Autopista Acceso Norte

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RA-RN9.svg
Autopista Acceso Norte map.png
RN 9
Begin Campaña
Einde Buenos Aires
Lengte 64 km
Route

Autopista Rosario - Buenos Aires

Afslagsymbool.svg Campaña-Oeste

Afslagsymbool.svg Campaña-Centro

Afslagsymbool.svg Campaña-Este

Afslagsymbool.svg Los Cardales

Afslagsymbool.svg Suburbios

Afslagsymbool.svg Belén de Escobar

Afslagsymbool.svg Ingeniero Maschwitz

Afslagsymbool.svg Maquinista Savio

Afslagsymbool.svg Garín

Afslagsymbool.svg General Pacheco

Tol.svg peaje

Knooppuntsymbool.svg Ramal Pilar

Afslagsymbool.svg Don Torcuato

Knooppuntsymbool.svg Autopista Camino del Buen Ayre

Afslagsymbool.svg Virreyes

Knooppuntsymbool.svg Ramal Tigre

Afslagsymbool.svg Boulogne

Afslagsymbool.svg Olivos

Afslagsymbool.svg Florida

Knooppuntsymbool.svg Avenida General Paz

De Autopista Acceso Norte is een autopista in Argentinië, die de noordelijke invalsweg van de hoofdstad Buenos Aires vormt. De snelweg bestaat uit een hoofdas van 64 kilometer tussen Campaña en Buenos Aires, plus twee aftakkingen naar Pilar en Tigre van respectievelijk 25 en 8 kilometer lengte, die de totale lengte naar 97 kilometer brengt. De snelweg is één van de drukste en breedste ter wereld. De hoofdroute is onderdeel van de ruta nacional 9.

Routebeschrijving

Autopista Acceso Norte.jpg

Hoofdroute

De snelweg begint bij Campaña, een verre voorstad van Buenos Aires, waar de Autopista Rosario - Buenos Aires overgaat in de Acceso Norte. De snelweg telt hier 2x3 rijstroken en voert door vlak gebied naar het zuiden. De snelweg loopt parallel aan één van de takken van de rivier de Paraná. Er liggen al continu voorsteden langs de snelweg, vaak vrij dure voorsteden. Vanaf Belén de Escobar is de omgeving continu bebouwd. Tot vrij ver in de agglomeratie Buenos Aires telt de snelweg 2x3 rijstroken, waarna de Ramal Pilar invoegt, de tak uit de stad Pilar. Vanaf hier zijn 2x5 rijstroken beschikbaar, met parallelwegen voor lokaal verkeer, die geen direct deel uitmaken van de snelweg. Dichter bij Buenos Aires voegt de Ramal Tigre in, de aftakking vanaf Tigre. De snelweg telt vanaf dit punt 16 rijstroken, 2x6 rijstroken voor doorgaand verkeer, 2x2 rijstroken voor verkeer van en naar de afritten en nog eens 2x2 rijstroken voor lokaal verkeer dat geen onderdeel is van de snelweg. De meeste aansluitingen zijn complex vormgegeven. Aan de noordzijde van Buenos Aires eindigt de 16 rijstroken tellende snelweg op de Avenida General Paz, de ringweg van de stad.

Ramal Pilar

De Ramal Pilar is de langste van de twee aftakkingen, en is 25 kilometer lang. De snelweg begint als bypass van Pilar, waar de Ruta Nacional 8 een parallelle route volgt. De snelweg telt 2x3 rijstroken en voert oostwaarts door het voorstedelijk gebied. De snelweg telt veel aansluitingen die de talloze voorsteden verbinden. Vlak voor het einde volgt het tolstation, waarna de snelweg in de hoofdroute uitmondt.

Ramal Tigre

De Ramal Tigre is 8 kilometer lang, en verloopt dichter bij Buenos Aires, vanaf Tigre tot aan de hoofdroute. De snelweg telt 2x2 rijstroken en voert door dichtbebouwd gebied. Vlak voor de hoofdroute volgt het tolstation, waarna de snelweg op de hoofdroute eindigt.

Geschiedenis

In 1943 werd een plan gepresenteerd ter ontsluiting van de stad Buenos Aires. De plannen werden definitief gemaakt tegen het einde van de jaren 40, en in 1955 werd de eerste 4 kilometer ten noorden van de Autopista General Paz opengesteld voor het verkeer. Gedurende de jaren 50 en 60 werd de snelweg de stad uitgebouwd, in diverse fases. In 1967 en 1968 werd de Ramal Tigre geopend, en vervolgens de Ramal Pilar. Eind jaren 60 was de gehele snelweg voltooid.

Tol

De Acceso Norte is deels een tolweg, namelijk het breedste deel. Tolstations bevinden zich op alle toevoerwegen naar de Acceso Norte, inclusief de hoofdroute, en de Ramal Pilar en de Ramal Tigre.

Breed wegvak

Direct ten noorden van de Autopista General Paz bevindt zich een stuk rijbaan met 9 rijstroken in één richting naast elkaar.[1] Dit was tot 2018 het breedste wegvak ter wereld, tot de Orbital Road in Qatar opende.

Verkeersintensiteiten

In 2010 maakten dagelijks 387.000 voertuigen van het tolweggedeelte van de Acceso Norte gebruik,[2] met een wegvakintensiteit van 362.000 voertuigen per etmaal ten noorden van de Avenida General Paz in 2012.[3] De Acceso Norte is daarmee één van de drukste snelwegen ter wereld.

Externe links

Referenties

Autopistas in Argentinië

Buenos Aires:

Autopista Acceso NorteAutopista Acceso OesteAutopista Acceso SuresteAutopista Buenos Aires - La PlataAutopista Buenos Aires - Mar del PlataAutopista Ezeiza-CañuelasCamino Parque del Buen AyreAutopista 25 de MayoAvenida Teniente General Luis J. DellepianeAvenida General PazAvenida Intendente CantiloAvenida Leopoldo LugonesAutopista Perito MorenoAutopista Teniente General Pablo RiccheriAutopista Presidente PerónAutopista Presidente Arturo FrondiziAutopista Presidente CámporaPaseo del Bajo

Landelijk:

Autopista Rosario - CórdobaAutopista Rosario - Santa FeAutovía Santa Fe - ParanáAP-01Ruta Nacional A003Ruta Nacional A008Ruta Nacional A014Ruta Nacional A019Autopista Luján - Bragado