Autopista Cuernavaca - Acapulco

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mexico-95.svg
Autopista Cuernavaca - Acapulco map.png
CF 95
Begin Cuernavaca
Einde Acapulco
Lengte 263 km
Route

Autopista Mexico - Cuernavaca

Afslagsymbool.svg Cuernavaca-Este

Afslagsymbool.svg Cuernavaca-Sureste

Afslagsymbool.svg Cuernavaca-Sur

Afslagsymbool.svg Tres de Mayo

Afslagsymbool.svg Temixco

Afslagsymbool.svg Emiliano Zapata

Afslagsymbool.svg Aeropuerto de Cuernavaca

Afslagsymbool.svg Santa Fe Alpuyeca

Tol.svg peaje

Afslagsymbool.svg Puente de Ixtla

Afslagsymbool.svg Tehuixtla

Afslagsymbool.svg San Miguel de Las Palmas

Tol.svg peaje

Afslagsymbool.svg Mexcala

Afslagsymbool.svg Zumpango de Río

Afslagsymbool.svg Chilpancingo-Norte

Afslagsymbool.svg Chilpancingo-Oeste

Afslagsymbool.svg Chilpancingo-Sur

Afslagsymbool.svg Petaquillas

Tol.svg peaje

Afslagsymbool.svg Tierra Colorada

Tol.svg peaje

Knooppuntsymbool.svg Libramento de Acapulco

Afslagsymbool.svg Acapulco

De Autopista Cuernavaca - Acapulco is een autopista in Mexico, gelegen in het zuiden van het land. De snelweg loopt vanaf Cuernavaca tot de kustplaats Acapulco en doorkruist de staten Morelos en Guerrero. De snelweg is 263 kilometer lang.

Routebeschrijving

De autopista in Cuernavaca.
De Puente Mezcala.

De snelweg begint in de stad Cuernavaca, waar de Autopista Mexico - Cuernavaca overgaat in de Autopista Cuernavaca - Acapulco. De snelweg telt rond Cuernavaca 2x2 rijstroken, en het deel door het stedelijk gebied is tolvrij en kent vrij veel aansluitingen. De snelweg bedient tevens een aantal voorsteden van Cuernavaca, zodat het deel door het stedelijk gebied zo'n 30 kilometer lang is. Pas ruim ten zuiden van Cuernavaca wordt de snelweg een tolweg. De snelweg is een continue daling, vanaf 1.500 meter in Cuernavaca naar 800 meter hoogte op de grens met Guerrero.

Het deel door Guerrero voert door bergachtig gebied met veel hoogteverschillen. Men doorkruist enkele rivierdalen, vaak met indrukwekkende tuibruggen. De snelweg kent weinig aansluitingen, die soms tientallen kilometers uit elkaar liggen. Ondanks het bergachtige terrein kent de snelweg maar een paar korte tunnels, meestal is een heel stuk van de berg uitgehakt. De grootste stad halverwege de route is Chilpancingo, waar de snelweg dwars doorheen loopt. Dit deel is enigszins substandaard en ook tolvrij. De snelweg stijgt van 500 meter uit de rivierdalen naar zo'n 1.200 meter bij Chilpancingo, om dan geleidelijk af te dalen naar de kust rond Acapulco. Het binnenland van de kuststrook is dunbevolkt, en de grote stad Acapulco is nogal een omschakeling. Acapulco telt ruim 700.000 inwoners en is gelegen aan de Pacifische Oceaan. De snelweg eindigt in het noorden van Acapulco, vlak nadat de Libramento de Acapulco afslaat, en de oostelijke bypass van de toeristenstad vormt.

Geschiedenis

De Autopista Mexico - Cuernavaca is reeds in de jaren 50 aangelegd, maar een verlenging naar Acapulco liet nog lang op zich wachten. De oude Carretera Federal 95 is her en der met 2x2 rijstroken uitgevoerd, maar was over het algemeen een vrij tijdrovende route vanwege het bergachtige karakter van Guerrero. Op 22 oktober 1990 werd de snelweg opengesteld voor het verkeer, waarmee de Mexicaanse hoogvlakte en hoofdstad een snelle verbinding met de kust rond Acapulco kreeg.

Op 19 september 2017 werd de regio getroffen door een aardbeving met een magnitude van 7.1. De brug van de zuidelijke rijbaan over de Río Apatlaco ten zuiden van Cuernava is daarbij ingestort.

Tol

De snelweg is een tolweg met een open tolsysteem. Vanwege het beperkte aantal aansluitingen zijn sommige delen de-facto een gesloten tolsysteem, met één enkele barrier over grote afstanden. De tolkosten tussen Cuernavaca en Acapulco bedroegen in 2011 369 pesos.[1]

Referenties

Autopistas in Mexico

Mexico-1.svg Tijuana - EnsenadaMexico-2.svg Tijuana - MexicaliReynosa - MatamorosMexico-14.svg Lib. MoreliaMexico-15.svg Mexico - TolucaMexico - GuadalajaraMacrolibramiento de GuadalajaraGuadalajara - TepicTepic - MazatlánMazatlán - CuliacánMexico-16.svg Periférico ChihuahuaChihuahua - CuauhtémocMexico-40.svg Durango - MazatlánDurango - TorreónTorreón - SaltilloSaltillo - MonterreyPoniente - Oriente MonterreyLib. MonterreyMonterrey - ReynosaMexico-45.svg Macrolib. QuéretaroQuerétaro - IrapuatoIrapuato - LeónSalamanca - LeónLeón - AguascalientesLib. Oriente de ChihuahuaMexico-54.svg Guadalajara - ColimaMexico-57.svg Arco NorteChimalhuacan - HuehuetocaMexico - QuerétaroLib. QuerétaroQuerétaro - San Luis PotosíLib. San Luis PotosíLib. MatehualaLib. SaltilloSabinas - AllendeMexico-80.svg Guadalajara - Lagos de MorenoPeriférico San Luis PotosíMexico-85.svg Mexico - TizayucaMonterrey - Nuevo LaredoMexico-95.svg Mexico - CuernavacaCuernavaca - AcapulcoMexico-110.svg Libramiento de IrapuatoLibramiento Norte de La PiedadMexico-117.svg Tlaxcala - TexmelucanLibramiento de TlaxcalaMexico-119.svg Tlaxcala - PueblaMexico-132.png México - TuxpanMexico-135.svg Tehuacán - OaxacaMexico-140.png Puebla - PerotePerote - XalapaLib. XalapaMexico-145.svg Córdoba - MinatitlánMalpasito - Tuxtla GutiérrezMexico-150.svg Mexico - Puebla Puebla - OrizabaOrizaba - VeracruzMexico-180.svg Tuxpan - TampicoCardel - VeracruzAgua Dulce - Cárdenaslib. VillahermosaCampeche - Champotónlib. CampecheMérida - CancúnMexico-185.svg Salina Cruz - La VentosaMexico-190.svg Mitla - TehuantepecArriaga - OcozocoautlaTuxtla Gutiérrez - San CristóbalMexico-200.svg Ahuacatlán - Puerto VallartaManzanillo - Colima