Aruba

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Aruba.svg
Aruba
Aruba.png
Hoofdstad Oranjestad
Oppervlakte 179 km²
Inwonertal 101.000
Lengte wegennet 800 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg Autosnelweg
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode AUA/ARU

Aruba is een land binnen het koninkrijk Nederland, gelegen in de Caribische Zee. Het land bestaat enkel uit het eiland Aruba en telt net iets meer dan 100.000 inwoners. De hoofdstad is Oranjestad.

Inleiding

Aruba is onderdeel van de Kleine Antillen en ligt 28 kilometer ten noorden van Venezuela. Het is het westelijkste eiland en ligt een kleine 80 kilometer ten noordwesten van Curaçao. Het eiland wordt gedomineerd door Oranjestad en zijn voorsteden. San Nicolaas is de tweede stad van Aruba, gedomineerd door industrie, met name een olieraffinaderij. Aruba is langwerpig en meet ongeveer 30 bij 8 kilometer. Aruba is glooiend tot licht heuvelachtig met de 188 meter hoge Mount Jamanota als hoogste top. Aruba is veel droger dan andere eilanden in het Caribisch gebied, zelfs woestijnachtig. Ongeveer de helft van het eiland is verstedelijkt, de rest bestaat uit slecht begaanbare wildernis aan de oostkant. De officiële talen in Aruba zijn Nederlands en Papiamento. De omgangstaal is het Papiamento, Spaans wordt ook veel gesproken.

Wegennet

Aruba heeft een redelijk uitgebreid wegennet. De wegen zijn ingericht naar Nederlands model, ook het wegmeubilair is grotendeels van Nederlandse makelij. De inrichting van de openbare ruimte doet meer Amerikaans aan en is minder goed onderhouden dan in Nederland. Er zijn een groot aantal VRI-geregelde kruispunten, maar ook rotondes. Er zijn tevens een aantal turborotondes in Oranjestad.[1] Een beperkt deel van het wegennet is met 2x2 rijstroken uitgerust, maar het grootste deel is tweestrooks of enkelbaans zonder rijstrookmarkering. De maximumsnelheid op Aruba is 80 km/h. Verkeer rijdt rechts.

Wegnummering

Er is wegnummering in Aruba, een prefix wordt niet aangegeven. De routenummering loopt vanaf 1 t/m 7, en daarnaast hebben veel wegnummers de suffix A of B, bijvoorbeeld 1A of 4B.[2][3] Het lijkt erop dat de suffix in één richting is bedoeld, bijvoorbeeld A richting oosten en B richting westen. Alleen de Route 1A en 1B wijken hier van af, de route 1B is een aparte route rond het centrum.[4] De route 1 verloopt langs de westkust en is de hoofdas van het eiland en is deels gesplitst in de 1A en de 1B. De 1A verloopt langs de westkust, de 1B vormt een centrumring. De routes 2, 6 en 7 verlopen radiaal vanuit Oranjestad. De route 3 verloopt als oost-westroute ten noorden van Oranjestad, de route 4 vormt de grotere bypass van Oranjestad.

Routes

Genummerde wegen op Aruba

Route 1Route 2Route 3Route 4Route 6Route 7


Bewegwijzering

De bewegwijzering is naar Nederlands model, echter de wegnummers worden anders aangegeven, zonder prefix of afwijkende kleurstelling, echter wel met een kader om het nummer. De bewegwijzering is met blauwe borden en witte letters, vergelijkbaar met Nederland.

Referenties

Koninkrijk der Nederlanden

Landen: NederlandArubaCuraçaoSint Maarten

Openbare lichamen: BonaireSabaSint Eustatius