Autoput Novi Sad - Ruma

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Autoput Novi Sad - Ruma map.png
-
Begin Novi Sad
Einde Ruma
Lengte 48 km
Route

De Autoput Novi Sad - Ruma (Servisch: Аутопут Нови Сад - Рума), ook wel de Fruška Gora Corridor (Servisch: Фрушкогорски коридор) is een in aanbouw zijnde autoput in Servië. De autosnelweg moet een noord-zuidroute vormen tussen de stad Novi Sad en de A3 bij Ruma. De geplande lengte bedraagt 48 kilometer.

Routebeschrijving

De autosnelweg moet in de stad Novi Sad beginnen en voert dan zuidwaarts met een 3,5 kilometer lange tunnel (Iriški Venac) door het nationaal park Fruška Gora. Dit gebied is heuvelachtig en bebost. Zuidelijk daarvan is het terrein vlakker en bestaat hoofdzakelijk uit weilanden. De snelweg voert langs het stadje Ruma en sluit daar op de A3 aan.

Toekomst

Novi Sad is de tweede stad van Servië, goed verbonden naar Belgrado en Subotica, maar niet naar het zuiden vanwege het heuvelland en de bossen van het nationaal park Fruška Gora. Het hoogste punt hiervan is de 539 meter hoge Crveni Čot. Vanwege het nationale park was een autosnelweg lange tijd geen reële optie vanwege de noodzaak om een deel te ondertunnelen. Na de voltooiing van andere snelwegprojecten in Servië kwam dit project hoger op de prioriteitenlijst.

Op 6 oktober 2020 werd een contract ter waarde van € 606 miljoen gesloten met het bouwbedrijf China Road and Bridge Corporation (CRBC) aan te leggen.[1][2] De bouw begon officieel op 1 mei 2021.[3] De snelweg moet uiterlijk op 15 maart 2024 worden opengesteld.

Referenties

Autosnelwegen in Servië

A1A2A3A4A5Autoput Beograd - VršacAutoput Paraćin - ZaječarAutoput Kragujevac - BatočinaAutoput Kuzmin - Sremska RačaAutoput Novi Sad - RumaAutoput Ruma - ŠabacAutoput Niš - PristinaRing Beograd