Arkansas

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Arkansas.png
Arkansas.png
Hoofdstad Little Rock
Grootste stad Little Rock
Oppervlakte 137.002 km²
Inwonertal 3.013.000
Lengte snelwegennet 1.353 km
Eerste snelweg ~1960
Afkorting AR

Arkansas (uitspraak: Ar-ken-saw) is een staat in de Verenigde Staten, gelegen in het zuiden van het land. De staat telt 3.013.000 inwoners (2018). De hoofdstad en grootste stad is Little Rock. De oppervlakte van Arkansas is 137.002 vierkante kilometer, en is hiermee ruim 3 maal zo groot als Nederland.

Inleiding

Geografie

I-49 bij Johnson in Northwest Arkansas.

Arkansas is gelegen in het binnenland van het zuiden van de Verenigde Staten, het grenst kloksgewijs aan Missouri, Tennessee, Mississippi, Louisiana, Texas en Oklahoma. Het wordt beschouwd als een zuidelijke staat. De staat meet maximaal 445 kilometer van west naar oost en 390 kilometer van noord naar zuid. De Mississippi River vormt de oostgrens van de staat, andere grote rivieren zijn de Arkansas River door het midden van de staat en de Red River in het zuidwesten. De staat bestaat uit een afwisseling van weilanden, bossen en heuvels. De Ouachita Mountains domineren een groot deel van het westen van de staat, hier is ook het hoogste punt gelegen, de 839 meter hoge Mount Magazine. Het oosten van Arkansas is minder bebost, met rijstvelden en weilanden. In de staat zijn diverse stuwmeren. De staat heeft een vochtig subtropisch klimaat met warme zomers en milde tot koele winters. De gemiddelde maximumtemperatuur in Little Rock is 10°C in de winter en 34°C in de zomer. De staat is gevoelig voor tornado's en restanten van tropische cyclonen uit de Golf van Mexico.

Economie

Arkansas is één van de minst welvarende staten van het land, alhoewel het lagere inkomen gecompenseerd wordt door lage kosten voor levensonderhoud. Arkansas geldt samen met andere zuidelijke staten als de goedkoopste staten om in te wonen. Het oosten van Arkansas kent veel landbouw, elders is de economie gericht op diensten. De supermarktketen Walmart heeft zijn oorsprong en hoofdkantoor in Arkansas. Defensie is een belangrijke werkgever in Pine Bluff. Het toerisme speelt een rol van enig belang, met name recreatie in de natuurgebieden. Er zijn tal van state parks, en het Hot Springs National Park. In het noorden van de staat ligt de Buffalo National River.

Demografie

stad inwonertal
Little Rock 199.000
Fort Smith 88.000
Fayetteville 85.000
Springdale 80.000

Arkansas kende een snelgroeiend inwonertal in de 19e eeuw, van 1.000 inwoners in 1810 tot 1,1 miljoen inwoners in 1890. In de 20e eeuw heeft Arkansas periodes met bevolkingsgroei en krimp gekend. Met name in de jaren '40 en '50 kromp het inwonertal, maar liet daarna weer een sterke groei zien. De mate van groei fluctueert regelmatig. De staat heeft diverse steden, de hoofdstad Little Rock is de grootste stad en heeft ook de grootste agglomeratie. De meeste andere steden liggen in het westen van de staat, zoals Texarkana, Fort Smith en de stedelijke regio die Northwest Arkansas heet. In het oosten zijn geen grote steden, alhoewel enkele suburbs van Memphis, Tennessee in Arkansas liggen. De sterkste bevolkingsgroei is in de regio Northwest Arkansas.[1] De grootste krimp is in Pine Bluff, dat sinds 2000 één van de snelst krimpende steden in de Verenigde Staten is. De stad heeft grote sociaal-economische problemen[2] en extreme criminaliteitscijfers.

Geschiedenis

Eén van de eerste Europeanen in de regio was de Spanjaard Hernando de Soto die het gebied verkende in 1541. In de 17e eeuw verkenden de Fransen de staat vanuit Canada. Het gebied viel onder de Louisiana Purchase van 1803, die de oppervlakte van de Verenigde Staten verdubbelde. In 1819 werd het gebied georganiseerd als het Territory of Arkansaw, maar werd in 1936 de 25e staat van de Verenigde Staten met de naam Arkansas. De naam wordt vaak fout uitgesproken, vergelijkbaar met de staat Kansas, terwijl het dichter bij Arkansaw ligt.

Wegennet

Arkansas heeft een vrij dicht wegennet van hoofdwegen, waarbij bijna alle snelwegen in Little Rock samenkomen. Dit is ook het grootste knooppunt van de staat. Het aantal bruggen over de Mississippi River is echter beperkt. Arkansas is enigszins berucht in de Verenigde Staten vanwege de slechte staat van het wegennet. Met name I-40 was lange tijd in slechte staat, en is de belangrijkste transportroute door Arkansas.

