Autohof

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een aanduiding voor een Autohof langs de Autobahn.
Een aankondiging van een Autohof langs de A19.

Een Autohof is een type tankstation en rustplaats in Duitsland. Het betreffen voorzieningen die meestal niet direct aan een Autobahn is gelegen, maar in de nabijheid van een aansluiting, maximaal op 1 kilometer afstand.

Toepassing

In 2001 werd de term Autohof opgenomen in de StVO, alhoewel Autohöfe daarvoor al bestonden. Een Autohof is bijna overal in Duitsland te vinden, ook op plekken waar geen tankstations direct langs de Autobahn zijn. In sommige gevallen is dit voor meer dan 150 kilometer niet het geval, maar is er vaak wel een Autohof bij een aansluiting voorhanden. Autohöfe zijn voornamelijk bedoeld voor het vrachtverkeer, maar het is geen probleem om als bijvoorbeeld automobilisten er tanken. Een Autohof functioneert voornamelijk als truckstop en ze zijn op belangrijke Autobahnen om de 50 à 80 kilometer te vinden, soms frequenter dan tankstations direct langs de Autobahn.

Het voordeel van Autohöfe is dat ze vaak wat goedkopere brandstof en veel meer voorzieningen voor vrachtwagenchauffeurs hebben, zoals uitgebreider sanitair met douches, vermaak, grotere restaurants, een kleine winkel en reparatievoorzieningen voor vrachtwagens. Soms zijn er ook autowasserettes, hotels, conferentieruimten en supermarkten.

Een Autohof is 24 uur per dag geopend en tanken is eveneens 24 uur per dag mogelijk. Ze moeten bereikbaar zijn voor zwaar verkeer en hebben minstens 50 tot 100 parkeerplaatsen voor een vrachtwagen met oplegger. Tussen 11.00 en 22.00 uur moet er eten worden aangeboden.

LPG wordt in Duitsland zelden langs de Autobahn verkocht, maar het is soms wel verkrijgbaar bij een Autohof. Naast het verkeer vanaf de Autobahn bedienen Autohöfe ook de omliggende regio. Door de enorme toename van het vrachtverkeer spelen Autohöfe een cruciale rol voor het rusten van vrachtwagenchauffeurs. Langs de Autobahnen is een chronisch tekort aan parkeerplaatsen, sommige schattingen lopen in de tienduizenden parkeerplaatsen die extra benodigd zijn. Een probleem voor sommige chauffeurs is dat het parkeren van een vrachtwagen bij een Autohof vaak geld kost. Met name voor vrachtwagenchauffeurs uit Oost- en Centraal-Europa is dit een fors bedrag ter omvang van meerdere uursalarissen. De kosten van het gebruik van een Autohof worden niet altijd vergoed door de werkgever.

Referenties