Autopista La Paz - El Alto

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bolivia-3.svg
Blank.png
RN3
Begin La Paz
Einde El Alto
Lengte 12 km
Route

Afslagsymbool.svg Avenida Perú

Tol.svg peaje

Knooppuntsymbool.svg Bolivia-1.svg

De Autopista La Paz - El Alto is een autopista in Bolivia. De snelweg verbindt het hoge en lage deel van La Paz. De snelweg is 12 kilometer lang.

Routebeschrijving

De snelweg verbindt het lage deel van La Paz, gelegen op 3.700 meter hoogte, met het hoge deel van La Paz, nabij de voorstad El Alto die eigenlijk groter is dan La Paz zelf, op 4.100 meter hoogte. De weg is een tolweg met het tolstation aan de kant van El Alto. Er zijn tussen begin- en eindpunt geen echte aansluitingen, maar langzaam verkeer kruist de tolweg wel ongelijkvloers, er zijn tal van voetgangersbruggen. Tevens verloopt de tolweg over enkele kruisende wegen heen zonder aansluiting. Aan de zijde van El Alto sluit de snelweg aan op de RN1.

Geschiedenis

De tolweg is tussen 1974 en 1977 aangelegd en was de eerste snelweg van Bolivia (sommige bronnen spreken van een aanleg tussen 1975 en 1978). De snelweg is substandaard naar westerse ontwerpeisen, mede vanwege de 400 meter hoogteverschil die over 12 kilometer overwonnen moet worden. In 2011 is de snelweg gemoderniseerd, het asfalt is vervangen en er is nieuwe bewegwijzering geïnstalleerd. In 2013 is de tolweg overgedragen aan de nationale wegbeheerder ABC. In de periode 2017-2019 is de snelweg verder gemoderniseerd.

De snelweg is genaamd als de Autopista Héroes de la Guerra del Chaco, naar de gevallenen van de Chaco War die tussen 1932 en 1935 werd uitgevochten met Paraguay en die Bolivia verloor ondanks numerieke overmacht.

Record

De snelweg was tot 2014 de hoogste ter wereld, het einde bij La Paz ligt op circa 4.100 meter boven zeeniveau. Op 18 december 2014 opende in de Chinese provincie Qinghai de Xili Expressway, waarvan het hoogste punt op 4.824 meter hoogte ligt, daarmee het record van de Autopista La Paz - El Alto ruimschoots verbrekend.

Tol

De snelweg is een tolweg. Er is een tolstation aan de kant van El Alto, net voor het knooppunt met de RN1.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken circa 40.600 voertuigen van de snelweg gebruik.[1]

Referenties