Autopista Panamá-Colón

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Autopista Panamá-Colón
Begin Panamá
Einde Colón
Lengte 42 km
Route

Corredor Norte

Chilibré

Gatún

De Autopista Panamá-Colón is een autopista in Panama. De snelweg verbindt de hoofdstad Panamá met de noordelijke havenstad Colón, en loopt parallel aan het Panamakanaal. De snelweg is een tolweg en is 46 kilometer lang.

Routebeschrijving

De snelweg begint aan de noordzijde van Panamá, aan een trompetaansluiting met de Corredor Norte, de noordelijke snelweg langs Panamá. De snelweg telt dan 2x2 rijstroken en loopt door de jungles naar het noorden. De snelweg heeft opvallend weinig aansluitingen, maar komt ook niet langs veel bewoonde gebieden. De snelweg loopt op 5 tot 15 kilometer afstand parallel aan het Panamakanaal. Het hoogste punt van de snelweg ligt op circa 140 meter hoogte, het centrale gebergte over Panama is hier op zijn laagst. Even voor Colón eindigt de snelweg op het hoofdwegennet, waarna de oude hoofdweg verder gaat naar Colón.

Geschiedenis

Colón is de noordelijke havenstad van Panama, en de enige plaats van omvang aan de noordkust van het land. De stad telt 200.000 inwoners en is de tweede stad van Panama. In de jaren 40 werd Colón als vrijhandelszone aangewezen, omdat deze stad aan het noordelijke einde van het Panamakanaal ligt. Vanaf de jaren 60 ging de stad bergafwaarts, en probeerde men de economie weer te stimuleren, onder andere door de bouw van Autopista Panamá-Colón. De snelweg werd rond 2007 voor het eerst opengesteld, dichter bij Panamá. Later werd de snelweg noordwaarts verlengd tot even voor Colón, wat op 29 april 2009 opengesteld werd. De snelweg vervangt de oude hoofdweg, die slecht bekend staat met veel aanrijdingen.

Tol

De tol bedraagt $ 4 voor een enkele reis voor een personenauto en $ 9 voor een vrachtwagen.[1]

Referenties

Autopistas de Panama

Autopista Panamá-ColónCorredor NorteCorredor SurVia CentenarioCarretera Panamericana