Autopista Quito - Tababela

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ecuador E35.svg
Blank.png
E35
Begin Quito
Einde Tababela
Lengte 18 km
Route

Afslagsymbool.svg Avenida 17 de Marzo

Tol.svg peaje

Afslagsymbool.svg E35

Afslagsymbool.svg Aeropuerto de Quito

De Autopista Quito - Tababela is een autopista in Ecuador. De snelweg verbindt de hoofdstad Quito met de luchthaven ten oosten van de stad. De snelweg is 18 kilometer lang.

Routebeschrijving

De snelweg is deels onderdeel van de E35 en begint vanaf het hoofdwegennet van Quito. Het eerste deel telt 2x3 rijstroken, later 2x2 rijstroken en is substandaard, met right in, right out-aansluitingen. Dit deel van de weg loopt op bijna 2.700 meter hoogte. Hierna verloopt de snelweg door het ravijn ten oosten van Quito, waarbij de weg daalt naar 2.100 meter over korte afstand, met scherpe bochten. Aan de rand van Quito volgt het grote tolstation, waarna het bochtige traject 2x3 rijstroken telt. Uiteindelijk splitst de E35 af, en loopt de autopista verder naar de luchthaven van Quito, gelegen in de regio Tababela. De snelweg stijgt hier weer naar 2.400 meter hoogte.

Geschiedenis

De autopista is deels de uitgebouwde E35. Dit was al voor de verbreding naar een snelweg al een tolweg. Toen duidelijk werd dat de belangrijkste luchthaven van Quito naar het oostelijker gelegen Tababela zou worden verplaatst, moest ook de infrastructuur verbeterd worden. In 2011 is begonnen om een aantal kilometer van de E35 te verbreden naar 2x3 rijstroken, in combinatie met het uitbreiden van het tolstation. Dit was in januari 2013 gereed. Daarna is een nieuw tracé gebouwd, inclusief een grote brug over het ravijn naar de luchthaven. Dit tracé opende op 31 juli 2014 voor het verkeer.

Referenties


Autopistas in Quito

Autopista General RumiñahuiAutopista Quito - TababelaAvenida Libertador Simón BolívarAvenida Morán ValverdeColectora Quito - CayambeRuta CollasRuta Viva