Atlanterhavstunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Atlanterhavstunnelen
Fylkesvei 64.svg
Atlanterhavstunnelen.jpg
Kruist Atlantische Oceaan
Lengte 5.779 meter
Openstelling 19-12-2009
Intensiteit ~3.000 mvt/dag
Locatie kaart

De Atlanterhavstunnel (Atlantische Oceaantunnel) is een zeetunnel in Noorwegen, gelegen bij Kristiansund in Møre og Romsdal.

Kenmerken

De tunnel is een enkelbuizige tunnel van 5.779 meter lengte met een maximale diepte van 250 meter onder zeeniveau, één van de diepste van Noorwegen. Het is tevens één van de steilste tunnels van Noorwegen, met een helling van 10 procent. De tunnel verbindt de stad Kristiansund met het eiland Averøy. De tunnel zelf verloopt in een boog en loopt meer onder de Atlantische Oceaan dan onder het Bremsnesfjord. Door de tunnel loopt de fylkesvei 64, ook wel bekend als de Atlanterhavsvegen, één van de nasjonal turistveier in Noorwegen.

Geschiedenis

De tunnel is tussen 2006 en 2009 aangelegd en verving een veerdienst. Het project is enigszins vertraagd, het was de bedoeling om de tunnel in 2008 open te stellen, maar dat is niet gehaald vanwege lekkageproblemen. De tunnel werd uiteindelijk op 19 december 2009 opengesteld voor het verkeer. Bij openstelling was het de op drie na diepste zeetunnel van Noorwegen. Het project kostte 635 miljoen NOK, of circa € 85 miljoen, die met tolheffing terugverdiend is. Van de aanlegkosten van 635 miljoen NOK moest 447 miljoen NOK met tolheffing terugverdiend worden, wat volgens prognose in 2027 afbetaald zou zijn. De tunnel werd echter op 1 juli 2020 al tolvrij.[1] Het was de laatste tolweg in Noorwegen dat nog traditionele tolpoorten had en geen elektronische tolheffing.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken circa 3.000 voertuigen van de tunnel gebruik.

Zie ook

Externe links

Referenties