Naast de hoofdstad kent Argentinië een aantal grote steden, met name in het noorden en midden van het land.

Argentinië heeft door zijn gigantische omvang een zeer divers landschap. De grens met Chili bestaat voornamelijk uit het Andesgebergte, met de Aconcagua op 6.962 meter als hoogste punt van zowel Argentinië als Zuid-Amerika. Het gebergte is in het noorden vrij breed, maar wordt zuidelijker smaller en beperkt zich tot de ruime grensstreek met Chili. Rondom de stad Córdoba bevindt zich een klein, maar vrij hoog gebergte. Het uiterste noordoosten bij de Braziliaanse grens is heuvelachtig, evenals de grote streek Patagonia. Het oosten en midden van Argentinië is vlak, met in het noorden de Gran Chaco, ten zuiden daarvan de Pampas en in het zuiden Patagonia. Vanuit het Andesgebergte stromen diverse grote rivieren naar de Atlantische kust, waarvan de Paraná en Río Negro de belangrijkste zijn. Het klimaat varieert van subtropisch tot subpolair en alles daar tussenin.

De bevolking van Argentinië is sterk verstedelijkt, waarbij de helft in één van de tien grootste steden loopt. Minder dan 1 op de 10 Argentijnen woont op het platteland. Argentinië heeft een dynamische economie en een goed geschoolde bevolking. Problemen zijn de monetaire situatie, bureaucratie en een zwakke rechtsstaat. In 1913 was Argentinië het 10e welvarendste land ter wereld, maar is relatief gezien teruggezakt tot een land van de middeninkomens met circa $ 14.600 per inwoner, één van de hoogste van Zuid-Amerika. Na een sterke economische recessie in 2001 trekt de economie weer sterk aan. Samen met buurland Chili geldt Argentinië als het meest ontwikkeld van Zuid- en Latijns-Amerika.

Wegennet

Argentinië heeft zo'n 230.000 kilometer aan wegen, waarvan circa 72.000 kilometer is verhard. Het land kent 1.575 kilometer aan autosnelwegen. Het grootste daarvan bevindt zich in, of in de directe omgeving van, Buenos Aires. Dat is ook niet zo gek, gezien de enorme concentratie van de bevolking daar. Door de stad Buenos Aires lopen een aantal autosnelwegen -vaak ingenieus gebouwd door de huizenzeeën heen- en er lopen autosnelwegen naar de steden Mar de Plata en Rosario. Laatstgenoemde route wordt uitgebouwd richting Cordoba. Veel nieuwe snelwegen zijn tolwegen en het snelwegennet wordt continu uitgebreid om aan de verkeersvraag te voldoen, met name in de Pampa in het midden van Argentinië.

Bekend uit Buenos Aires is verder de Avenida 9 de Julio, een straat met 14 rijstroken dwars door het centrum van de stad.

Buiten Buenos Aires wordt de verkeersdichtheid snel minder en liggen dus niet veel autosnelwegen. Tweestrookswegen met zo hier en daar een derde strook volstaan om de verschillende delen van het land met elkaar te verbinden. De belangrijkste routes lopen daarbij noord-zuid, niet verbazingwekkend gezien de vorm van het land. De belangrijkste noord-zuidroute is Ruta Nacional 3, van Buenos Aires naar Ushuaia langs de kust. Vlakbij deze naar eigen zeggen zuidelijkste stad ter wereld loopt de route dood tegen het Beaglekanaal. RN3 loopt ten zuiden van de stad Rio Gallegos een stukje door Chili om op Vuurland te komen.

Een beruchtere noord-zuidroute is RN40 -la cuaranta. Deze route loopt ook van noord naar zuid, maar dan niet langs de kust, maar in het binnenland, parallel aan de Andes. Zij begint aan de Boliviaanse grens en loopt naar het zuiden tot Rio Turbio. Pas daar beweegt de route richting kust, naar Cabo Virgines in de buurt van Rio Gallegos. RN40 is met name in Patagonië nog voor grote gedeeltes onverhard en niet zonder 4WD te begaan. Dat maakt de route een doel op zich voor wegen-avonturiers, mede door het permanente uitzicht op de Andes en de vele nationale parken langs de route. Andere toeristen zitten meer te wachten op verharde wegen, met als gevolg dat RN40 steeds meer geasfalteerd wordt. Met name in de provincie Santa Cruz wordt steeds meer ripio vervangen door asfalt.

