Armenië

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Armenia.svg
Հայաստան - Hayastan
Armenië.png
Hoofdstad Yerevan
Oppervlakte 29.743 km²
Inwonertal 3.019.000
Lengte wegennet 7.700 km
Lengte snelwegennet 125 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode AM

Deze pagina bevat Armeense letters. Deze zijn mogelijk niet zichtbaar.

Armenië (Armeens: Հայաստան, Hayastan) is een klein land in de Kaukasus. Het wordt volgens verschillende definities tot zowel Europa als Azië gerekend. Het land telt 3 miljoen inwoners, waarvan ruim een derde in de hoofdstad Yerevan woont.

Inleiding

Armenië is een land dat niet aan zee grenst, en grenst in het westen aan Turkije, in het noorden aan Georgië, in het oosten en zuidwesten aan Azerbeidzjan en in het zuiden aan Iran. Het land grenst tevens aan de de facto onafhankelijke staat Nagorno-Karabakh, waarover het in een langdurig en deels gewapend dispuut ligt met het buurland Azerbeidzjan. Armenië staat met meerdere buurlanden op gespannen voet, wat tot gevolg heeft dat het behoorlijk geïsoleerd is. Armenië is sterk bergachtig, waarbij Mount Aragats het hoogste punt is op 4.095 meter. Mount Ararat was historisch gezien onderdeel van Armenië, maar ligt nu in Turkije. De 5.137 meter hoge berg is vanuit grote delen van het land zichtbaar en is een symbool voor Armenië. Het Sevanmeer is bijzonder groot met maximaal 78 bij 56 kilometer en 940 km² oppervlakte. Armenië heeft een hooglandklimaat, met koude winters en hete zomers. In de winter is skiën mogelijk in de bergen. De hoofdstad Yerevan ligt vlakbij de Turkse grens in een brede vallei. Buiten Yerevan zijn er grotere steden als Gyumri, Vanadzor en Ejmiatsin. Een groot deel van de Armenen woont buiten het land; meer dan 8 miljoen Armenen wonen buiten Armenië, bijna 3 keer zo veel als in Armenië zelf.

Armenië heeft grote economische en sociale problemen, een overblijfsel van de centrale planeconomie uit de Sovjettijd, de grote aardbeving van 1988 en wijdverspreide corruptie. De grenzen met Turkije en Azerbeidzjan zijn gesloten, wat het land ook economisch geïsoleerd houdt. Het land is sterk afhankelijk van investeringen uit het buitenland, met name van Armenen buiten Armenië. Ondanks deze problemen geldt dat Armenië wel het beste scoort op de menselijke ontwikkelingsindex van de VN van de drie Kaukasusrepublieken. In de economische vrijheidsindex scoort Armenië ook behoorlijk hoog, voor landen als Oostenrijk, Frankrijk, Portugal of Italië.

Wegennet

Het hoofdwegennet van Armenië
De M2 net buiten Yerevan.

Het wegennet van Armenië dateert grotendeels uit de Sovjettijd en is over het algemeen slecht onderhouden. Wel is het wegennet relatief dicht, met name in de wijde regio rond Yerevan. Er zijn vrij veel verbindende routes, ondanks het bergachtige karakter van het land. Internationaal verkeer is er weinig, afgezien van wat vrachtverkeer uit Iran. Men kan het land over de weg alleen via Iran en Georgië verlaten, routes die door berggebieden voeren. Echte snelwegen heeft Armenië niet, alhoewel er wel een aantal 2x2 wegen zijn die deels ongelijkvloers zijn. Een groot deel van de M5 vanaf Yerevan naar het westen is met 2x2 rijstroken uitgevoerd, evenals een flink deel van de M1 vanaf Yerevan naar het noordwesten. Ook de M4 vanaf Yerevan naar het noordoosten is een 2x2 weg. De M2 vanaf Yerevan naar het zuidoosten is ook met 2x2 rijstroken uitgevoerd. De hoofdstad Yerevan heeft een bypass aan de oost- en zuidkant van de stad, de M15. Ondanks de regelmatige aanwezigheid van ongelijkvloerse kruisingen op deze wegen kan men niet spreken van echte snelwegen, vanwege vele erfaansluitingen, langzaam verkeer en bebouwing langs de wegen. Het aantal 2x2 snelwegachtige wegen bedraagt 125 kilometer. In bergachtige gebieden zijn regelmatig 2+1 wegen aanwezig.

