Autoput Kragujevac - Batočina

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
IB-24
Begin Kragujevac
Einde Batočina
Lengte 24 km
Route

Cvetojevac

Osojak

Žirovnica

Gradac

Batočina

De Autoput Kragujevac - Batočina (Cyrillisch: Ауто-пут Крагујевац - Баточина) is een substandaard autoput in Servië. De snelweg vormt een korte route vanaf de industriestad Kragujevac tot aan de A1 bij Batočina. De snelweg is 24 kilometer lang.

Routebeschrijving

De snelweg begint aan de oostzijde van Kragujevac, en loopt dan met een boog naar Batočina, door een licht glooiend gebied met her en der wat bos. Er zijn maar weinig aansluitingen, de belangrijkste is bij het stadje Batočina zelf. Bij Batočina sluit de snelweg aan op de A1, de snelweg van Beograd naar Niš. De weg heeft geen vluchtstroken.

Geschiedenis

Kragujevac is de vierde stad van Servië, maar de A1 is er op vrij ruime afstand ten oosten van aangelegd, waardoor verkeer via tweestrooks wegen vanaf de A1 naar Kragujevac moest rijden. Kragujevac is een belangrijke industriestad, met de autofabriek van FIAT (voorheen Zastava) en de wapenfabriek Zastava Arms, de grootste wapenfabrikant van Servië.

De snelweg is ontstaan door de verdubbeling van de bestaande enkelbaans autoweg. Het eerste deel van de snelweg is in april 2010 opengesteld voor het verkeer over een lengte van 8 kilometer vanuit Kragujevac. In 2015 opende nog eens 6 kilometer tot Gradac en op 2 augustus 2016 opende 6 kilometer verder tot bij Batočina.[1][2] Het deel ten zuiden van Žirovnica was tijdelijk met één rijbaan geopend. De tweede rijbaan opende op 4 oktober 2017 over een lengte van 3,9 kilometer.[3][4] Hierbij was er tijdelijk een rotonde ter hoogte van Žirovnica.

Op 30 oktober 2020 opende de verdubbelde weg door Batočina, dit deel heeft echter een rotonde en ligt in de bebouwde kom en is dus geen autosnelweg.

Toekomst

Er ontbreekt nog een deel door Batočina en verder tot de A1.[5][6]

Wegnummer

De weg heeft als nummer IB-24. Er is geen A-nummer bekend.

Referenties

Autosnelwegen in Servië

A1A2A3A4A5A7A8A9Autoput Paraćin - ZaječarAutoput Kragujevac - BatočinaAutoput Novi Sad - RumaAutoput Niš - PristinaRing Beograd (A1)