Ashgabat - Türkmenabat Motorway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
'
Begin Ashgabat
Einde Türkmenabat
Lengte 600 km
Route

→ Ashgabat / Dashoguz

toll plaza

Ashgabat-East

Yashlyk

Artyk

Tejen

Mary

Yoloten

Ravnina

military base

service road

service road

Türkmenabat

De Ashgabat - Türkmenabat Motorway, ook wel de Ashgabat - Türkmenabat Autobahn of Awtoban genoemd, (Turkmeens: Aşgabat — Türkmenabat awtomobil ýolunyň) is een gedeeltelijk voltooide autosnelweg in Turkmenistan. De 600 kilometer lange autosnelweg moet een oost-westverbinding gaan vormen tussen de hoofdstad Ashgabat en de oostelijke stad Türkmenabat bij de grens met Uzbekistan.

Routebeschrijving

De autosnelweg begint ten westen van Ashgabat nabij het dorp Yarajy op een knooppunt met de M37 en vormt in eerste instantie een hele ruime bypass ten noorden van de hoofdstad Ashgabat. De autosnelweg voert door vlak woestijngebied en heeft een knooppunt met de R1 zo'n 20 kilometer ten noorden van Ashgabat. De autosnelweg voert daarna in zuidoostelijke richting, op enige afstand parallel aan de M37. Vlak voor Tejen buigt de route naar het oosten af. Onduidelijk is hoe de autosnelweg verder oostelijk verloopt.

Geschiedenis

De traditionele oost-westroute was de M37, aangelegd ten tijde van de Sovjetunie. Deze weg is na 2000 door de Turkmeense regering op grote schaal verdubbeld naar 2x2 rijstroken. Dit was echter geen volwaardige autosnelweg, met veel gelijkvloerse kruispunten en bebouwde kommen. In 2020 was het gehele deel van Ashgabat naar Tejen naar 2x2 rijstroken verbreed, op dat moment was al een aanvang gemaakt met de nieuwe autosnelweg.

De autosnelweg is over een geheel nieuw tracé aangelegd, ten noorden van de M37. Alhoewel er rond Ashgabat al eerder autosnelwegen zijn aangelegd, was dit de eerste moderne lange-afstandssnelweg van Turkmenistan.

Op 11 januari 2019 werd goedkeuring voor de autosnelweg gegeven, de bouw begon ook kort daarna op 24 januari 2019.[1] De autosnelweg is aangelegd door het bedrijf 'Türkmen Awtoban'.[2] De eerste 203 kilometer tussen Ashgabat en Tejen is op 29 oktober 2021 opengesteld voor het verkeer.[3][4][5]

Openstellingsgeschiedenis

van naar lengte datum
Ashgabat Tejen 203 km 29-10-2021

Toekomst

Het gedeelte tussen Tejen en Mary moet in april 2024 worden geopend[6] en het derde deel van Mary naar Türkmenabat moet medio 2024 worden geopend.[7]

Tol

De autosnelweg is een tolweg (tölegli ýol), met een tolheffing met tickets naar afstand. Er is ook een elektronische transponder te gebruiken.

Referenties

Hoofdwegen in Turkmenistan

Ashgabat - Türkmenabat Motorway