Meer in het algemeen zijn de belangrijkere routes door Argentinië in beheer van de centrale overheid, de zogenaamde rutas nacionales. Daarnaast bestaan rutas provinciales. Deze zijn niet alleen van minder belang, maar vaak ook van mindere kwaliteit dan de nationale routes. Alleen de provincie Santa Cruz heeft door haar oliereserves zoveel middelen dat zij haar provinciale wegen even goed kan uitbouwen als de federale overheid dat doet.

De meeste wegen in Argentinië zijn tolvrij. Enkele autosnelwegen rondom Buenos Aires zijn tolweg.

Autopistas

Autopistas in Argentinië

Buenos Aires:

Autopista Acceso NorteAutopista Acceso OesteAutopista Acceso SuresteAutopista Buenos Aires - La PlataAutopista Buenos Aires - Mar del PlataAutopista Ezeiza-CañuelasCamino Parque del Buen AyreAutopista 25 de MayoAvenida Teniente General Luis J. DellepianeAvenida General PazAvenida Intendente CantiloAvenida Leopoldo LugonesAutopista Perito MorenoAutopista Teniente General Pablo RiccheriAutopista Presidente PerónAutopista Presidente Arturo FrondiziAutopista Presidente Cámpora

Landelijk:

Autopista Rosario - CórdobaAutovía Santa Fe - ParanáAP-01Ruta Nacional A003Ruta Nacional A008Ruta Nacional A014Ruta Nacional A019


Rutas nacionales

Rutas nacionales in Argentinië

RN1RN2RN3RN5RN7RN8RN9RN11RN12RN14RN16RN18RN19RN20RN22RN23RN25RN26RN33RN34RN35RN36RN38RN40


Bewegwijzering

De bewegwijzering in Argentinië is grotendeels uitgevoerd volgens de Amerikaanse standaard. Alle vormen van richtinggevende bewegwijzering is uitgevoerd in witte letters op verder groene borden. Verzorgingsplaatsen en andere services zijn aangegeven op blauwe borden met witte letters. Voor waarschuwigen worden gele ruitvormige borden gebruikt met daarop zwarte tekst of een zwarte afbeelding. Voor andere verkeerstekens volgt Argentinië grotendeels het Verdrag van Wenen, waar het ook partij bij is.

Wegnummers staan doorgaans goed bewegwijzerd. Naar nationale wegen wordt verwezen door middel van een vijfhoek met de punt naar beneden met daarin het nummer van de weg (maar geen prefix). Provinciale wegen worden bewegwijzerd door middel van een staande rechthoek, met daarin het nummer. Ook hier verschijnt de prefix RP niet. Op het eiland Vuurland (provincie Tierra del Fuego) staan de nummers van provinciale wegen niet op de borden. Rondom de stad Buenos Aires wordt op autosnelwegen met Europees aandoende routeschildjes gewerkt, met daarop de prefix A of AU (voor autopista) en het nummer van deze lokale route.

Afritnummering komt voor op de snelwegen bij Buenos Aires. Er wordt genummerd naar de dichtstbijzijnde kilometerpaal.

Maximumsnelheid

Op autopistas geldt een maximumsnelheid van 130 km/h. Op autovías mag veelal 120 gereden worden en 110 km/h op hoofdwegen buiten de bebouwde kom. In bergachtige gebieden geldt vaak 80 of 60 km/h, in bergtunnels vaak 40 km/h.

Externe links

Referenties

Wegen van Zuid-Amerika

ArgentiniëBoliviaBraziliëChiliColombiaEcuadorGuyanaParaguayPeruSurinameUruguayVenezuela