Athene

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Athina)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Panorama van Athina.

Athina (Grieks: Αθήνα, Nederlands exoniem: Athene) is de hoofdstad en grootste stad van Griekenland. De stad telt 656.000 inwoners en heeft een stedelijk gebied met in totaal 3.074.000 inwoners, bijna een derde van alle Grieken woont in en rond de stad.

Inleiding

Athene ligt in de regio Attica, de meest dichtbevolkte van Griekenland. Het stedelijk gebied heeft naar het zuiden toe een kustlijn met de Golf van Saronikos, onderdeel van de Egeïsche Zee. Het centrum van Athene ligt enigszins landinwaarts, de havens liggen in de naburige stad Piraeus, die 176.000 inwoners telt. Athene is gelegen in een brede vallei met 1.000 meter hoge bergen naar het oosten en 400 meter hoge heuvels naar het westen. Verder naar het noorden zijn er bergen tot zo'n 1.400 meter. Athene ligt daardoor in een kom. Smog is een veelvoorkomend probleem vanwege de geringe neerslag en de meteorologische inversie. De kern van het stedelijk gebied is dichtbebouwd, en de overgang naar de onbebouwde bergen en heuvels rondom is vrij scherp. De voorsteden zijn wat minder dichtbebouwd en liggen voornamelijk naar het noorden toe. De luchthaven van Athene ligt 20 kilometer ten oosten van het centrum. Het centrum wordt gedomineerd door de Akropolis, die op een citadel ligt. Het westelijk deel van de stad is een groot en rommelig opgezet bedrijventerrein. De industriehaven van de stad ligt ten westen van Piraeus, ongeveer 12 kilometer ten zuidwesten van het centrum van Athene.

Wegennet

Autosnelwegen

De snelwegen van Athene.

Zie ook autokinetodromos.

De stad Athene zelf wordt door slechts één snelweg ontsloten, namelijk de A1 die noord-zuid door het industriële westen van de stad loopt en aan de kust begint. Deze snelweg telt 2x3 rijstroken. Daarnaast is er een serie van snelwegen die de bypasses van Athene vormen, en het westen, noorden en oosten van de agglomeratie ontsluiten. De A6 is hiervan het belangrijkste en verwerkt ook doorgaand verkeer vanaf de Pelopennesos richting het noorden van het land. De A6 telt ook 2x3 rijstroken. De A1 en A6 kruisen via een klein sterknooppunt. De A6 verwerkt ook verkeer van en naar de luchthaven. In het oosten van de stad vormt de A64 de voornaamste ontsluitingsweg, deze snelweg slingert door de oostelijke bergen en kent enkele korte tunnels. De A65 vormt de westelijke bypass, maar ligt achter de bergrug, waardoor deze wat minder belang heeft voor de stad Athene zelf, en vooral verkeer van en naar de havens van Piraeus verwerkt. Daarnaast zijn er de korte A62 naar de luchthaven en de A642 in de noordoostelijke voorsteden.

Hoofdwegennet

Zie ook ethniki odos.

Naast de A1 gaat het stedelijke verkeer voornamelijk via een serie van brede boulevards, met 2x2 tot 2x3 rijstroken. Deze wegen zijn in principe gelijkvloers, maar belangrijke kruispunten zijn soms ondertunneld. Er is een soort expressweg langs de kust die ook de jachthavens verbindt. Verkeer van en naar de veerhaven van Piraeus maakt van deze route gebruik. Grote delen van de stad Athene zijn in een grid opgebouwd, dat echter niet één systeem is, maar meerdere systemen ter grootte van een wijk. Het verkeer in Athene is vaak chaotisch, zoals gebruikelijk in sommige zuid-Europese landen.

Geschiedenis

Het wegennet van Athene was lange tijd onderontwikkeld. Er waren tot de jaren '90 geen echte snelwegen in het stedelijk gebied. Het oudste is de A1, die in de jaren '90 werd verbreed naar een snelweg. De A1 begon destijds ter hoogte van het centrum, begin jaren '2000 is de A1 verder zuidwaarts verlengd tot de kust door een bestaande stadsboulevard ongelijkvloers te maken. In aanloop naar de Olympische Spelen in 2004 is het wegennet tussen 2000 en 2004 significant verbeterd. In 2004 opende onder andere het knooppunt aan het zuidelijk einde met de A1. Tussen 1997 en 2003 is de A6 als noordelijke rondweg aangelegd, die ook de nieuwe luchthaven ontsloot. Ook opende circa 2003 de A64 door het oosten van de stad, evenals de A65 door het westen van de stad. Feitelijk opende het overgrote deel van de snelwegen rond Athene tussen 2002 en 2004 voor het verkeer, waarmee de bereikbaarheid van de metropool een enorme impuls kreeg. Desondanks is het wegennet niet bijzonder goed ontwikkeld voor een dergelijke grote agglomeratie, in vergelijking met andere Europese steden.

Toekomst

In het masterplan van de regio Athene voor het jaar 2021 zijn enkele nieuwe autosnelwegen opgenomen. Het gaat om een zuidoostwaartse verlenging van de A6 tot de kust bij Lavrio, een zuidwestwaartse verlenging van de A62 tot Vari, ten zuiden van de stad, een oostwaartse verlenging van de A64 naar de kust bij Artemida en een zuidwaartse verlenging van de A65 tot in Piraeus. Ook is een nieuwe snelweg tussen de westzijde van Athene en de A1 bij Thiva opgenomen, parallel aan de EO3.[1]

Congestie

Athene is één van de meest filegevoelige steden in Europa, in de Congestion Index van TomTom stond Athene in 2018 op plaats 11 van meest filegevoelige Europese steden.[2] Een probleem voor Athene is de hoge bevolkingsdichtheid waardoor veel autobewegingen per km² worden gegenereerd, in combinatie met een betrekkelijk beperkt stedelijk snelwegennet.

Referenties