Autopista Gran Mariscal de Ayacucho

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Venezuela 9.png
-
Begin Caracas
Einde Cumana
Lengte 122 km
Route

Knooppuntsymbool.svg Autopista Francisco Fajarda

Afslagsymbool.svg Petare

Afslagsymbool.svg Caucagüita

Afslagsymbool.svg Carretera Vieja Petare - Guarenas

Afslagsymbool.svg Gaurenas-Oeste

Afslagsymbool.svg Guarenas-Este


Afslagsymbool.svg Guatire

Afslagsymbool.svg Guatire

Afslagsymbool.svg Kempis

Afslagsymbool.svg Carretera Vieja

Afslagsymbool.svg Los Silos

Afslagsymbool.svg Caucagua

Afslagsymbool.svg Tacarigua

Afslagsymbool.svg Higuerote


Afslagsymbool.svg Píritu-Sur

Afslagsymbool.svg Píritu-Oeste

Afslagsymbool.svg Oil Refinery

Afslagsymbool.svg Oil Refinery

Afslagsymbool.svg Potoco

Knooppuntsymbool.svg Autopista Barcelona - Potrerito


Afslagsymbool.svg Santa Fe

Afslagsymbool.svg Yaguaracual


Afslagsymbool.svg Bella Vista

Afslagsymbool.svg Cumana

De Autopista Gran Mariscal de Ayacucho is een autopista in Venezuela. De snelweg moet uiteindelijk de hoofdstad Caracas met de oostelijke stad Cumana gaan verbinden, maar er ontbreken nog tal van trajecten. Momenteel is 122 kilometer van de snelweg in gebruik.

Routebeschrijving

De snelweg begint in het oosten van Caracas als verlengstuk van de Autopista Francisco Fajarda, en voert oostwaarts met 2x3 rijstroken. De snelweg voert door een smal dal en is bochtig. Tevens zijn er enkele korte tunnels. De snelweg daalt van 950 meter in Caracas naar 350 meter in Guarenas. Tussen Guarenas en Guatire is de snelweg kortstondig onderbroken, en begint dan weer in Guatire, en voert dan zuidwaarts. Het eerste deel hiervan verloopt door bergachtig gebied en kent een aantal tunnels. Daarna komt men rond Caucagua in de vlakkere jungles, en voert de snelweg naar het noordoosten, door de kustvlakte naar de havenstad Higuerote.

Er ontbreekt dan een lang stuk van circa 150 kilometer, pas bij Piritu begint de snelweg weer, en voert langs de kust oostwaarts. Er staat een grote olieraffinaderij langs de snelweg, die met twee afslagen bedient wordt. De snelweg eindigt dan vrij snel weer in het zuiden van Barcelona. De passage van Barcelona is weliswaar met 2x2 rijstroken uitgevoerd maar is niet volledig ongelijkvloers.

Oostelijker zijn nog twee korte trajecten in de staat Sucre in gebruik, van Santa Fe tot Yaguaracual en vlak daarna van Bella Vista tot Cumana. Dit deel van de route is erg bergachtig en heeft mooie uitzichten over zee. De snelweg eindigt vlak voor Cumana.

Geschiedenis

Het deel van Caracas naar Gauarenas is al wat ouder, en waarschijnlijk in de jaren 60 aangelegd. Recenter is het deel van Caucagua tot Higuerote, die op 24 november 2007 over 42 kilometer werd opengesteld. Op 26 november 2013 opende 9 kilometer tussen Yaguaracual en Santa Fe in de staat Sucre en op 14 juli 2015 opende de 5 kilometer langs de havenstad Píritu.[1] Op 26 augustus 2015 opende een 8 kilometer lang deel nabij San José de Río Chico[2] en op 1 december 2015 opende een 2 kilometer lang deel bij Guatire.[3]

De snelweg is vernoemd naar Antonio José de Sucre (1795 - 1830) die ook wel de Gran Mariscal de Ayacucho werd genoemd (Groot-Maarschalk van Ayacucho), een onafhankelijkheidsleider van Venezuela en president van Bolivia en Peru.

Toekomst

Momenteel zijn een aantal trajecten in aanleg. Een deel van 31 kilometer tussen Unare en Píritu had in 2009 opengesteld moeten worden, maar is vertraagd. Onbekend is wanneer dit stuk geopend wordt, in 2012 waren alleen wat grondwerken uitgevoerd. In 2015 is alleen het deel langs Píritu zelf opengesteld. Ook is het traject tussen Yaguaracual en Bella Vista in aanleg. De snelweg moet uiteindelijk zo'n 400 kilometer lang worden.

Alternatieve namen

  • Autopista Petare - Guarenas
  • Autopista Antonio José de Sucre
  • Autopista a Oriente
  • Autopista Rómulo Betancourt

Referenties

Autopistas de Venezuela

Autopista Caracas-La GuairaSegunda Autopista Caracas - La GuairaAutopista Centro OccidentalAutopista Francisco FajardaAutopista Gran Mariscal de AyacuchoAutopista José Antonio PáezAutopista Lara - ZuliaAutopista Regional del CentroAutopista San Cristóbal - La FríaAutopista Prados del EsteAutopista Caracas-GuarenasAvenida BoyacáAutopista Norte-SurAutopista a CharallaveAutopista Guacara - BárbulaAutopista del EsteAutopista Valencia - Puerto CabelloAutopista Valle - Coche