Autopista Francisco Fajardo

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
-
Begin Caracas-Oeste
Einde Caracas-Este
Lengte 27 km
Route

Avenida de Principal de Caricuao

Avenida Intercomunal de Montalban

Avenida G.G. Da Silva

Avenida O'Higgins

Autopista Caracas-La Guaira

Avenida José Antonio Páez

Paseo Colón

Avenida Intercomunal UCV

Autopista Regional del Centro

Avenida Pichincha

Autopista Prados del Este

Avenida San Juan Bosco

Santa Cecilía

Avenida Principal de Los Ruices

Avenida Santiago León de Caracas

Avenida Pral Macaracuay

Avenida Rio de Janeiro

Calle 10

Autopista Caracas-Guarenas

De Autopista Francisco Fajardo is een Autopista in Venezuela. De snelweg vormt de belangrijkste snelweg van de hoofdstad Caracas, en vormt een oost-westverbinding tussen de westkant en oostkant van de stad via het centrum. De snelweg is vernoemd naar Francisco Fajardo, een conquistador van Venezuela in de 16e eeuw. De snelweg is 27 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Autopista Francisco Fajardo.

De snelweg begint ten zuidwesten van de stad, bij de geïsoleerde wijk Caricuao, een verloederde wijk met flats en sloppenwijken. De snelweg telt hier 2x2 rijstroken en loopt op circa 950 meter hoogte door een gebergte naar het noorden en komt daarna in de centrale vallei waar de hoofdstad Caracas is gelegen. De omgeving bestaat eerst uit sloppenwijken, vervolgens bedrijventerreinen en daarna betere flatwijken. Niet veel verder volgt een indrukwekkend stackknooppunt omgeven door hoogbouw, waar men de Autopista Caracas-La Guaira kruist, een snelweg naar de noordkust van Venezuela. De snelweg telt vanaf hier 2x3 rijstroken en loopt langs de zuidkant van het centrum van Caracas. De snelweg heeft vaak complexe afslagen met veel fly-overs. De snelweg is parkachtig aangelegd met veel bomen langs de weg en in de middenberm. Ten zuiden van de snelweg liggen sloppenwijken tegen de berghellingen. De snelweg telt ten oosten van het centrum 2x4 rijstroken, en loopt langs wolkenkrabbers. Hierna slaat de Autopista Regional del Centro af, een doorgaande snelweg naar de stad Valencia, 180 kilometer naar het westen.

De snelweg behoudt hierna de 2x4 rijstroken en loopt door de betere wijken van Caracas. Vlak voor een militaire luchthaven slaat de Autopista Prados del Este af naar de zuidelijke wijken. Even verderop versmalt de snelweg naar 2x3 rijstroken en loopt dan door de oostelijke wijken van Caracas. Men komt over bedrijventerreinen, door middenklasse woonwijken en het laatste deel door zeer omvangrijke sloppenwijken, die vanaf de snelweg goed zichtbaar zijn. Aan de oostkant van Caracas eindigt de snelweg dan, en gaat de Avenida Boyacá terug naar het westen, en de Autopista Caracas-Guarenas verder naar het oosten.

Geschiedenis

Op 20 oktober 2014 opende een verbreed stuk met 2x4 rijstroken tussen Santa Cecilia en Los Ruices.[1] Op 6 augustus 2015 kwam een verbreding van de snelweg tussen Avenida O'Higgins en het knooppunt La Araña gereed. De snelweg is hier van 2x3 naar 2x4 rijstroken verbreed.[2]

Belang

De Autopista Francisco Fajardo is de belangrijkste autosnelweg in Caracas. De stad is voornamelijk in de oost-westrichting uitgestrekt, vanwege de geografische ligging van de metropool in een bergvallei. Er zijn geen alternatieve snelwegen voor de Autopista Francisco Fajarda aanwezig. Tevens verbindt de snelweg alle radiale snelwegen naar de omgeving met elkaar, zoals de Autopista Caracas-La Guaira naar de havens aan de noordkust, de Autopista Regional del Centro door de bergen naar de stad Valencia en de Autopista Caracas-Guarenas naar het oosten. Vrijwel al het verkeer dat van oost naar west door Noord-Venezuela komt, maakt gebruik van deze autosnelweg.

Verkeersintensiteiten

Ten zuidwesten van de Distribuidor La Araña rijden dagelijks 210.000 voertuigen per dag.

Referenties

Autopistas de Venezuela

Autopista Caracas-La GuairaSegunda Autopista Caracas - La GuairaAutopista Centro OccidentalAutopista Francisco FajardaAutopista Gran Mariscal de AyacuchoAutopista José Antonio PáezAutopista Lara - ZuliaAutopista Regional del CentroAutopista San Cristóbal - La FríaAutopista Prados del EsteAutopista Caracas-GuarenasAvenida BoyacáAutopista Norte-SurAutopista a CharallaveAutopista Guacara - BárbulaAutopista del EsteAutopista Valencia - Puerto CabelloAutopista Valle - Coche