Arkhangelsk

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Arkhangelsk oblast
Архангельская область
Flag of Arkhangelsk oblast.png
Arkhangelsk oblast.png
Hoofdstad Arkhangelsk
Grootste stad Arkhangelsk
Oppervlakte 587.400 km²
Inwonertal 1.185.000
Lengte snelwegennet
Eerste snelweg nvt
Afkorting ARK

Het oblast Arkhangelsk (Russisch: Архангельская область) is een oblast in Europees Rusland. Het oblast is meer dan 12 keer zo groot als Nederland en telt in totaal bijna 1,2 miljoen inwoners. Onder het oblast Arkhangelsk valt ook de autonome regio Nenets.

Inleiding

Het oblast Arkhangelsk ligt in het noorden van Europees Rusland, op z'n kortst zo'n 600 kilometer ten noorden van Moskva. Het is gelegen aan de Witte Zee en grenst kloksgewijs aan Nenets, Komi, Kirov, Vologda en Karelia. Formeel valt de autonome regio Nenets ook onder het oblast, evenals de eilanden van Nova Zembla en de Franz Josef eilanden in de Noordelijke IJszee. Het vasteland van het oblast, exclusief Nenets, meet ruim 600 bij 600 kilometer. Arkhangelsk is het grootste oblast in Europees Rusland en omvat tevens het oostelijkste punt van Europa, op het oostpunt van Nova Zembla, dat op dezelfde lengtegraad als Kabul en Karachi ligt. De economische en bevolkingscentra zijn gelegen in het noorden van het oblast, aan de Witte Zee, bestaande uit de steden Arkhangelsk en Severodvinsk. Arkhangelsk ligt aan de rivier de Dvina en telt bijna 350.000 inwoners. Severodvinsk is de belangrijkste marinestad van Rusland en telt iets minder dan 200.000 inwoners. Andere grote steden zijn er niet, maar wel enkele kleine stadjes. In het oblast is ook het cosmodrome Plesetsk gelegen. Het oblast is veelal vlak tot glooiend en grotendeels met dichte taiga bedekt. Ook zijn er veel veengebieden. Het noordelijkste deel bestaat uit toendra, zeker in de autonome regio Nenets.

Wegennet

Arkhangelsk heeft slechts een klein aantal geasfalteerde wegen. Grote delen van het oblast zijn niet over de weg bereikbaar. De enige doorgaande weg naar de buitenwereld is de M8 die vanaf Moskva naar Arkhangelsk en Severodvinsk loopt. In het zuiden van het oblast loopt de R1 daar aan parallel, maar is deels onverhard. De R2 vormt een oost-westroute door het zuidwesten van het oblast. Een klein stukje van de R157 verloopt vanaf het zuiden tot Kotlas in het zuidoosten van het oblast. In de stad Arkhangelsk zijn twee grote bruggen over de Dvina, waarvan de zuidelijke brug 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen heeft. Echte snelwegen zijn er in het oblast echter niet. In en rond Arkhangelsk liggen enkele 2x2-wegen.

Referenties


Hoofdwegen in het oblast Arkhangelsk

M8R1R2R157