Autoput Banja Luka - Doboj

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Blank.png
Autoput Banja Luka - Doboj map.svg
?
Begin Banja Luka
Einde Doboj
Lengte 75 km
Route

Knooppuntsymbool.svg0 Mahovljani E661-BIH.svg

Afslagsymbool.svg1 Mahovljani

Brug.svg Vrbas

Afslagsymbool.svg35 Prnjavor

Afslagsymbool.svg70 Johovac

Brug.svg Bosna

Afslagsymbool.svg75 Doboj

De Autoput Banja Luka - Doboj is een geplande autoput in Bosnië-Herzegovina. De snelweg moet een oost-westroute door het noorden van het land gaan vormen, door de entiteit Srpska, vanaf het knooppunt Mahovljani met de E661 tot aan Doboj, over een lengte van 75 kilometer.

Routebeschrijving

De snelweg moet op een half sterknooppunt met de E661 beginnen, en sluit daarbij aan richting Banja Luka en Gradiška. De snelweg telt 2x2 rijstroken en voert door vlak tot glooiend gebied oostwaarts. Men kruist twee grotere rivieren, de Vrbas aan het begin en de Bosna aan het einde. De enige grotere plaats halverwege de route is het stadje Prnjavor. De snelweg eindigt dan bij Doboj op de M17.

Wegnummer

Er is nog geen wegnummer voor deze snelweg bekend. Soms wordt het nummer A2 gesuggereerd, maar vooralsnog lijkt de Republika Srpska de lijn van buurland Servië te volgen met E-nummers waar mogelijk en verder (nog) nummerloze snelwegen.

Naamgeving

De weg zal de naam "9. januar" krijgen, verwijzend naar 9 januari 1992, de dag waarop de Republika Srpska werd uitgeroepen.[1]

Toekomst

De snelweg verbindt twee belangrijke bevolkingscentra van de Republika Srpska, namelijk de hoofdstad Banja Luka en de stad Doboj. Voor doorgaand verkeer is de snelweg niet van belang. De snelweg zal drie wegen vervangen; de zuidelijke route M4, die een stukje door Bosnië loopt, de M16.1, die noordelijker loopt en de M17.2 bij Doboj. Sinds 2010 is de Republika Srpska bezig geweest om de financiering van de snelweg rond te krijgen. In augustus 2012 werden de contracten getekend voor het 36 kilometer lange deel tussen Prnjavor en Doboj,[2] en de verwachting is dat de snelweg in september 2016 wordt opengesteld.[3] Op 7 november 2014 begon de aanleg van de snelweg tussen Banja Luka en Prnjavor, een 35 kilometer lang deel dat eind 2017 moet worden opengesteld. De aanleg kost € 158 miljoen.[4]

Referenties

  1. Autoput Banja Luka-Doboj će se zvati 9 januar | Nezavisne.com
  2. Potpisan ugovor o izgradnji autoputa Banja Luka - Doboj | autoputevirs.com
  3. Opening of the Highway from Doboj to Prnjavor soon | sarajevotimes.com
  4. U Laktašima ozvaničen početak izgradnje dionice autoputa Banja Luka-Prnjavor | klix.ba
Snelwegen in de Federatie Bosnië-Herzegovina

A1-BIH.svg A2-BIH.svg Gradski Autoput Sarajevo

Snelwegen in de Republika Srpska

A1-BIH.svg A2-BIH.svg E661-BIH.svg Autoput Banja Luka - Doboj