Autoestrada

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Auto-Estrada)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een autoestrada (voor 1990: auto-estrada) is de term voor een autosnelweg in Portugal. Zoals in Nederland en andere landen heeft een autoestrada minimaal 2x2 rijstroken, vluchtstroken en ongelijkvloerse kruisingen. Portugal heeft een relatief omvangrijk netwerk, dat op 1 januari 2021 3.902 kilometer besloeg. Een autoestrada in Portugal heeft de prefix A.

Netwerk

Alle grote en de meeste kleine steden in Portugal worden door middel van autoestradas met elkaar verbonden. Met name in de noord-zuidrichting en rond de grote steden Lissabon en Porto zijn veel autoestradas. De Portugese autoestradas behoren tot de modernste van Europa, met hoogwaardige ontwerpeisen. Alleen in Lissabon en Porto komen soms wat krappere ontwerpeisen voor, maar desondanks zijn de snelwegen wel modern. De meeste autoestradas zijn op een volledig nieuw tracé aangelegd, slechts beperkt gaat het om opgewaardeerde routes. Sommige autoestradas waren voorheen autowegen met 2x2 rijstroken.

Flag of Portugal.svg Autosnelwegen in Portugal Flag of Portugal.svg

A1-PT.svgA2-PT.svgA3-PT.svgA4-PT.svgA5-PT.svgA6-PT.svgA7-PT.svgA8-PT.svgA9-PT.svgA10-PT.svgA11-PT.svgA12-PT.svgA13-PT.svgA14-PT.svgA15-PT.svgA16-PT.svgA17-PT.svgA18-PT.svgA19-PT.svgA20-PT.svgA21-PT.svgA22-PT.svgA23-PT.svgA24-PT.svgA25-PT.svgA26-PT.svgA27-PT.svgA28-PT.svgA29-PT.svgA30-PT.svgA31-PT.svgA32-PT.svgA33-PT.svgA34-PT.svgA35-PT.svgA36-PT.svgA37-PT.svgA38-PT.svgA39-PT.svgA40-PT.svgA41-PT.svgA42-PT.svgA43-PT.svgA44-PT.svg


Geschiedenis

De autoestradas van Portugal.

Portugal was één van de eerste landen in Europa met een autosnelweg, namelijk de A5 in het westen van Lissabon die in 1944 werd opengesteld voor het verkeer. De tweede snelwegopening volgde echter pas in 1960, en was een stukje van de A1 in Porto. Vlak daarna volgde nog een stuk A1 bij Lissabon in 1961. De ontwikkeling van het snelwegennet van Portugal was erg traag gedurende de jaren '70 en '80, waarbij eigenlijk vooral de A1 werd aangelegd van Lissabon naar Porto, en een aantal korte snelwegtrajecten in de regio Lissabon. In de jaren '90 werden een aantal belangrijke assen tot snelweg uitgebouwd, maar meer dan een basisnetwerk was dit niet tegen eind jaren '90. In de jaren '90 groeide het netwerk desondanks vrij sterk vanwege een aantal lange trajecten die werden opengesteld. De snelle groei kwam vooral tusssen 2000 en 2011, toen op grote schaal snelwegen werden aangelegd in Portugal, waarbij het netwerk met name in een brede kuststrook erg dicht was. In het binnenland zijn desondanks niet zo heel veel snelwegen aangelegd, maar dit gebied is ook dunbevolkt. In 1998 groeide Portugal door de grens van 1.000 kilometer snelweg. De grens van 2.000 kilometer volgde al in 2004 en 2.500 kilometer in 2007, waarmee de ontwikkeling van het snelwegennet van Portugal in het eerste decennium van de 21e eeuw indrukwekkend genoemd mag worden.

De belangrijke oudere assen zijn als tolweg aangelegd met een gesloten ticketsysteem. Nieuwere snelwegen, met name na 2000, zijn met schaduwtol aangelegd, SCUT genaamd. Vanaf 2008 kwam Portugal in een ernstige economische crisis waarbij de overheidsfinanciën een probleem werden. In 2011 is daarom op veel snelwegen alsnog tol ingevoerd om het begrotingstekort kleiner te maken. Omdat deze snelwegen nooit voor fysieke tolheffing zijn ontworpen is een complex elektronisch tolsysteem gerealiseerd. Op veel van deze SCUT-snelwegen daalden de intensiteiten daarna fors, op sommige snelwegen werden in 2012 30 tot 50 procent lagere verkeersintensiteiten gemeten. Op de oudere tolwegen en de tolvrije snelwegen in de grote steden was geen grote daling geregistreerd.

Statistieken

Motorway development of Portugal.png

Toekomst

Er zijn niet veel grote projecten meer gepland omdat het netwerk min of meer voltooid is. Naar rato van inwoners heeft Portugal één van de grootste snelwegennetten van Europa.

Tol

Zie ook Tolwegen in Portugal.

De meeste autoestradas in Portugal zijn tolwegen, behalve sommige snelwegen in stedelijk gebied. Voorheen was er de concessionair Brisa, van oudsher de grootste tolwegbeheerder van Portugal. Later zijn daar een aantal regionale concessionairs bijgekomen, met name in het noorden van het land. Voorheen werden veel snelwegen met schaduwtol aangelegd, dat in Portugal SCUT heet. Sinds 2011 wordt hier een elektronische tol op geheven, waarna de verkeersintensiteiten fors gedaald zijn.

Brazilië

In het grootste Portugeestalige land, Brazilië, wordt de term autoestrada niet gebruikt. Men spreekt daar van een rodovia.

Referenties


Autosnelwegnamen in de wereld

AutobahnAutobunnAutocestaAutoestradaAutokinetodromosAutomagistralėAutópályaAutopistaAutoputAutorouteAutosnelwegAutostrada (Italië)Autostrada (Polen)Autostradă (Roemenië)AutostradëAutovíaAvtocestaAvtomagistralAvtomagistralaAvtopatDiaľnicaDálniceExpresswayFreewayKiirteeMoottoritieMotorveiMotorvejMotorvägMotorwayOtoyol