Autoput Paraćin - Zaječar

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
?
Begin Paraćin
Einde Zaječar (SRB/BG)
Lengte ~85 km
Route

Paraćin

Valakonje

Zaječar

De Autoput Paraćin - Zaječar is een geplande autoput in Servië. De snelweg moet een oost-westverbinding in het oosten van het land gaan vormen tussen de A1 bij Paraćin en de grens met Bulgarije bij Zaječar. De route is circa 85 kilometer lang.

Route

De snelweg moet bij het stadje Paraćin beginnen, even ten zuiden van Jagodina. De snelweg voert door een breed dal en door een laag bebost gebergte, parallel aan de IB36. De hoogteverschillen zijn in dit gebied niet al te groot. Halverwege de route ligt het stadje Valakonje. Oostelijker is minder bos en voert de weg door laag heuvelland. De laatste grotere plaats op de route is Zaječar. Ten oosten van Zaječar volgt de grens met Bulgarije. Aan Bulgaarse zijde gaat de I/14 verder naar Vidin.

Toekomst

De snelweg moet onderdeel worden van een corridor vanaf Servië via Vidin in Bulgarije naar het zuiden van Roemenië. In 2013 werd op deze corridor de Vidin - Calafat Bridge over de Donau tussen Bulgarije en Roemenië geopend. De autosnelweg van Paraćin naar Zaječar moet hier op aansluiten, maar aan Bulgaarse zijde zijn nog geen plannen om een snelweg verder over 50 kilometer naar Vidin aan te leggen. Ook aan Roemeense zijde zijn nog weinig concrete plannen voor een snelweg naar Craiova en Boekarest.

Wegnummer

Er is nog geen wegnummer voor deze snelweg toegekend. De geplande autosnelweg verloopt parallel aan de IB36 en de E761 verloopt over deze route.

Referenties


Autosnelwegen in Servië

A1A2A3A4A5A7A8A9Autoput Paraćin - ZaječarAutoput Kragujevac - BatočinaAutoput Novi Sad - RumaAutoput Niš - PristinaRing Beograd (A1)