Autoput Vukosavlje - Rača

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A?
Begin Vukosavlje
Einde Rača
Lengte 70 km
Route

Bijeljina

Rača

Autoput Kuzmin - Sremska Rača

De Autoput Vukosavlje - Rača is een geplande autoput in Bosnië-Herzegovina, gelegen in de entiteit Republika Srpska. De autosnelweg moet een oost-westverbinding in het uiterste noordoosten van het land vormen, vanaf Vukosavlje via Brčko en Bijeljina naar Rača. De geplande lengte bedraagt 70 kilometer.

Routebeschrijving

De autosnelweg begint bij Vukosavlje, waarschijnlijk op een knooppunt met de A1. De autosnelweg voert dan oostwaarts, parallel aan de rivier de Sava, door relatief vlak terrein. De snelweg voert door het district Brčko en langs de stad Bijeljina, tot aan de grensovergang Rača met Servië. Aan Servische zijde sluit de Autoput Kuzmin - Sremska Rača aan.

Toekomst

In 2007 werd door het parlement van de Republika Srpska in het ruimtelijk plan tot 2025 de bouw van een autosnelweg tussen Vukosavlje en Brčko opgenomen. Op 18 augustus 2017 is voor dit project een memorandum of understanding getekend met een Chinees bouwbedrijf voor dit segment.[1] Separaat is het deel tussen Brčko, Bijeljina en de grens met Servië gepland, waarvoor in april 2014 een memorandum of understanding is ondertekend met een Chinees bouwbedrijf.[2] De autosnelweg komt op slechts 15 tot 20 kilometer afstand parallel aan de Kroatische A3 te liggen. Voor de bouw van de autosnelweg is ook samenwerking met het district Brčko noodzakelijk.

Op 14 augustus 2020 werd door het staatsbedrijf Autoputevi Republike Srpske een aanbesteding van de gehele autosnelweg aangekondigd.[3] De contractwaarde werd geschat op 1,3 miljard KM (€ 665 miljoen). In juli 2022 werd het bouwbedrijf China State Construction Engineering Corporation gekozen voor het 33 kilometer lange deel tussen Vukosavlje en Brčko.[4] Het contract voor dit deel werd op 24 augustus 2022 ondertekend[5][6] en de bouw startte op 31 augustus 2022.[7]

De aanbesteding van het oostelijke deel tussen Bijeljina en Rača begon op 15 november 2021.[8] De bouw van dit deel begon op 15 september 2022.[9] Op 24 februari 2023 werd het contract getekend voor het 17 kilometer lange deel tussen Brčko en Bijeljina.[10] De werkzaamheden zijn voor € 176 miljoen exclusief btw aan een Chinees consortium gegund.

Er is nog geen nummer of formele naam van de autosnelweg bekend. De snelweg ligt globaal in het verlengde van de A2, maar begint wel een stuk noordelijker dan waar de A2 eindigt.

Referenties

Autosnelwegen in de Republika Srpska

Autoput Vukosavlje - RačaAutoput Banja Luka - Prijedor