Autoestrada N'zeto - Soyo

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Freeway Iran.svg
Autoestrada Nzeto - Soyo map.png
?
Begin N'zeto
Einde Soyo
Lengte 150 km
Route

Centrum.svg N'zeto

Centrum.svg Mucula

Centrum.svg Quingombo

Centrum.svg Manga Grande

Centrum.svg Soyo

De Autoestrada N'zeto - Soyo is een auto-estrada in Angola. De snelweg vormteen noord-zuidroute tussen N'zeto en Soyo langs het noordelijk deel van de westkust van Angola. De snelweg is 150 kilometer lang.

Routebeschrijving

De snelweg telt 2x2 rijstroken en is 44,5 meter breed. De snelweg lijkt geen echte aansluitingen te hebben en voert door dunbevolkt gebied noordwaarts vanaf N'zeto, waar een rondweg ligt, tot Soyo, gelegen aan de monding van de rivier de Congo op de grens met de Democratische Republiek Congo. Het terrein is vlak en bestaat uit niet al te dichte bossen en savanne. Er zijn nauwelijks kruisende wegen en de paar dorpen op de route zijn erg klein.

Geschiedenis

De weg tussen N'zeto en Soyo was voor de aanleg van de snelweg een onverharde zandweg. De snelweg wordt genoemd als de eerste in Angola, alhoewel rond Luanda al enkele dubbelbaans autowegen waren aangelegd voordat deze snelweg opengesteld werd.

De snelweg is al in januari 2009 in aanleg gegaan en was gepland om in 2012 opengesteld te worden. De lage olieprijs zorgde er echter voor dat de Angolese regering geld tekort kwam en tussen 2010 en 2015 zijn slechts sporadisch werkzaamheden uitgevoerd aan duikers en een brug over een rivier net ten noorden van N'zeto.[1] Op een groot deel van het tracé is wel grondverzet uitgevoerd. De snelweg wordt door een Chinees bouwbedrijf aangelegd. In september 2015 werd aangekondigd dat de eerste 45 kilometer midden 2016 opengesteld zou worden.[2] In februari 2016 werd aangekondigd dat de snelweg in 2017 zou worden opengesteld.[3] Later werd gesproken van een openstelling in augustus 2017.[4] Op 17 augustus 2017 is de autosnelweg met één rijbaan opengesteld.[5][6] In december 2017 opende de tweede rijbaan.

Referenties