Autoroute Algiers-Tizi Ouzou

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Autoroute Algers-Tizi Ouzou)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Autoroute.png
N5/N12
Begin Algiers
Einde Tizi Ouzou
Lengte 113 km
Route

Knooppuntsymbool.svg A1

Afslagsymbool.svg El Hamiz

Afslagsymbool.svg Rouiba-Sud

Afslagsymbool.svg Rouiba-Est

Afslagsymbool.svg Reghaia

Afslagsymbool.svg Boudouaou-Ouest

Afslagsymbool.svg Boudouaou-Sud

Afslagsymbool.svg Boudouaou-Est

Afslagsymbool.svg Boumerdes

Afslagsymbool.svg Tidjelabine

Afslagsymbool.svg Thenia-Ouest

Afslagsymbool.svg Thenia-Nord

Afslagsymbool.svg Thenia-Est

Knooppuntsymbool.svg Autoroute Thenia-Lakhdaria

Afslagsymbool.svg Si Mustapha

Afslagsymbool.svg Bordj Menaiel-Ouest

Afslagsymbool.svg Bordj Menaiel-Nord

De Autoroute Algiers-Tizi Ouzou is een autoroute in Algerije. De snelweg vormt een oost-westverbinding in het centrale noorden van het land, vanaf de hoofdstad Algiers naar Tizi Ouzou. De snelweg is 113 kilometer lang.

Wegnummers

Tussen Algiers en Thenia loopt de snelweg over de N5, en oostelijker over de N12.

Routebeschrijving

Ten oosten van Algiers takt de snelweg van de A1 af, de snelweg naar Bordj Bou Arreidj. Het eerste deel van de snelweg telt 2x3 rijstroken en kan substandaard genoemd worden, bedrijven en buurten worden direct op de snelweg ontsluiten via een rechts in-rechts uit aansluiting. De snelweg ontsluit een industrieel gebied ten oosten van Algiers, en telt 2x3 rijstroken tot aan Boudouaou. Richting Thenia wordt de omgeving wat bergachtiger, maar nog niet echt hoog. De snelweg loopt om Thenia, waarna de Autoroute Thenia-Lakhdaria naar het zuiden afslaat. De snelweg loopt dan door tot aan Bordj Menaiel. De rest tot aan Tizi Ouzou is een 2x2 hoofdweg met amper snelwegkarakteristieken.

Geschiedenis

De snelweg is tussen Algiers en Bordj Menaiel in één keer over 63 kilometer in 1986 opengesteld, als één van de eerste snelwegen in Algerije. Dit is nog te zien aan het substandaard alignement, met soms scherpe bochten, krappe afritten en het gebrek aan vluchtstroken. In 1990 volgde het deel tot aan Tizi Ouzou, maar dit kan geen echte snelweg genoemd worden. In 1990 opende tevens de aftakking naar Boumerdès, een havenstadje. In 2005 opende de zuidelijke rondweg van Tizi Ouzou voor het verkeer.

Referenties


Autosnelwegen in Algerije

A1 - Autoroute Est-OuestAutoroute Nord-SudAutoroute des Hauts PlateauxAutoroute Algiers-Tizi OuzouAutoroute Tizi Ouzou-BouiraAutoroute Thenia-LakhdariaAutoroute Oran-ArzewAutoroute Batna-Ain ToutaAutoroute Annaba-BerrahalRocade Nord (Algiers)Rocade Est (Algiers)Rocade Sud (Algiers)2e Rocade Sud (Algiers)Rocade Ouest (Algiers)Rocade Sud (Constantine)Rocade Est (Constantine)Rocade Sud (Oran)Pénétrante de MostaganemPénétrante Sud (Oran)Pénétrante Sud (Annaba)Pénétrante de BéjaïaPénétrante de BouinanPénétrante Bouira - Sour El Ghozlane