Wegbeheer

De wegbeheerder van de staat is het Arkansas Department of Transportation (ARDOT). Tot juli 2017 was de naam State Highway and Transportation Department, afgekort AHTD.[3] Het heeft zijn oorsprong in de state highway commission die in 1913 werd opgericht, en later werd hernoemd naar het State Highway Department. In 1977 werd het woord 'transportation' toegevoegd en in 2017 werd de naam gewijzigd naar het huidige ARDOT. In 1924 werd de eerste wegnummering ingevoerd, die in 1926 hernummerd werd met de introductie van de US Highways.

ARDOT beheert een relatief omvangrijk wegennet van 26.417 kilometer, 16% van alle wegen in de staat. Arkansas heeft meer dan 165.000 kilometer weg, waarvan een groot deel in beheer is van de counties en gemeenten. Het netwerk van state highways in Arkansas is de op 11 na grootste van de Verenigde Staten, niet in verhouding tot de omvang van de staat, geografisch of in inwonertal. 74% van alle voertuigkilometers in Arkansas wordt op de state highways afgelegd. 95% van alle vrachtwagenkilometers wordt op de state highways afgelegd (inclusief US Highways en Interstate Highways).

Interstate Highways

Het hoofdwegennet van Arkansas.

Diverse hoofdroutes van het systeem van Interstate Highways verlopen door Arkansas. De Interstate 30 verloopt tussen Texarkana en Little Rock in noordoostelijke richting. De Interstate 40 is de belangrijkste oost-westroute van de staat en loopt vanaf Fort Smith via Little Rock naar West Memphis. De Interstate 49 moet uiteindelijk een noord-zuidroute vormen, maar is nog verre van compleet, alleen een deel vanaf de grens met Louisiana tot Texarkana, bij Fort Smith en door Northwest Arkansas is gereed. De aanleg van de I-49 is het grootste wegenproject van de komende jaren, maar er is geen zicht op financiering van het middendeel tussen Texarkana en Fort Smith. De Interstate 55 komt bij West Memphis de staat binnen en loopt dan noordwaarts, parallel aan de Mississippi River, tot de grens met Missouri bij Blytheville. De Interstate 69 is gepland om door het zuiden en zuidoosten van Arkansas te lopen, maar er is geen zicht op de financiering voor de aanleg hiervan. I-69 zal een nieuwe brug over de Misssissippi River ten zuiden van Memphis nodig hebben.

Daarnaast zijn er enkele auxiliary routes. De Interstate 430 vormt de westelijke bypass van Little Rock, terwijl Interstate 440 de zuidoostelijke bypass vormt. De Interstate 530 verbindt Little Rock met Pine Bluff en Interstate 630 vormt een oost-westroute door Little Rock. De I-540 is het voormalige nummer voor de huidige I-49 in Northwest Arkansas. De Interstate 555 is 2016 aan het netwerk toegevoegd en verbindt Jonesboro met I-55.

US Highways

Tal van US Highways doorkruisen de staat. Slechts enkele daarvan zijn van groter belang. De US 67 vormt een vrij lange freeway vanaf Little Rock tot Walnut Ridge. Betrekkelijk weinig delen van US Highways zijn als 2x2 divided highway uitgebouwd, zodat het onderliggend wegennet van de staat grotendeels bestaat uit tweestrooks wegen, wat mede de oorzaak is waarom de wegen in Arkansas slecht bekend staan. Alleen de US 65 is ten zuiden van Pine Bluff een 2x2 divided highway. De US 270 is een freeway rond Hot Springs. De US 71 is nog een belangrijke doorgaande verbinding tussen Texarkana en Fort Smith zolang I-49 niet gereed is. De US 62 en US 412 vormen oost-westroutes door het uiterste noorden, maar zijn overwegend tweestrooks wegen.

Interstates en US Highways in de staat Arkansas

Interstate 30Interstate 40I-49.svgInterstate 55I-57.svgI-69.svgInterstate 430Interstate 440Interstate 530Interstate 540Interstate 555Interstate 630

US 49US 59US 61US 62US 63US 64US 65US 67US 70US 71US 79US 82US 165US 167US 270US 278US 371US 412US 425

Little Rock


State Highways

Arkansas 980(Airport).png

De state highways werden in 1924 voor het eerst geïntroduceerd, maar het netwerk moest twee jaar later al hernummerd worden vanwege de introductie van de US Highways, die de belangrijkste routes overnamen. Er is geen duidelijk wegnummeringssysteem, tweecijferige oneven nummers lopen noord-zuid en tweecijferige even nummers lopen oost-west. De State Route 7 is de langste route in Arkansas met een lengte van 476 kilometer. De wegnummers lopen op van 1 t/m 999, maar tussen 400 en 800 zijn maar enkele nummers in gebruik. Bijzonder is State Highway 980, een nummer dat gebruikt wordt voor toegangswegen naar alle publieke luchthavens in de staat, het nummer wordt dus veelvuldig hergebruikt. Het wegnummerschild heeft al dezelfde vorm sinds 1926, en is twee keer gewijzigd, in 1950 en 1971.

Tolwegen

In Arkansas zijn geen tolwegen en die zijn er ook nooit geweest. Wel zijn er van tijd tot tijd plannen bovengedreven om tolstroken op I-40 aan te leggen om de verbreding tussen Little Rock en West Memphis van te bekostigen. Het gebrek aan geld is een structureel probleem voor het Arkansas State Highway and Transportation Department.