Een groot deel van de auto's in Armenië rijdt op LPG, in 2014 zo'n 80% van alle personenauto's.[1]

Hoofdwegen

Snelwegen en hoofdwegen in Armenië

M1 ARM.pngM2 ARM.pngM3 ARM.pngM4 ARM.pngM5 ARM.pngM6 ARM.pngM7 ARM.pngM8 ARM.pngM9 ARM.pngM10 ARM.pngM11 ARM.pngM12 ARM.pngM13 ARM.pngM14 ARM.pngM15 ARM.png


Europese wegen

Europese wegen in Armenië

E117E691E001E002


Asian Highways

Asian Highways in Armenië

AH81AH82AH83


Wegnummering

Het hoofdwegennet bestaat uit M-wegen, het secundaire hoofdwegennet uit H-wegen en bedienen alle steden en grotere plaatsen van het land en zijn altijd verhard, alhoewel de kwaliteit minder kan zijn. Andere genummerde wegen zijn er niet, behalve E-wegen en Asian Highway wegen die over de eerder genoemde wegen lopen. Zo loopt de E117 door Armenië. De originele wegnummering bestond uit de Sovjetnummering, maar is rondom het jaar 2000 overgezet op een Armeense wegnummering. In die tijd is ook het nummer E117 ingevoerd. De Asian Highwaynummers zijn in 1994 vastgesteld.

De M-nummering loopt van M1 t/m M15 en is grotendeels een radiaal systeem voor de lagere nummers. De M15 is de bypass van Yerevan. De H-wegen lopen van H1 t/m H52 en zijn geclusterd, doch niet gezoneerd.[2]

Bewegwijzering

Wegwijzer op de M1.

De bewegwijzering is vaak matig tot slecht, en is niet erg uitgebreid. Wegnummers staan lang niet altijd aangegeven. Lokale doelen hebben een witte achtergrond met zwarte letters, doorgaande doelen hebben blauwe borden met witte letters. De prefix M wordt met de Armeense Մ aangegeven. Մ4 betekent M4 bijvoorbeeld. Veel bewegwijzering is zowel in het Armeens als het Engels, maar vooral op het platteland ontbreekt een Engelse vertaling. Op oudere borden staan doelen ook wel in het Russisch aangegeven, in het Cyrillische schrift.

Verkeersborden in Armenië zijn naar Europees model. Bebouwde komgrenzen worden met plaatsnaam aangegeven op een blauw bord met witte letters voor grotere plaatsen en op een wit bord met zwarte letters voor gehuchten.

Bebakening en markering is vaak matig, en ontbreekt soms volledig. De markering bestaat uit witte strepen op het wegdek, gelijk aan wat men in het grootste deel van Europa ziet. Op sommige meerstrooks wegen ontbreekt markering simpelweg, met name in de steden. Reflectorpaaltjes zijn buiten de bebouwde kom op belangrijkere wegen vrij vaak aanwezig. Daarnaast heeft men de vangrail vaak in een zwart-witpatroon geverfd met reflecterende verf.

Referenties

Wegen van Europa

AlbaniëAndorraArmeniëAzerbeidzjanBelgiëBosnië-HerzegovinaBulgarijeCyprusDenemarkenDuitslandEstlandFinlandFrankrijkGeorgiëGriekenlandHongarijeIerlandIJslandItaliëKazachstanKosovoKroatiëLetlandLiechtensteinLitouwenLuxemburgMacedoniëMaltaMoldaviëMonacoMontenegroNederlandNoorwegenOekraïneOostenrijkPolenPortugalRoemeniëRuslandSan MarinoServiëSloveniëSlowakijeSpanjeTsjechiëTurkijeVaticaanstadVerenigd KoninkrijkWit-RuslandZwedenZwitserland

in cursief landen die deels in Europa liggen of met Europa geassocieerd worden

Wegen van Azië

AfghanistanArmeniëAzerbeidzjanBahrainBangladeshBhutanBruneiCambodjaChinaCyprusFilippijnenGeorgiëIndiaIndonesiëIrakIranIsraëlJapanJordaniëKazachstanKoeweitKyrgyzstanLaosLibanonMaleisiëMaledivenMongoliëMyanmarNepalNoord-KoreaOmanOost-TimorPakistanPalestijnse gebiedenQatarRuslandSaudi-ArabiëSingaporeSri LankaSyriëTaiwanTadzjikistanThailandTurkijeTurkmenistanUzbekistanVerenigde Arabische EmiratenVietnamYemenZuid-Korea