Autopista Tlaxcala - Texmelucan

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mexico-117.svg
Autopista Tlaxcala - Texmelucan map.png
CF-117
Begin Apizaco
Einde San Martín Texmelucan
Lengte 32 km
Route

Afslagsymbool.svg Apizaco

Afslagsymbool.svg Amaxac de Guerrero

Afslagsymbool.svg Chiautempan

Afslagsymbool.svg Tlaxcala

Knooppuntsymbool.svg Libramiento de Tlaxcala

Afslagsymbool.svg Ixtacuixtla

Tol.svg peaje

Knooppuntsymbool.svg Arco Norte

De Autopista Tlaxcala - Texmelucan is een autopista in Mexico, gelegen in de staat Tlaxcala. De snelweg vormt een korte oost-westverbinding tussen Apizaco en San Martín Texmelucan de Labastida. De snelweg is in totaal 32 kilometer lang, waarvan 19 kilometer een tolweg is tussen Tlaxcala en San Martín.

Routebeschrijving

De snelweg begint aan de zuidkant van Apizaco, een stadje in het midden van de staat Tlaxcala. Men kruist hier de Libramento de Apizaco, de ringweg. Het eerste deel van de snelweg tot aan Tlexcala is substandaard maar wel met 2x2 rijstroken uitgevoerd. Bij Chiatempan slaat de 2x2-weg naar Puebla af, waarna de snelweg moderner wordt, en door Tlaxcala loopt, de hoofdstad van de gelijknamige staat. Dit deel is een tolweg, en het aantal aansluitingen is meteen beperkt, er zijn er feitelijk maar 2 naar het onderliggend wegennet. Vlak voor het einde van de snelweg volgt het tolstation, waarna men de Arco Norte kruist, de bypass van Mexico City. De snelweg eindigt op de grens met de staat Puebla, vlak bij San Martín Texmelucan de Labastida.

Geschiedenis

Het tolweggedeelte is op 12 september 1991 opengesteld voor het verkeer,[1] en was een belangrijk project voor de staat Tlaxcala, omdat het de hoofdstad Tlaxcala met het snelwegennet in de regio verbond. De staat Tlaxcala is de kleinste van Mexico, dus relatief gezien was de aanleg van de 32 kilometer lange snelweg een vrij grote opgave. In 2014 opende het knooppunt met de Libramiento de Tlaxcala.

Tol

De snelweg is een tolweg, met een enkel tolstation ten oosten van de Arco Norte. Alleen doorgaand verkeer tussen Tlaxcala en richting Mexico City hoeft dus tol te betalen.

Referenties

Autopistas in Mexico

Mexico-1.svg Tijuana - EnsenadaMexico-2.svg Tijuana - MexicaliReynosa - MatamorosMexico-14.svg Lib. MoreliaMexico-15.svg Mexico - TolucaMexico - GuadalajaraMacrolibramiento de GuadalajaraGuadalajara - TepicTepic - MazatlánMazatlán - CuliacánMexico-16.svg Periférico ChihuahuaChihuahua - CuauhtémocMexico-40.svg Durango - MazatlánDurango - TorreónTorreón - SaltilloSaltillo - MonterreyPoniente - Oriente MonterreyLib. MonterreyMonterrey - ReynosaMexico-45.svg Macrolib. QuéretaroQuerétaro - IrapuatoIrapuato - LeónSalamanca - LeónLeón - AguascalientesLib. Oriente de ChihuahuaMexico-54.svg Guadalajara - ColimaMexico-57.svg Arco NorteChimalhuacan - HuehuetocaMexico - QuerétaroLib. QuerétaroQuerétaro - San Luis PotosíLib. San Luis PotosíLib. MatehualaLib. SaltilloSabinas - AllendeMexico-80.svg Guadalajara - Lagos de MorenoPeriférico San Luis PotosíMexico-85.svg Mexico - TizayucaMonterrey - Nuevo LaredoMexico-95.svg Mexico - CuernavacaCuernavaca - AcapulcoMexico-110.svg Libramiento de IrapuatoLibramiento Norte de La PiedadMexico-115.svg Autopista La Pera - CuautlaMexico-117.svg Tlaxcala - TexmelucanLibramiento de TlaxcalaMexico-119.svg Tlaxcala - PueblaMexico-132.png México - TuxpanMexico-134.svg Autopista Naucalpan - TolucaMexico-135.svg Tehuacán - OaxacaMexico-140.png Puebla - PerotePerote - XalapaLib. XalapaMexico-145.svg Córdoba - MinatitlánMalpasito - Tuxtla GutiérrezMexico-150.svg Mexico - Puebla Puebla - OrizabaOrizaba - VeracruzMexico-180.svg Tuxpan - TampicoCardel - VeracruzAgua Dulce - Cárdenaslib. VillahermosaCampeche - Champotónlib. CampecheMérida - CancúnMexico-185.svg Salina Cruz - La VentosaMexico-190.svg Mitla - TehuantepecArriaga - OcozocoautlaTuxtla Gutiérrez - San CristóbalMexico-200.svg Ahuacatlán - Puerto VallartaManzanillo - Colima