Asstreep

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Asmarkering)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een dubbele asstreep.

Een asstreep is een lengtemarkering die een rijbaan met verkeer in beide richtingen in rijstroken van verschillende rijrichting verdeelt. De asstreep is meestal gelegen op de as van de weg, maar ligt niet noodzakelijkerwijs op het midden van de rijbaan.

Een asstreep kan onderbroken zijn, of ononderbroken/doorgetrokken. Als de streep ononderbroken is, mag deze niet worden overschreden. De streep kan ook dubbel zijn uitgevoerd.

Voor meer informatie over de verschillende soorten strepen zie onder markering.

Asstreep en wegontwerpnorm

Wegen die volgens de RONA zijn ontworpen, kennen vaak een onderbroken asstreep in een 3-9 patroon: 3 meter markering gevolgd door 9 meter onderbreking. Dubbele markering wordt in het RONA-wegontwerp enkel toegepast bij bijzondere gevaarspunten, bijvoorbeeld een horizontale of verticale boogstraal met te weinig doorzicht.

Wegen die volgens Duurzaam Veilig (DV) zijn ontworpen kennen een dubbele asstreep, om het verschil met een rijstrookscheiding herkenbaar te maken.

Kanttekeningen

De asstreep wordt meestal in het kader van DV-reconstructies dubbel en ononderbroken uitgevoerd, teneinde een inhaalverbod te bewerkstelligen. Deze wordt echter door een groeiend aantal weggebruikers genegeerd. De reden daarvoor is waarschijnlijk gelegen in een toenemende irritatie als gevolg van een gebrek aan inhaalmogelijkheden. Het DV-wegontwerp heeft daarmee in sterke mate bijgedragen aan de inflatie van de klassieke betekenis van de dubbele ononderbroken asstreep.

Bijzondere gevaarpunten zijn met het DV-wegontwerp voor de weggebruiker minder uit de asmarkering af te leiden, door het veelvuldige gebruik van doorgetrokken en lange onderbroken strepen, ook in normale situaties.

In andere talen

  • Engels (English): axis line

Referenties