Autoput Beograd - Vršac

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
?
Begin Beograd
Einde Vršac (SRB/RO)
Lengte ~70 km
Route

Beograd

Pančevo

Vršac

De Autoput Beograd - Vršac is een geplande autoput in Servië. De snelweg moet een oost-westverbinding vormen in het oosten van het land, vanaf de hoofdstad Beograd via Pančevo en Vršac naar de grens met Roemenië bij Moraviţa. Aan Roemeense zijde gaat de snelweg verder naar Timișoara als de A9. Er is nog geen wegnummer bekend. De geplande lengte is ongeveer 70 kilometer.

Route

De snelweg moet aansluiten op de Ring Beograd ter hoogte van de A1, om vervolgens als het ware een verlengstuk te vormen naar Pančevo. Hiervoor is een nieuwe brug over de Donau vereist. Vanaf Pančevo voert de route naar Vršac, een regionaal centrum in het oosten van Servië. Dit deel voert door de autonome deelstaat Vojvodina en is voornamelijk vlak met kaal steppelandschap. Vanaf Vršac moet de snelweg naar het noorden afbuigen, om dan te eindigen op de grens met Roemenië nabij Vatin. Aan Roemeense zijde zal er dan een snelweg naar Timişoara gebouwd worden.

Geschiedenis

De plannen voor deze snelweg waren nog niet heel erg concreet. Het deel rond Beograd en Pančevo wordt waarschijnlijk aangelegd als een onderdeel van de Ring Beograd, die dan een volledige ringweg moet vormen. De aanlegkosten zouden waarschijnlijk laag liggen vanwege het makkelijke terrein en dunbevolkte gebied. De aanlegkosten zouden worden bekostigd door staatsbedrijven te privatiseren. Dit is een gebruikelijke gang van zaken in Servië. Alhoewel het project in 2015 een prioriteit werd genoemd voor Servië heeft men in mei 2017 besloten de snelweg niet aan te leggen, omdat Roemenië het project geen prioriteit gaf.[1] In 2016 reden dagelijks 3.000 tot 5.000 voertuigen tussen Pančevo en Vršac en 1.200 voertuigen op de grens met Roemenië.[2] Op 24 juni 2022 is een overeenkomst getekend tussen Servië en Roemenië over de bouw van de snelweg.

Wegnummer

Er is nog geen wegnummer voor deze snelweg bekend. De weg vervangt de IB-10. Er loopt nog geen E-nummer over deze route.

Referenties

Autosnelwegen in Servië

A1A2A3A4A5Autoput Beograd - VršacAutoput Paraćin - ZaječarAutoput Kragujevac - BatočinaAutoput Kuzmin - Sremska RačaAutoput Novi Sad - RumaAutoput Ruma - ŠabacAutoput Niš - PristinaRing Beograd