Rohtang Tunnel

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Atal Tunnel)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
रोहतांग सुरंग

Rohtang Tunnel

Kruist Pir Panjal
Lengte 9.020 meter
Openstelling 03-10-2020
Intensiteit ? mvt/dag
Locatie kaart

De Rohtang Tunnel (Hindi: रोहतांग सुरंग), officieel de Atal Tunnel (Hindi: अटल सुरंग), is een tunnel in India, gelegen in de staat Himachal Pradesh. De 9 kilometer lange tunnel is gelegen in het Pir Panjal-gebergte van de Himalaya.

Kenmerken

De Rohtang Tunnel is een 9.020 meter lange enkelbuizige tunnel, met een diameter van 10 meter en een rijbaan van 8 meter breed. De tunnel ligt op 3.100 meter boven zeeniveau in het gebergte Pir Panjal, de tunnel gaat onder een circa 5.100 meter hoge berg door, dus er ligt bijna 2.000 meter berg boven de tunnel. De tunnel is ten westen van de Rohtang Pass gelegen (3.977 meter) en ten oosten van de 6.200 meter hoge berg Shikar Beh. De tunnel verbindt de vallei van de rivier de Beas in het zuiden met de vallei van de rivier de Chandra. Door de tunnel verloopt de National Highway 3, ook wel bekend als de Leh–Manali Highway. De tunnel geeft toegang naar de geïsoleerde regio Ladakh in Kashmir.

Geschiedenis

Van oorsprong moest het verkeer naar de regio Ladakh over de 3.977 meter hoge Rohtang Pass, een lastige route die in de winter slecht of onberijdbaar is, waardoor het noordelijk deel van de staat Himachal Pradesh onbereikbaar is. De tunnel verkort de reistijd met uren. De planvorming voor een tunnel begon al in 1983.

De tunnel is tussen 2010 en 2020 aangelegd. De bouw begon op 28 juni 2010 en de tunnel is met de conventionele methode met explosieven uitgeboord. Op 13 oktober 2017 werd de tunneldoorslag gevestigd. Daarna is de tunnel afgebouwd, wat echter langer duurde dan gepland. Uiteindelijk is de tunnel op 3 oktober 2020 geopend.[1][2][3] De lengte van de tunnel werd oorspronkelijk geschat op 8.800 meter, maar met de bouw van een lawinegalerij kwam dit uit op 9.020 meter.[4]

De weg op deze route was oorspronkelijk de National Highway 21, maar werd in 2010 omgenummerd naar de National Highway 3, die oorspronkelijk tussen Delhi en Mumbai verliep. Op 25 december 2019 werd de tunnelnaam vastgesteld als de Atal Tunnel, vernoemd naar voormalig premier Atal Bihari Vajpayee (1924-2018). De bouw van de tunnel is uitgevoerd door de Border Roads Organisation (BRO).

De tunnel was bij openstelling de langste tunnel ter wereld die op meer dan 3.000 meter hoogte gelegen is.[5]

Geopolitiek belang

De regio Ladakh is het noordelijkste deel van India en bestaat uit ontoegankelijk berggebied in de Himalaya. In deze regio heeft India grensconflicten met China en Pakistan. De regio is vanuit de rest van India echter slecht bereikbaar, alle verbindingen vergen meerdere hoge passen. De laagste route verloopt westelijk via Srinagar, dicht langs de grens met Pakistan. De oostelijke route vergt diverse bergpassen van 4000 tot 5300 meter hoog, waarvan de Rohtang Pass de zuidelijkste is, en daarom als eerste ondertunneld is. Hiermee verkrijgt India een veel betrouwbaarder en snellere verbinding in de richting van Ladakh.[6] Echter voor verdere wintervaste toegang naar Ladakh zijn nog meer tunnels nodig verder noordelijk.[7]

Referenties