Astrakhan

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Astrakhanskaya oblast
Астраханская область
Flag of Astrakhan Oblast.png
Astrakhan Oblast.png
Hoofdstad Astrakhan
Grootste stad Astrakhan
Oppervlakte 44.100 km²
Inwonertal 1.010.000
Lengte snelwegennet 7 km
Eerste snelweg nvt
Afkorting AST

Het Astrakhan Oblast (Cyrillisch: Астраханская область) is een oblast in Rusland, gelegen in de Kaspische regio. Het oblast telt 1 miljoen inwoners en is ongeveer even groot als Nederland. De hoofdstad is de gelijknamige stad Astrakhan, ook wel geschreven als Astrachan.

Inleiding

Astrakhan ligt in het zuiden van Rusland en grenst in het oosten aan Kazachstan, in het noorden aan het oblast Volgograd en in het zuiden en westen aan de Republiek Kalmykia. Astrakhan wordt gekenmerkt door de grote delta van de rivier de Volga, hier is ook de hoofdstad Astrakhan gelegen. Buiten deze stad zijn er weinig andere grote steden, wel is de regio rond Astrakhan redelijk dichtbevolkt. Naast de delta omvat het oblast ook een redelijk stuk van het rivierdal van de Volga tot vlak bij Volgograd. Deze corridor is bevolkt, daarbuiten bestaat de regio uit steppe. Kenmerkend is het deltagebied, dat bestaat uit rivieren en zijrivieren met talloze meren en zandbanken waarop mensen wonen. De Kaspische Zeekust bestaat voornamelijk uit moeras. Er zijn geen plaatsen die direct aan zee liggen.

Van de 1 miljoen inwoners in het oblast wonen er 520.000 in de hoofdstad Astrakhan. Dit is een vrij groot stedelijk gebied op beide oevers van de Volga, met het grootste deel op de oostoever. De kustregio van de Kaspische Zee is vrijwel onbereikbaar vanaf het land.

Wegennet

Astrakhan heeft een redelijk uitgebreid wegennet, met name langs de Volga en rond Astrakhan. Langs de Volga verlopen twee wegen, de M6 van Volgograd naar Astrakhan en een ongenummerde weg op de oostoever. De A154 verbindt Elista met Astrakhan en de A340 is de doorgaande weg naar Kazachstan. Verder zijn er enkele R-wegen rond Astrakhan. In het noorden van het oblast zijn behalve de M6 geen andere genummerde wegen. Rondom Astrakhan ligt wat beter uitgebouwde weginfrastructuur. Astrakhan heeft een enkelbaans, semi-ongelijkvloerse westelijke randweg en een noordelijke randweg met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen. In Astrakhan zijn twee bruggen over de Volga, de enige twee tussen Volgograd en de Kaspische Zee.

Referenties


Hoofdwegen in het oblast Astrakhan

M6A154A340R214R215R216R217