Norderelbbrücke

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Autobahnbrücke Moorfleet)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Norderelbbrücke
Overspant Elbe
Rijstroken 2x3
Totale lengte 411 meter
Hoofdoverspanning 172 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 15-05-1963
Verkeersintensiteit 106.300 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Norderelbbrücke is een tuibrug in Duitsland, onderdeel van de A1 bij Hamburg. De Norderelbbrücke overspant de noordelijke tak van de Elbe.

Kenmerken

De Elbe splitst zich bij Hamburg in twee takken, de Norderelbe en de Süderelbe. De A1 kruist beide takken. De Norderelbe wordt overspannen door een stalen tuibrug met een totale lengte van 411 meter en een hoofdoverspanning van 172 meter. Het is daarmee een relatief kleine tuibrug. De brug bestaat uit één geheel, met twee 53 meter hoge I-vormige pylonen in het midden van het brugdek. Het brugdek is 30,6 meter breed, met 2x3 rijstroken zonder vluchtstroken. Over de brug verloopt de A1 en is gelegen tussen het Kreuz Hamburg-Süd en het Dreieck Hamburg-Südost. De brug is gelegen in een semi-industriële omgeving, dat echter ook open gebied met weilanden heeft. Het is de oostelijkste brug over de Elbe in de directe omgeving van Hamburg.

Geschiedenis

De brug is tussen 1959 en 1963 aangelegd als onderdeel van de A1 aan de oostzijde van Hamburg. De brug en A1 openden op 15 mei 1963.[1] Dit was het laatste deel van de A1 dat bij Hamburg werd aangelegd. Dit was de eerste grote nieuwe brug die bij Hamburg gebouwd werd na de Tweede Wereldoorlog. De bouw van de brug kostte indertijd 14 miljoen DM.

Renovaties

Zoals veel bruggen in Duitsland was ook de bouwkwaliteit van deze brug relatief slecht, al binnen 15 jaar had de brug te maken met doorbuiging, waardoor in 1978 extra hulpondersteuningen zijn aangebracht onder het brugdek. Tussen 1984 en 1986 is de brug grootschalig gerenoveerd voor 33 miljoen DM. Hierbij zijn de pylonen en tuien vervangen. Ook is toen de vluchtstrook ingericht als derde rijstrook.

Toekomst

De brug verkeert in slechte conditie en heeft nog een beperkte restlevensduur. Het is tevens gepland om de A1 langs Hamburg naar 2x4 rijstroken te verbreden, zodat vervanging onvermijdbaar is geworden. In 2015 werden scheuren in de brug gerenoveerd. In 2018 werd aangekondigd dat de restlevensduur nog slechts 10 jaar was.[2] Beide bruggen over de Elbe zullen vervangen worden.[3]

Op 8 februari 2019 werd het winnende ontwerp van de nieuwe brug bekend gemaakt, twee tegen elkaar aangebouwde tuibruggen met 8 I-vormige pylonen, 4 op elke oever waarvan de middelste tegen elkaar aan staan. De verbinding zal dan bestaan uit twee aparte brugdekken met 2x4 rijstroken plus 2 weefstroken per richting.[4]

De nieuwe brug wordt aanzienlijk breder met 2x4 rijstroken voor doorgaand verkeer, twee weefstroken per richting en een vluchtstrook, zodat de nieuwe brug meer dan twee keer zo breed is als de oude brug. De nieuwe brug wordt in twee fases aangelegd, er is sprake van een asymmetrische verbreding, waarbij er eerste een nieuwe brug naast de bestaande wordt gebouwd, waar het verkeer dan met 6 rijstroken overheen geleid wordt, gevolgd door de sloop van de oude brug en daarna de bouw van de tweede overspanning.

In 2019 ging men uit van een bouwstart in 2024.[5] In 2022 ging men uit van een bouwstart medio 2025.[6]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken circa 106.000 voertuigen van de brug gebruik, met tot 128.000 voertuigen per dag op werkdagen. Het aandeel vrachtverkeer bedraagt 24%.

Zie ook

Referenties