Autobahnbrücke Moorwerder

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Autobahnbrücke Moorwerder

Süderelbbrücke

BAB1.png
Blank.png
Overspant Süderelbe
Rijstroken 2x3
Totale lengte 325 meter
Hoofdoverspanning 104 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 26-05-1939 / 1965
Verkeersintensiteit 109.700 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Autobahnbrücke Moorwerder, ook wel bekend als de Süderelbbrücke is een liggerbrug in Duitsland, gelegen bij de stad Hamburg. De A1 overspant hier de zuidelijke tak van de Elbe.

Kenmerken

De Autobahnbrücke Moorwerder bestaat uit twee identieke stalen liggerbruggen, met een totale lengte van 325 meter, 4 velden en een hoofdoverspanning van 104 meter. De brugdekken zijn tegen elkaar aangebouwd. De oudere oostelijke brughelft is 22 meter breed, de nieuwere westelijke brughelft is 17 meter breed. De brug telt 2x3 rijstroken met vluchtstroken met een fiets- en voetpad op de oostelijke brughelft. De brug overspant de zuidelijke tak van de Elbe, ook wel de Süderelbe genoemd. De brug heeft een relatief beperkte doorvaarthoogte en is niet beweegbaar. De brug staat daardoor in de schaduw van de grotere Norderelbbrücke. De brug is gelegen tussen de aansluiting Hamburg-Stillhorn en Hamburg-Harburg.

Geschiedenis

De Autobahnbrücke Moorwerder was de eerste Autobahnbrug over de Elbe bij Hamburg. In de jaren '30 werd gestart met de bouw van de Autobahn van Lübeck naar Bremen. Dit bestond uit twee trajecten, Lübeck - Hamburg en Hamburg - Bremen, waarbij in eerste instantie alleen een brug over de Süderelbe werd gebouwd en doorgaand verkeer rond Hamburg nog door de stad moest rijden via wat nu de A24 en A255 zijn.

De eerste brug is in 1938-1939 aangelegd en betreft de hedendaagse oostelijke brughelft, die op 26 mei 1939 werd geopend. Deze brughelft had 2x2 rijstroken voor de Reichsautobahn van Hamburg naar Bremen.

Na de Tweede Wereldoorlog is er een tweede brug aan de westzijde naast gebouwd voor de verbreding naar 2x3 rijstroken. Deze brug werd in 1965 geopend en verwerkt 3 rijstroken verkeer richting zuiden. De oorspronkelijke brug verwerkt sindsdien 3 rijstroken richting noorden. De verbreding volgde enkele jaren na de openstelling van de A1 rond de oostzijde van Hamburg zodat het verkeer op de A1 sterk toenam.

Toekomst

De brug verkeerde oorspronkelijk niet in dermate slechte conditie dat acute vervanging noodzakelijk is, maar zal op termijn vervangen moeten worden. In 2019 werd bekend dat de brug in slechtere conditie was dan verwacht en een vervanging eerder uitgevoerd moet worden.[1] Ook is een verbreding naar 2x4 rijstroken gepland.[2] Bij de vervanging is gepland dat er eerst een nieuwe overspanning naast de oostelijke brug wordt gebouwd, het verkeer hier met een 6+0 systeem over wordt omgelegd, waarna de bestaande brug gesloopt wordt en er een tweede overspanning met 4 rijstroken wordt gebouwd. Daarna wordt het verkeer weer volledig omgelegd naar de westelijke brug en wordt de oostelijke brughelft zijwaarts verplaatst, zodat de verbreding van de A1 symmetrisch uitgevoerd kan worden.

Aan de noordkant van de brug moet ook een knooppunt met de A26 worden aangelegd, dit staat echter los van de verbreding van de A1 en de vervanging van de Autobahnbrücke Moorwerder.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 110.000 voertuigen van de brug gebruik.

Zie ook

Referenties