Automagistralė

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een automagistralė is de term voor een autosnelweg in Litouwen. In Litouwen is 512 kilometer autosnelweg, die in de volksmond ook wel een autostrada worden genoemd. De maximumsnelheid op autosnelwegen in Litouwen is 130 km/h in de zomer en 110 km/h in de winter.

Netwerk

   De autosnelwegen en 2x2 autowegen in Litouwen.

Litouwen heeft twee wegen die als autosnelweg beschouwd worden, de A1 van Vilnius naar Klaipėda en de A2 van Vilnius naar Panevėžys. Daarnaast zijn er enkele snelwegachtige wegen die veelal de status van autoweg hebben, zoals de Vilnius Southern Bypass en de Vilnius Western Bypass, evenals de A5 langs Kaunas, een deel van de A9 ten oosten van Šiauliai en de A13 langs Klaipėda.

Maximumsnelheid

In Litouwen maakt men onderscheid tussen de winter- en zomerperiode, net zoals in de andere Baltische staten en Finland. De maximumsnelheid op autosnelwegen is 130 km/h in de zomerperiode en 110 km/h in de winterperiode. Voor vrachtwagens geldt een maximumsnelheid van 90 km/h.

Wegbeheer

Alle hoofdwegen, waaronder de autosnelwegen, zijn in het beheer van Lietuvos automobilių kelių direkcija (LAKD),[1] dat zich in het Engels de Lithuanian Road Administration (LRA) noemt.[2]

Wegnummering

De autosnelwegen in Litouwen hebben geen aparte wegnummering, maar vallen onder de A-wegen. De prefix 'A' heeft geen speciale betekenis, de wegen worden een magistralinis kelias (mv. magistraliniai keliai) genoemd.

Autowegen en autosnelwegen in Litouwen

Magistraliniai keliai: A1-LT.svg A2-LT.svg A3-LT.svg A4-LT.svg A5-LT.svg A6-LT.svg A7-LT.svg A8-LT.svg A9-LT.svg A10-LT.svg A11-LT.svg A12-LT.svg A13-LT.svg A14-LT.svg A15-LT.svg A16-LT.svg A17-LT.svg A18-LT.svg A19-LT.svg A20-LT.svg A21-LT.svg


Geschiedenis

Toen de regio Vilnius in 1939 onder Sovjetcontrole kwam te staan, werd de regio teruggegeven aan de Litouwen en werden direct plannen gemaakt voor een autosnelweg tussen Vilnius en Kaunas. Kaunas was voor 1939 de tijdelijke hoofdstad van Litouwen en was destijds de belangrijkste stad van het land. De Tweede Wereldoorlog vertraagde de plannen echter. Vanaf 1945 werd Litouwen een onderdeel van de Sovjetunie als de Litouwse Socialistische Sovjetrepubliek (SSR). In de jaren '60 werden opnieuw plannen gemaakt voor de aanleg van de snelweg tussen Vilnius en Kaunas. Destijds kregen de republieken vanuit Moskou verschillende investeringen, zo kreeg Letland fabrieken en Litouwen kreeg wegen. De aanleg van de snelweg volgde eind jaren '60, en het 95 kilometer lange deel opende op 3 november 1970 voor het verkeer. De weg was destijds de modernste in de gehele Sovjetunie, alhoewel het enige substandaard elementen had.

Kort na openstelling van het eerste deel tussen Vilnius en Kaunas werd begonnen aan de verlenging naar de havenstad Klaipėda. Dit deel van 205 kilometer lengte ging in 1971 in aanleg en werd in fases gedurende de jaren '70 en '80 opengesteld. Op 1 september 1987 opende het laatste deel, zodat er een 300 kilometer lange snelweg door Litouwen lag. In die tijd werd ook gebouwd aan de A2, de snelweg van Vilnius naar Panevėžys. De bouw begon in 1980 en in 1985 werd de eerste 65 kilometer tussen Vilnius en Ukmergė opengesteld. Het land had daarmee 365 kilometer snelweg, meer dan alle andere communistische landen in Europa.

Na de val van het communisme werd gebouwd aan de verenging van de A2 van Ukmergė naar Panevėžys. Dit 55 kilometer lange deel was in 1998 gereed. Sindsdien heeft Litouwen geen volwaardige nieuwe snelwegen meer aangelegd, maar wel diverse stukken ongelijkvloerse autoweg met 2x2 rijstroken en enkele stadsautowegen in Vilnius. Alhoewel gesproken werd van autosnelwegen, hadden de A1 en A2 wel enige substandaard elementen, zoals krappe aansluitingen, ontbrekende vluchtstroken en incidentele oversteken. Het deel tussen Vilnius en Kaunas had na onafhankelijkheid geen officiële snelwegstatus meer. In 2011 werd de status verhoogd tot autoweg.

Verkeersintensiteiten

De Litouwse snelwegen zijn over het algemeen rustig bereden, met veelal slechts 10.000 tot 20.000 voertuigen per dag, incidenteel nog lager dan 10.000 voertuigen. De drukste delen liggen rond Kaunas en nabij Vilnius, waar intensiteiten van 40.000 tot 50.000 voertuigen per dag gemeten worden.[3]

Tol

Zie ook vignet (Litouwen).

De Litouwse A-wegen zijn tolplichtig voor vrachtwagens en bussen. De tol wordt middels een vignet geheven.

Referenties

Autosnelwegnamen in de wereld

AutobahnAutobunnAutocestaAutoestradaAutokinetodromosAutomagistralėAutópályaAutopistaAutoputAutorouteAutosnelwegAutostrada (Italië)Autostrada (Polen)Autostradă (Roemenië)AutostradëAutovíaAvtocestaAvtomagistralAvtomagistralaAvtopatDiaľnicaDálniceExpresswayFreewayKiirteeMoottoritieMotorveiMotorvejMotorvägMotorwayOtoyol