Autoput Banja Luka - Doboj

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
A-BIH.svg
Autoput Banja Luka - Doboj map.png
A?
Begin Banja Luka
Einde Doboj
Lengte 75 km
Route

Knooppuntsymbool.svg0 Mahovljani E661-BIH.svg

Afslagsymbool.svg1 Mahovljani

Brug.svg Vrbas

Afslagsymbool.svg10 Drugovići


Werkzaamheden.svg


Afslagsymbool.svg35 Prnjavor

Afslagsymbool.svg70 Johovac

Brug.svg Bosna

Afslagsymbool.svg75 Doboj

De Autoput Banja Luka - Doboj (Cyrillisch: Ауто-пут Бањалука - Добој), ook bekend als de Ауто-пут 9. јануар (Autosnelweg 9 januari) is een autoput in Bosnië-Herzegovina. De snelweg moet een oost-westroute door het noorden van het land gaan vormen, door de entiteit Republika Srpska, vanaf het knooppunt Mahovljani met de E661 tot aan Doboj, over een lengte van 75 kilometer.

Routebeschrijving

De snelweg moet op een half sterknooppunt met de E661 beginnen, en sluit daarbij aan richting Banja Luka en Gradiška. De snelweg telt 2x2 rijstroken en voert door vlak tot glooiend gebied oostwaarts. Men kruist twee grotere rivieren, de Vrbas aan het begin en de Bosna aan het einde. De enige grotere plaats halverwege de route is het stadje Prnjavor. De snelweg eindigt dan bij Doboj op de M17.

Wegnummer

Er is nog geen wegnummer voor deze snelweg bekend. Wegwijzers hebben een wegnummerschild met de prefix 'A' zonder nummer. Soms wordt het nummer A2 gesuggereerd, maar vooralsnog lijkt de Republika Srpska de lijn van buurland Servië te volgen met E-nummers waar mogelijk en verder (nog) nummerloze snelwegen.

Naamgeving

De weg zal de naam "9. januar" krijgen, verwijzend naar 9 januari 1992, de dag waarop de Republika Srpska werd uitgeroepen.[1]

Geschiedenis

De snelweg verbindt twee belangrijke bevolkingscentra van de Republika Srpska, namelijk de grootste stad Banja Luka en de stad Doboj. Voor doorgaand verkeer is de snelweg niet van belang. De snelweg zal drie wegen vervangen; de zuidelijke route M4, die een stukje door Bosnië loopt, de M16.1, die noordelijker loopt en de M17.2 bij Doboj. Sinds 2010 is de Republika Srpska bezig geweest om de financiering van de snelweg rond te krijgen.

In augustus 2012 werden de contracten getekend voor het 36 kilometer lange deel tussen Prnjavor en Doboj,[2] en de snelweg is uiteindelijk op 11 september 2016 opengesteld voor het verkeer.[3][4]

Openstellingsgeschiedenis

van naar lengte datum
Prnjavor Doboj 36 km 11-09-2016
Mahovljani (Banja Luka) Drugovići 10 km 01-10-2017

Toekomst

Op 7 november 2014 begon de aanleg van de snelweg tussen Banja Luka en Prnjavor, een 35 kilometer lang deel. De aanleg kost € 158 miljoen.[5] Op 1 oktober 2017 is hiervan de eerste 10 kilometer tussen het knooppunt Mahovljani bij Banja Luka en Drugovići opengesteld.[6] Het resterende deel tussen Drugovići en Prnjavor moet eind 2017 worden opengesteld.

Op de langere termijn wordt de snelweg gezien als verbinding tussen de twee Servische hoofdsteden, Beograd (Belgrado) in Servië en Banja Luka in de Republiek Srpska. Deze zou dan op zo'n 30 kilometer afstand parallel aan de Kroatische A3 verlopen. De snelweg heeft veel symbolische waarde voor de Serviërs in zowel Servië als de Republika Srpska. Het eerste deel van de snelweg is in bijzijn van de Servische minister-president Vučić opengesteld.

Tol

De autosnelweg is een tolweg.

Referenties

  1. Autoput Banja Luka-Doboj će se zvati 9 januar | Nezavisne.com
  2. Potpisan ugovor o izgradnji autoputa Banja Luka - Doboj | autoputevirs.com
  3. Opening of the Highway from Doboj to Prnjavor soon | sarajevotimes.com
  4. Сутра отварање дионице ауто - пута Добој - Прњавор | rtrs.tv
  5. U Laktašima ozvaničen početak izgradnje dionice autoputa Banja Luka-Prnjavor | klix.ba
  6. New Highway Section Banja Luka – Doboj to be opened soon | sarajevotimes.com
Snelwegen in de Federatie Bosnië-Herzegovina

A1-BIH.svg A2-BIH.svg Gradski Autoput Sarajevo

Snelwegen in de Republika Srpska

A1-BIH.svg A2-BIH.svg E661-BIH.svg Autoput Banja Luka - Doboj