Arnhem Highway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SR 36
Begin McMinns Lagoon
Einde Jabiru
Lengte 230 km
Route

Stuart Highway

Bark Hut In

Jabiru

Kakadu Highway

De Arnhem Highway is een highway in het Northern Territory, Australië. De weg vormt een oost-westroute in het noorden van de staat, vanaf de regio Darwin tot aan Jabiru in het Arnhem Land. De weg is 230 kilometer lang.

Routebeschrijving

De weg begint even ten zuidoosten van Darwin aan de Stuart Highway, de lange-afstandsroute van Darwin naar Alice Springs en Adelaide. De weg loopt naar het oosten, in eerste instantie door een gecultiveerd gebied met bos en weilanden. Men kruist dan de Adelaide River, waarna men in de outback komt. De weg kent geen verharde zijwegen, en op de 230 kilometer naar Jabiru liggen geen grote plaatsen op de route. De belangrijkste plek is het roadhouse Bark Hut Inn, een tankstation met een winkel en drie huizen. De weg voert door eenzaam gebied, dat begroeid is met lage bomen. De weg voert over een grote afstand door het immense Kakadu National Park. Oostelijker steekt men de South Alligator River over, waarna men Jabiru bereikt, een plaats met 1.100 inwoners. Hier eindigt ook de Kakadu Highway, die vanuit het zuidoosten komt.

Geschiedenis

De weg is vernoemd naar het Arnhem Land, zoals het noordoosten van het Northern Territory heet. Dit gebied is vernoemd naar een Nederlands schip, de Arnhem, die de kust in 1623 verkend heeft.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 5.900 voertuigen vanaf de Stuart Highway de Arnhem Highway op, wat daalt naar 1.100 voertuigen op de Adelaide River Bridge en 400 voertuigen op de Alligator River Bridge.[1]

Referenties

  1. Traffic reports | Northern Territory Department of Infrastructure
Hoofdwegen in het Northern Territory

Arnhem HighwayBarkly HighwayCarpentaria HighwayKakadu HighwayLasseter HighwayPlenty HighwayStuart HighwayTablelands HighwayVictoria Highway