Geschiedenis

I-40 in West Memphis.
I-30 in Little Rock.

Voordat het Interstate Highway-systeem in 1956 gecreëerd werd had de staat Arkansas nog geen snelwegen. De staat telde toen 1,8 miljoen inwoners en het inwonertal liep zelfs terug. Arkansas is nooit een heel belangrijk knooppunt voor doorgaand verkeer geweest. In de jaren 50 was er maar één stad met net 100.000 inwoners, de hoofdstad Little Rock. Het eerste deel wat in aanleg ging was een stukje van de US 67 in 1954 tussen Benton en Little Rock dat later onderdeel van het Interstate Highway-systeem zou worden. De aanleg van het snelwegennet van Arkansas verliep voortvarend gedurende de jaren 60, en was tegen 1970 grotendeels voltooid. In 1960 opende het knooppunt tussen de I-40 en I-55 bij West Memphis en in 1962 opende het knooppunt tussen de I-30 en I-40 in North Little Rock. De doorgaande Interstate Highways waren in 1973 gereed, toen de Hernando de Soto Bridge over de Mississippi River gereedkwam. Daarna werd er gedurende de jaren 70 gebouwd aan een aantal driecijferige Interstate Highways, met name rond Little Rock. De I-540 in Fort Smith was in 1970 gereed, de I-430 en I-440 aan respectievelijk de west- en oostkant van Little Rock eind jaren 70. Tussen 1969 en 1985 werd de I-630 door Little Rock aangelegd. De I-540 was tussen Fort Smith en Rodgers in 1999 gereed, in 2014 is deze snelweg omgenummerd tot I-49. In recente jaren is de US 63 tussen de I-55 bij Turrell en de stad Jonesboro omgebouwd tot freeway en staat sinds 2016 bekend als I-555.

In 1999 werd het eerste Interstate Rehabilitation Program (IRP) gestart, waarbij de snelwegen van Arkansas op grote schaal gerenoveerd zijn. Het resultaat was dat Arkansas niet meer één van de slechtste snelwegen van de Verenigde Staten had, maar één van de betere. In 2011 is een tweede Interstate Rehabilitation Program goedgekeurd, waarin $ 575 miljoen aan obligaties werd uitgegeven om een renovatieprogramma van te bekostigen. Tot 2023 is dan $ 1 miljard aan renovatiewerkzaamheden aan de Interstate Highways uitgevoerd. Het programma omvatte vrijwel alle Interstate Highways behalve de meest recent aangelegde snelwegen.

Toekomst

De belangrijkste snelweg die geen Interstate-nummer heeft is de US 67 vanaf Little Rock naar Jonesboro. Er wordt over gespeculeerd dat dit mogelijk een verlenging van de I-30 zou kunnen worden, alhoewel dit nummertechnisch niet erg logisch is, en een kleine stad als Jonesboro lijkt geen logisch eindpunt voor een belangrijke Interstate als de I-30. Een tweede belangrijk project is de bouw van de Interstate 69 in Arkansas, deze moet vanaf Arkansas City de staat binnenkomen, en dan via Monticello en Warren naar het zuidoosten lopen, ten westen van El Dorado langs. Bij Haynesville moet de snelweg de staat Louisiana binnenkomen. Het zal nog wel jaren duren voordat de I-69 geheel gereedkomt. Voor de staat Arkansas heeft de I-69 relatief weinig belang omdat de route geen belangrijke steden bedient.

Een derde project is de bouw van de Interstate 49 in Arkansas, die een noord-zuidroute door het westen van de staat moet vormen. Een aantal trajecten zijn al gereed, zoals de State Route 549 vanaf de grens met Louisiana tot Texarkana, en de I-540 van Fort Smith tot Rogers. De grote ontbrekende schakel is tussen Texarkana en Fort Smith. De verwachting is dat de I-49 de route van de US 71 zal volgen. Het is nog niet zeker of en wanneer deze schakel wordt aangelegd. Texarkana en Fort Smith zijn de grootste steden in Arkansas die niet per snelweg verbonden zijn, maar tussen beide steden liggen weinig andere grote kernen.

Agglomeraties

Arkansas kent slechts één grotere agglomeratie, en dat is die van de hoofdstad Little Rock.

Freeways in Little Rock

Interstate 30Interstate 40Interstate 430Interstate 440Interstate 530Interstate 630US 67SR-440


Referenties

Flag of the United States.svg Verenigde Staten

AlabamaAlaskaArizonaArkansasCaliforniaColoradoConnecticutDelawareFloridaGeorgiaHawaiiIdahoIllinoisIndianaIowaKansasKentuckyLouisianaMaineMarylandMassachusettsMichiganMinnesotaMississippiMissouriMontanaNebraskaNevadaNew HampshireNew JerseyNew MexicoNew YorkNorth CarolinaNorth DakotaOhioOklahomaOregonPennsylvaniaRhode IslandSouth CarolinaSouth DakotaTennesseeTexasUtahVermontVirginiaWashingtonWest VirginiaWisconsinWyoming