Autoput Novi Sad - Ruma

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Autoput Novi Sad - Ruma map.png
-
Begin Novi Sad
Einde Ruma
Lengte 48 km
Route

De Autoput Novi Sad - Ruma (Servisch: Аутопут Нови Сад - Рума), ook wel de Fruška Gora Corridor (Servisch: Фрушкогорски коридор) is een in aanbouw zijnde autoput in Servië. De semi-autosnelweg moet een noord-zuidroute vormen tussen de stad Novi Sad en de A3 bij Ruma. De geplande lengte bedraagt 48 kilometer. Ten zuiden van Ruma gaat de snelweg over in de Autoput Ruma - Šabac.

Routebeschrijving

De autosnelweg sluit aan op de geplande Autoput Beograd - Zrenjanin - Novi Sad, en de A1. De autosnelweg loopt dan met een brug over de Donau met een lengte van 1765 meter, en loopt dan ten zuiden van Novi Sad naar de 3,5 kilometer lange tunnel "Iriški Venac", onder het nationaal park Fruška Gora. Dit gebied is heuvelachtig en bebost. Ten zuiden van die tunnel is het tolstation (naplatna stanica). Zuidelijk daarvan is het terrein vlakker en bestaat hoofdzakelijk uit weilanden. De snelweg voert langs het stadje Ruma en sluit daar aan op de A3.

Toekomst

Novi Sad is de tweede stad van Servië, goed verbonden naar Belgrado en Subotica, maar niet naar het zuiden vanwege het heuvelland en de bossen van het nationaal park Fruška Gora. Het hoogste punt hiervan is de 539 meter hoge Crveni Čot. Vanwege het nationale park was een autosnelweg lange tijd geen reële optie vanwege de noodzaak om een deel te ondertunnelen. Na de voltooiing van andere snelwegprojecten in Servië kwam dit project hoger op de prioriteitenlijst.

Op 6 oktober 2020 werd een contract ter waarde van € 606 miljoen gesloten met het bouwbedrijf China Road and Bridge Corporation (CRBC) aan te leggen.[1][2] De bouw begon officieel op 1 mei 2021.[3] De snelweg moet uiterlijk op 15 maart 2024 worden opengesteld.

Referenties

Autosnelwegen in Servië

A1A2A3A4A5Autoput Beograd - VršacAutoput Paraćin - ZaječarAutoput Kragujevac - BatočinaAutoput Kuzmin - Sremska RačaAutoput Novi Sad - RumaAutoput Ruma - ŠabacAutoput Niš - PristinaRing Beograd