Autopista José Antonio Páez

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blank.png
-
Begin Valencia
Einde Barinas
Lengte 200 km
Route

Knooppuntsymbool.svg Autopista Regional del Centro

Afslagsymbool.svg Valencia-Calle 91 Michelena

Afslagsymbool.svg Valencia-Libertad

Afslagsymbool.svg Valencia-Avenida Bolivar Sur

Afslagsymbool.svg Valencia-Avenida 109 Aranzazu

Afslagsymbool.svg Valencia-112 San Juan

Afslagsymbool.svg Valencia-Avenida 93 Lisandro Alvarado

Afslagsymbool.svg Tocuyito

Afslagsymbool.svg La Yaguara

Afslagsymbool.svg Campo de Carabobo


Afslagsymbool.svg Tinaco

Afslagsymbool.svg San Carlos

Afslagsymbool.svg Camoruco


Afslagsymbool.svg Agua Blanca

Afslagsymbool.svg Acarigua-Norte

Afslagsymbool.svg Acarigua-Sur

Afslagsymbool.svg Ospino

Afslagsymbool.svg Moradino

Afslagsymbool.svg Guanare-Este

Afslagsymbool.svg Guanare-Sur

Afslagsymbool.svg San Jose

Afslagsymbool.svg Boconoito

Afslagsymbool.svg Barrancas

De Autopista José Antonio Páez, ook wel bekend als de Troncal 5 is een autopista in Venezuela. De snelweg vormt een oost-westverbinding vanaf Valencia tot Barinas. Diverse trajecten van de snelweg zijn in gebruik, maar de route is nog niet doorgaand te berijden. De huidige lengte is circa 200 kilometer, de totale geplande lengte ongeveer 340 kilometer.

Routebeschrijving

De snelweg begint bij het centrum van de grote stad Valencia op de Autopista Regional del Centro en voert zuidwestwaarts met 2x3 rijstroken. De snelweg voert eerst door het stedelijk gebied van Valencia, en loopt daarna door heuvelachtig en droog landschap. De snelweg eindigt na 30 kilometer op de grens met de staat Cojedes.

Het tweede deel van de snelweg begint zo'n 50 kilometer verder naar het zuidwesten, bij het stadje Tinaco. De snelweg voert zuidwestwaarts langs diverse regionale stadjes zoals San Carlos, Acarigua en Guanare. De snelweg voert langs de voet van een gebergte met toppen tot zo'n 1.500 meter. De snelweg zelf verloopt vrij vlak op zo'n 200 meter hoogte. Men doorkruist de provincie Portuguesa, waarna de snelweg vlak voor Barinas eindigt. De snelweg heeft weliswaar 2x2 rijstroken en vluchtstroken, maar niet overal een fysieke middenafscheiding, soms is de middenberm gewoon geasfalteerd. Ook komen in plattelandsgebieden onverharde wegen op de snelweg uit.

Geschiedenis

De planning van de snelweg loopt terug tot de jaren 50, en in die tijd is waarschijnlijk ook het eerste deel bij Valencia aangelegd. Andere trajecten zijn nieuwer, met name het tracé rond Tinaco en San Carlos.

De snelweg is vernoemd naar José Antonio Páez (1790 - 1873), een generaal tijdens de Venezolaanse onafhankelijkheidsoorlog en driemalig president van Venezuela.

Toekomst

Er zijn nog twee ontbrekende schakels, een stuk van zo'n 50 kilometer tussen Campo de Carabobo en Tinaco en een stuk tussen Camoruco en Agua Blanca. Ook moet de snelweg nog een stukje verlengd worden naar Barinas. Wanneer dit uitgevoerd gaat worden is nog niet bekend.

Referenties


Autopistas de Venezuela

Autopista Caracas-La GuairaSegunda Autopista Caracas - La GuairaAutopista Centro OccidentalAutopista Francisco FajardaAutopista Gran Mariscal de AyacuchoAutopista José Antonio PáezAutopista Lara - ZuliaAutopista Regional del CentroAutopista San Cristóbal - La FríaAutopista Prados del EsteAutopista Caracas-GuarenasAvenida BoyacáAutopista Norte-SurAutopista a CharallaveAutopista Guacara - BárbulaAutopista del EsteAutopista Valencia - Puerto CabelloAutopista Valle - Coche