Autopista del Este (Dominicaanse Republiek)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
DR-3.svg
Autopista del Este map.png
DR-3
Begin La Caleta
Einde La Romana
Lengte 81 km
Route
Autopista Las Américas

Afslagsymbool.svg Aeropuerto Internacional Las Américas

Afslagsymbool.svg La Caleta


Afslagsymbool.svg Boca Chica-Norte

Afslagsymbool.svg Boca Chica-Este

Afslagsymbool.svg Cayacoa

Afslagsymbool.svg Juan Dolio-Oeste

Afslagsymbool.svg Juan Dolio-Norte

Afslagsymbool.svg Juan Dolio-Este

Afslagsymbool.svg San Pedro de Macorís-Oeste

Afslagsymbool.svg Ingenio Cristobal Colon

Afslagsymbool.svg Centro electricidad

Afslagsymbool.svg San Pedro de Macorís-Norte

Afslagsymbool.svg San Pedro de Marcorís-Este

Afslagsymbool.svg La Romana

De Autopista del Este is een autopista in de Dominicaanse Republiek. De snelweg vormt een oost-westroute langs de kust van La Caleta tot La Romana en is 81 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Autopista del Este in La Caleta.

De Autopista del Este is een voortzetting van de Autopista Las Américas aan de oostkant van Santo Domingo. Bij de luchthaven Las Américas begint de Autopista del Este en is in eerste instantie een snelweg met 2x3 rijstroken en frontage roads door La Caleta, daarna een gelijkvloerse weg tot Boca Chica, gevolgd door een nieuw stuk autosnelweg verder langs de kust tot San Pedro De Macoris. Tot de westkant van San Pedro De Macoris liggen 2x3 rijstroken. De snelweg vormt dan een rondweg van de stad en verloopt over de Puente Mauricio Báez, een tuibrug over de Rio Iguamo.

Oostelijk van San Pedro De Macoris telt de snelweg 2x2 rijstroken en heeft geleidelijk meer substandaard elementen. Met name aan de westzijde van La Romana voert de snelweg een kort stuk met gescheiden rijbanen door de bebouwde kom. De snelweg vormt dan de rondweg van La Romana en kent ten oosten van deze plaats en ruim 50 meter hoge brug Río Chávon en gaat de Autopista del Este over in de Autopista del Coral naar Punta Cana.

Geschiedenis

De oorspronkelijke autopista del Este is in 2000 opengesteld als 2x2 weg tussen Boca Chica en San Pedro de Marcorís. De rondweg van San Pedro de Marcorís is in 2000 enkelbaans aangelegd en is later naar 2x2 rijstroken met ongelijkvloerse aansluitinge verdubbeld. Op 19 januari 2007 opende de Puente Mauricio Báez aan de noordkant van San Pedro, een tuibrug over de Río Iguamo die een oudere enkelbaans hangbrug verving. Het 2x2-deel eindigde toen aan de noordkant van San Pedro de Marcorís. Circa 2012-2013 is de rest van de rondweg van San Pedro de Marcorís verdubbeld en ongelijkvloers gemaakt.

Het deel tussen San Pedro de Marcorís en La Romana is circa gedeeltelijk 2009 opengesteld, en op 5 december 2013 volledig over 22 kilometer opengesteld.[1] Dit was een verdubbeling van de bestaande weg die aan de westkant van La Romana substandaard is.

Daarna is de weg in de oostelijke voorsteden van Santo Domingo opgewaardeerd door de bestaande stadsweg ongelijkvloers te maken. Op 29 april 2016 opende een extra ongelijkvloerse aansluiting in Boca Chica, waarmee het snelwegdeel 1 kilometer westelijker startte.[2] In 2017 opende een ongelijkvloerse kruising bij Andrés. Op 7 februari 2018 opende 2 kilometer in La Caleta, waarmee de Autopista del Este steeds westelijker begon.[3][4]

Referenties

Flag of the Dominican Republic.png Autopistas in de Dominicaanse Republiek Flag of the Dominican Republic.png

Autopista DuarteAutopista del EsteAutopista del NordesteAutopista del CoralAutopista 6 de NoviembreCarretera SánchezCircunvalación de Santo Domingo