Autoput Beograd - Vršac

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Autoput Beograd - Vrsac)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Autoput Beograd - Vrsac map.png
?
Begin Beograd
Einde Vršac (SRB/RO)
Lengte ~90 km
Route

Centrum.svg Beograd

Centrum.svg Pančevo

Centrum.svg Vršac

Flag of Romania.png DN59.svg

De Autoput Beograd - Vršac was een geplande autoput in Servië. De snelweg moest een oost-westverbinding vormen in het oosten van het land, vanaf de hoofdstad Beograd via Pančevo naar de grens met Roemenië bij Vršac. De plannen zijn inmiddels opgegeven.

Route

De snelweg moest aansluiten op de Ring Beograd ter hoogte van de A1, om vervolgens als het ware een verlengstuk te vormen naar Pančevo. Hiervoor is een nieuwe brug over de Donau vereist. Vanaf Pančevo voert de route naar Vršac, een regionaal centrum in het oosten van Servië. Dit deel voert door de autonome deelstaat Vojvodina en is voornamelijk vlak met kaal steppelandschap. Vanaf Vršac moet de snelweg naar het noorden afbuigen, om dan te eindigen op de grens met Roemenië. Aan Roemeense zijde zou er dan een snelweg naar Timişoara gebouwd moeten worden.

Geschiedenis

De plannen voor deze snelweg waren nog niet heel erg concreet. Het deel rond Beograd en Pančevo wordt waarschijnlijk aangelegd als een onderdeel van de Ring Beograd, die dan een volledige ringweg moet vormen. De aanlegkosten zouden waarschijnlijk laag liggen vanwege het makkelijke terrein en dunbevolkte gebied. De aanlegkosten zouden worden bekostigd door staatsbedrijven te privatiseren. Dit is een gebruikelijke gang van zaken in Servië. Alhoewel het project in 2015 een prioriteit werd genoemd voor Servië heeft men in mei 2017 besloten de snelweg niet aan te leggen.[1] In 2016 reden dagelijks 3.000 tot 5.000 voertuigen tussen Pančevo en Vršac en 1.200 voertuigen op de grens met Roemenië.[2]

Wegnummer

Er is nog geen wegnummer voor deze snelweg bekend. De weg vervangt de IB-10. Er loopt nog geen E-nummer over deze route.

Referenties

Autosnelwegen in Servië

A1A2A3A4A5Autoput Beograd - VršacAutoput Paraćin - ZaječarAutoput Kragujevac - BatočinaAutoput Kuzmin - Sremska RačaAutoput Novi Sad - RumaAutoput Ruma - ŠabacAutoput Niš - PristinaRing Beograd