Autopista Duarte

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
DR-1.svg
Autopista Duarte map.png
DR-1
Begin Santo Domingo
Einde Santiago De Los Caballeros
Lengte 146 km
Route

Afslagsymbool.svg Avenida Leopoldo Navarro

Afslagsymbool.svg Avenida Máximo Gómez

Afslagsymbool.svg Avenida Ortega y Gasset

Afslagsymbool.svg Avenida Lope De Vega

Afslagsymbool.svg Avenida Abraham Lincoln

Afslagsymbool.svg Avenida Enrique Jiménez Moya

Afslagsymbool.svg Avenida Jardines de Fontainebleau

Afslagsymbool.svg Avenida de Los Próceres

Afslagsymbool.svg Avenida Los Beisbolistas

Afslagsymbool.svg Avenida Monumental

Afslagsymbool.svg Avenida República de Colombia

Afslagsymbool.svg Avenida San Antonio

Tol.svg peaje

Afslagsymbool.svg El Centro-Sur

Afslagsymbool.svg El Centro-Norte

Afslagsymbool.svg Piedra Blanca

Afslagsymbool.svg Villa Sonador

Afslagsymbool.svg Bonao

Afslagsymbool.svg DR-12

Afslagsymbool.svg El Pino

Afslagsymbool.svg La Vega-Sur

Afslagsymbool.svg La Vega-Este

Afslagsymbool.svg La Vega-Norte

Tol.svg peaje (verwijderd)

Afslagsymbool.svg La Torre (Moca)

Afslagsymbool.svg Aeropuerto Cibao

Afslagsymbool.svg Santiago De Los Caballeros

De Autopista Duarte is een autopista in de Dominicaanse Republiek. Het is de langste snelweg van het land en verbindt de hoofdstad Santo Domingo met de stad Santiago de Los Caballeros op het noorden van het eiland. De snelweg is een tolweg en is 146 kilometer lang.

Routebeschrijving

De snelweg begint in de hoofdstad Santo Domingo en is een oost-westroute die rond het centrum loopt. Dit deel heet de Expreso John F. Kennedy en is een snelweg met 2x2 rijstroken die deels op viaducten verloopt. De snelweg is met name in het noordwesten van de stad substandaard met een serie wegen die recht op de weg uitkomt. Echte kruispunten zijn er maar een paar, de meeste zijn al omgebouwd met flyovers. Net buiten Santo Domingo volgt het tolstation, waarna de snelweg noordwestwaarts over het eiland verloopt. De omgeving is sterk heuvelachtig en soms zijn er derde klimstroken. Regelmatig zijn er rijbaanscheidingen op hellingen. De snelweg is substandaard, op veel trajecten staat bebouwing langs de weg met illegale toegang naar de vluchtstrook. Kruisende wegen zijn in de regel wel ongelijkvloers, maar er komen een boel zandwegen op de snelweg uit. De grootste plaatsen op de route zijn El Centro, Bonao en La Vega. Het hoogste punt van de snelweg verloopt op zo'n 300 meter hoogte. De snelweg eindigt aan de rand van Santiago de Los Caballeros.

Geschiedenis

De 'elevado' door Piedra Blanca.

De snelweg is ontstaan door langs de bestaande weg een extra rijbaan te leggen, en de route in Santo Domingo ongelijkvloers te maken in het kader van het programma "corredor Duarte". Dit begon al vanaf 2005 in Santo Domingo, maar met name in 2010 en 2011 zijn veel kruispunten in Santo Domingo vervangen door flyovers. De tolweg tussen Santo Domingo en Santiago de Los Caballeros is in 1996-1997 aangelegd en is de oudste snelweg van de Dominicaanse Republiek. Op 17 januari 2016 opende een 700 meter lange flyover in Piedra Blanca die een kruispunt verving.[1]

Tol

De snelweg is buiten Santo Domingo een tolweg, aan het begin en eindpunt van de snelweg is een tolstation. Alleen het tolstation bij Santo Domingo was is in gebruik. Er is sprake van een open tolsysteem.

In 2011 is het tolstation tussen Santiago en La Vega gedeeltelijk door brand verwoest. Dit werd in 2012 gerepareerd en het tolstation zou opnieuw in gebruik worden genomen. Er was echter veel protest tegen de ingebruikname, vooral van het publieke transport die door de tolheffing hun inkomsten zagen dalen, waardoor in augustus 2013 de tolpoorten zijn verwijderd en de weg ter plaatse in overeenstemming is gebracht met de rest van de autopista Duarte.

Referenties

Flag of the Dominican Republic.png Autopistas in de Dominicaanse Republiek Flag of the Dominican Republic.png

Autopista DuarteAutopista del EsteAutopista del NordesteAutopista del CoralAutopista 6 de NoviembreCarretera SánchezCircunvalación de Santo Domingo